Timpul si banii economisiti prin Mediere

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 16 septembrie , 2013

Medierea reprezinta o modalitate prin care partile din conflict, avand ajutorul si asistenta mediatorului, negociaza posibilele solutii pentru ajungerea la un acord final, la o intelegere care sa puna capat conflictului.

Dintre toate avantajele medierii, timpul si banii sunt cele mai forte argumente pentru partile din conflict, pentru ca acestea sa aleaga sa isi solutioneze disputa amiabil, prin mediere.

Onorariul mediatorului este intotdeauna foarte mic in comparatie cu totalul costurilor unui proces judiciar ce insumeaza: costurile avocatiale, costurile cu martorii, costurile expertizelor, costurile ocazionate de regularizarea dosarului, costurile cu taxele de timbru atat in prima instanta cat si in caile de atac, alte si alte cheltuieli imprevizibile atat la data deschiderii procesului judiciar cat si pe toata durata acestuia.  Avantajul economisirii de bani prin mediere este sustinut si de probabilitatea ca procesul judiciar sa fie pierdut de partea care cheltuie acei bani cu acel proces, in acest caz – desi partea spera ca isi va redobandi banii inapoi prin castigarea procesului – imprevizibilitatea sentintei si imprevizibilitatea unui rezultat multumitor pentru parte adauga un risc de ordin financiar foarte mare – pierderea banilor „investiti” in acel proces. Acest risc poate fi evitat prin recurgerea la mediere si prin depunerea tuturor diligentelor atat de catre parti cat si de mediator pentru solutionarea prin mediere a conflictului, pentru a gasi o solutie reciproc avantajoasa si multumitoare, luand in calcul toate datele conflictului, inclusiv perspectiva si costurile deloc neglijabile ale unui proces judiciar.

Pe langa avantajul foarte mare de ordin financiar medierea vine in sprijinul partilor cu un alt avantaj forte, si anume timpul economisit de ele prin medierea conflictului lor. Luam in considerare si principiul american „time means money” pentru a cuantifica daca timpul este sau nu un avantaj major pentru alegerea medierii.

La prima vedere, timpul pare a nu fi un avantaj atat de mare, insa avand in vedere circumstantele din sistemul actual de justitie din Romania, vom vedea ca timpul chiar este un argument forte pentru medierea conflictului.

Cand facem referire la avantajul de timp ne raportam in mod direct la timpul efectiv pentru solutionarea conflictului, luand in considerare timpul afectat unei medieri si timpul afectat unui proces judiciar.

Pentru medierea unui conflict, durata medie de solutionare a acestuia este de 1-3 saptamani de la prima solicitare facuta mediatorului. Desigur este o durata medie estimata, existand conflicte care se solutioneaza chiar si intro zi , si conflicte care se solutioneaza in cateva luni.

Pentru solutionarea in cadrul unui proces judiciar a conflictului dintre parti timpul este intotdeauna o necunoscuta in momentul depunerii cererii de chemare in judecata. Reclamantul nu stie cat timp va dura procesul, nu stie cat timp va dura regularizarea dosarului, nu stie ce probe va propune paratul, nu stie ce contra-probe va trebui sa pregateasca el, nu stie daca va fi nevoie/posibil apelul la cai de atac a sentintei atunci cand va fi una care il va nemultumi, nu stie cat va dura solutionarea cailor de atac, nu stie si nu are cunostiinta de nici un timp exact al procesului judiciar.

Domnul Avocat COSMIN FLAVIUS COSTAS, a publicat zilele trecute un articol pe portalul juridice.ro in care scrie 3 raspunsuri primite de catre dumnealui de la instante diferite, privind stadiul dosarelor înregistrate de ceva vreme pe rolul instanţelor . Publicam un fragment din articolul din acest link.

{La început de septembrie, aplicarea Noului Cod de Procedură Civilă este încă o himeră. Astfel, deşi oficial, pentru raportările la Comisia Europeană şi la alte instituţii europene sau internaţionale, Codul se aplică de la 15 februarie 2013, realitatea mioritică e cu totul alta. În acest sens, credem că sunt elocvente trei răspunsuri primite de la instanţe diferite, la întrebarea privind stadiul dosarelor înregistrate de ceva vreme pe rolul instanţei şi în care nu s-a întâmplat nimic:

– Tribunalul Sălaj, adresa din 11 septembrie 2013: “În dosarul nr. 2999/84/2013 înregistrat la data de 18 iunie 2013, ţinând cont de optimizarea volumului de activitate/judecător, sistemul ECRIS a stabilit data recomandată pentru declanşarea procedurii prealabile potrivit art. 200 NCPC data de 5.06.2014“.

– Tribunalul Neamţ, adresa din 6 septembrie 2013: “Cauza a fost repartizată aleatoriu la data de 19.07.2013, pentru verificarea regularităţii acţiunii fixându-se data de 22.05.2015 (…). Gestiunea dosarului aparţine judecătorului învestit cu soluţionarea aleatorie a cauzei”.

– Tribunalul Maramureş, adresa din 2 septembrie 2013: “Dosarul a fost înregistrat pe rolul Secţiei II în data de 11.06.2013 (…) având data recomandată generată de programul ECRIS (data pentru verificarea cererii de chemare în judecată) în 28.03.2014. (…) Singurul care poate să treacă înainte de data recomandată la verificarea cererilor de chemare în judecată este completul de judecată legal învestit, în funcţie de posibilităţile concrete de gestionare a volumului propriu de muncă şi în ordinea înregistrării cererilor”}

Fiind vorba de timpul pentru solutionarea unui conflict printr-un proces judiciar, ne punem intrebarea fireasca: daca procedurile incep in luna 05 in anul 2015, cand se finalizeaza procesul? Cel mai scurt timp, din punctul nsotru de vedere ar fi, indulgent, anul 2016. Urmand si caile de atac, solutionarea conflictului ajunge in anul 2017, cu tot cu executare ar ajunge anul 2018. Fiind in anul 2013, observam ca durata medie pentru ajungerea la finalul unui proces judiciar este de aproximativ 5 ani. Si nu ne referim aici la un proces de anvergura, ci la procese/conflicte uzuale de dreptul muncii, revendicari, partaje, recuperari creante, etc.

Observam ca daca durata unei medieri este de cateva saptamani, durata unui proces judiciar este in medie de cativa ani buni. In acesti ani justitiabilul cheltuie deasemeni bani foarte multi cu acest proces, suporta stresul acestui proces,  si din tot sistemul judiciar care parca se blocheaza pe zi ce trece, el este singurul perdant: pierde bani, pierde timp, pierde posibilitatea castigarii de bani si de timp.

Medierea ii ofera celui in conflict o alta varianta de lucru. O alta modalitate de solutionare a conflictului. O alta metoda in care, deschizandu-se pentru un dialog cu partea din conflict, este invitat la mediere, unde impreuna cu mediatorul se focuseaza pe explorarea unei solutii amiabile.

O solutie care raportata la timpii si costurile unui proces judiciar este foarte avantajoasa si foarte eficienta pentru toate partile din conflict.

 

 

 

 

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București