Ziua internațională pentru eliminarea violenței împotriva femeii (International Day for the Elimination of Violence against Women) este marcată în fiecare an la 25 noiembrie.
Conflictele de violenţă asupra femeilor au mai multe cauze şi se manifestă în multe forme: violenţă fizică, sexuală, psihică, economică, socială, alte tipuri de maltratare a femeii.
Anul acesta Romania a ratificat Convenţia de la Instanbul privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeii.
Conveniţia işi doreşte printre altele prevenirea oricăror violenţe asupra femeilor prin programe ample de educaţie în domeniu.
În ceea ce priveste medierea, Convenţia exclude orice forme de mediere obligatorie în aceste conflicte.
Astfel articolul 48 din Convenţie – Interzicerea rezolvarii extrajudiciare obligatorii a litigiilor dispune:
1. Partile (Statele) vor lua masurile legislative sau alte masuri necesare pentru a interzice rezolvarea extrajudiciara obligatorie a litigiilor, inclusiv medierea si concilierea, in legatura cu toate formele de violenta acoperite de sfera de aplicare a prezentei conventii.
2. Partile (Statele) vor lua masurile legislative sau alte masuri necesare pentru a asigura faptul ca, daca este dispusa plata unei amenzi, se va tine seama de capacitatea agresorului de asi asuma obligatiile financiare fata de victima.
Cu alte cuvinte Convenţia işi doreste ca femeile care au fost victime în astfel de conflicte să nu fie obligate la mediere sau conciliere. Per a contrario, statele pot lăsa libertatea femeilor să aleagă în cunoştinţă de cauză dacă vor apela la mediere din proprie iniţiativă sau dacă vor accepta medierea iniţiată deja de agresor. Libertatea lor ar consta in dreptul lor de a negocia o soluţie amiabilă la conflict. Bineînţeles o procedura de soluţionare amiabilă ar presupune ab initio că starea de violenţă sau abuz a încetat.
Legea Medierii din România dă un rol activ mediatorului în astfel de conflicte, iar art 66 din aceeşi lege îi da dreptul ca atunci când observă că între părţi situaţia de violenţă ori abuz nu a încetat sa închidă procedura de mediere. Art. 66 alin. 1 Inainte de incheierea contractului de mediere sau, dupa caz, pe parcursul procedurii, mediatorul va depune toate diligentele pentru a verifica daca intre parti exista o relatie abuziva ori violenta, iar efectele unei astfel de situatii sunt de natura sa influenteze medierea si va decide daca, in asemenea circumstante, solutionarea prin mediere este potrivita. Dispozitiile art. 54 sunt aplicabile in mod corespunzator”
Personal am avut cazuri de violenţă in familie la mediere, cazuri trimise la mediere de catre politistii de sectie pentru ca acestia nu mai puteau face faţă situatiei:se depuneau cereri si plangeri peste plangeri. Politistii au trimis cazurile la mediere deoarece violentele nu erau decat verbale si tindeau spre hărţuire, deci nu erau violente grave care sa afecteze sanatatea sau integritatea femeii, dar daca conflictele respective escaladau se ajungea probabil la conflicte, violenţe şi abuzuri mai mari. Majoritatea acestor conflicte s-au soluţionat prin acorduri de mediere în care atat femeia cât şi barbatul si-au pus ei inşişi limite cu privire la comunicarea şi interacţionarea pe viitor. Ceea ce a fost important în astfel de medieri a fost că situaţia conflictuală s-a detensionat mult, uneori a apărut starea de regret, uneori şi-au cerut iertare, ceea ce m-a facut să cred că uneori este cale de îndreptare atât timp cât conflictul nu a luat amploare.
Consider ca medierea este oportună şi o variantă eficientă doar în acele cazuri în care conflictul nu a luat o amploare considerabilă (nu s-a ajuns la violenţe fizice, sexuale, agresiuni), părţile sunt apte de a întelege scopul unei medieri si nu folosesc medierea doar de a mai scăpa de înca o plângere, victima accepta benevol medierea, se analizează în detaliu situaţia conflictuala pentru a se găsi o variantă amiabilă, se identifică cauzele conflictului pentru a fi remediate pe cât posibil, şi nimeni nu forţează ajungerea la un acord.
O mare responsabilitate revine politiei în a îndruma cazurile propice soluţionării amiabile la mediere, si a preveni în acest fel escaladarea conflictelor care le sunt aduse la cunoştinţă, evitându-se astfel violenţe grave asupra femeilor, ştiut fiind că un conflict de acest fel escaladează şi creşte în proporţii de la o zi la alta dacă nu este soluţionat corespunzător. Un astfel de conflict se agravează şi creşte dupa modelul bulgărului de zăpadă. Prevenirea unui conflict prin medierea lui constă tocmai în detensionarea situaţiei conflictuale cu ajutorul mediatorului, intr-un cadru autorizat, neutru şi imparţial, şi ar aşa ar avea loc dezamorsarea pe cât posibil a stării negative dintre cei doi pentru a stopa efectele negative ale conflictului şi în definitiv conflictul.
În nici un caz conflictele care implică o violenţă gravă de orice natură nu pot fi suspuse medierii.
Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.