Transfer drept de proprietate – schimb, vânzare-cumpărare, donație prin mediere

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 12 februarie , 2014

Medierea conflictelor legate de dreptul de proprietate este atat posibila cat si foarte avantajoasa.

Conflictul privitor la dreptul de proprietate asupra bunurilor mobile ori imobile este printre cele mai dese conflicte supuse medierii. Fie ca priveste proprietatea unei case, unui teren, unui apartament, fie ca priveste proprietatea unei masini ori unor bunuri electrocasnice, conflictele legate de dreptul de proprietate sunt foarte mediabile.

Recomandarea de a media unu conflict ce priveste dreptul de proprietate este intarita de avantajele de timp si bani economisiti prin mediere. In cateva sedinte de mediere, depinzand de numarul partilor in conflict si complexitatea conflictului, acesta poate fi solutionat cu succes.

In urma unui proces de mediere ce priveste dreptul de proprietate, partile se pot intelege in cele mai diverse moduri. Solutia le apartine intrutotul, si o accepta doar daca convine intereselor lor.

Ca si solutii partile pot agrea-contracta un schimb, o donatie, o vanzare, noi conditii de vanzare/schimb/donatie, noi termene, esalonari de plata, renuntare la anumite rate, impunerea ori reuntarea la anumite dobanzi, etc. Orice solutie discutata de catre parti cu ajutorul si prin facilitarea mediatorului este binevenita, si doar partile decid care este solutia de succes – solutie ce le multumeste pe toate in cea mai mare masura.

Acordul de Mediere rezultat in urma unui astfel de proces face obiectul unei HOTARARI DE EXPEDIENT, in mod necesar la conflictele ce privesc proprietatea imobiliara, si in mod voluntar (la dispozitia partilor) daca priveste drepturi de proprietate mobiliara.

Avantajele finanicare sunt considerabile: consfintirea Acordului de mediere este taxata cu 50% mai putin din taxa de timbru care s-ar datora daca conflictul ar fi solutionat de instanta in cadrul unui lung proces judiciar, in cazul proprietatii imobiliare.

Daca un conflict priveste  partajul unor bunuri mobile consfintirea Acordului de mediere este taxata cu 50% din valoarea taxei care s-ar datora daca partajul ar avea loc in cadrul unui proces judiciar clasic.

In ceea ce priveste alte conflicte (inafara de cele legate de partaj) legate de dreptul de proprietate mobiliara (transfer, vanzare, schimb) consfintirea Acordului de mediere este taxata doar cu suma de 20 de lei, suma fixa, si fara alte costuri.

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București