Ziua Europeana a Medierii

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 21 ianuarie , 2014

Medierea functioneaza din ce in ce mai bine in Romania. Aprecierile nu ne apartin doar noua ci si Parlamentului European care apreciaza tarile care au instituit o anumita forma de obligativitate privind medierea, inaintea derularii unui proces in instanta.

Conform unui studiu „singurele masuri care s-au dovedit utile un generarea de medieri sunt o combinatie intre sedintele de informare obligatorii, obligativitatea medierii in anumite categorii de cazuri si obligativitatea medierii in cazuri specifice cu posibilitatea retragerii (opt-out).” Acelasi studiu releva faptul ca Italia este CAMPIOANA EN TITRE  a Medierii, odata cu impunerea obligativitatii medierii avand loc 200.000 de medieri, comparand cu unele state UE unde abia au avut 500 de medieri.

In Romania, atat normele legislative privind medierea cat si practica medierii au facut pasi importanti, dar inca se lucreaza pentru clarificarea unor aspecte in ceea ce priveste sedinta obligatorie de informare, pentru uniformizarea procedurii cu scopul eficientizarii maxime.

In 2013 s-a vorbit in Romania despre mediere, consideram noi, cel mai mult de cand aceasta a fost legiferata. Au fost emisiuni tv si radio exceptionale, foarte multe conferinte pe tema medierii si sedintei obligatorii, articole foarte importante si utile scirse de mediatori si avocati, foarte multe aprecieri la adresa medierii si mediatorilor, si chiar si o GALA A MEDIATORILOR, unde a fost prezent Mediatorul Constitutional – presedintele tarii, Traian Basescu.

Ziua Europeana a Medieri isi doreste promovarea medierii si explicarea acestei metode cetateanului de rand- beneficiarul direct al acestei forme de solutionare a conflictului sau. Ziua Europeana a Medierii este dedicata atata medierii si mediatorilor cat si justitiabililor ca apelanti la aceasta procedura.

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București