In toate tarile medierea a inceput prin proiecte si centre pilot de initiere in mediere, judecatorii avand un rol important in acest proces, implicandu-se activ in sustinerea si promovarea acestei metode de solutionare extrajudiciara a conflictelor/litigiilor dintre parti. Pe langa judecatori, ca cei care invitau partile la mediere, avocatii si formatorii in mediere (in special din SUA) au contribuit fundamental la implementarea medierii in lume.
In Romania Centrul Pilot de implementare a Medierii a fost infiintat in 2003 la Craiova. Activitatea Centrului de Mediere Craiova a început în luna noiembrie 2003, când a fost referit primul caz spre mediere de catre Judecatoria Craiova. Acest Centru împreuna cu Ambasada SUA în România, Ministerul Justitiei si Baroul Dolj au organizat cursuri în cadrul unui program national prin care au fost formati ca mediatori profesionisti 440 de avocati din toate judetele tarii. Observam ca printre primii mediatori din Romania s-au numarat avocatii care au dorit sa se specializeze pe ramura medierii, parcurgand cursul de formare initiala in mediere.
Judecatorii au avut un rol deosebit in procesul de implementare a medierii fiind cei care defereau litigiile de pe rol pe care le considerau mediabile (cu referinta la obiectul litigiilor dar mai ales la disponibilitatea partilor de a solutiona litigiul pe cale amiabila) mediatorilor.
La nivel European, grupul GEMME – Grupul European al Magistratilor care sustin Medierea isi doreste promovarea si sustinerea metodelor alternative de solutionare a conflictelor, in special a medierii. GEMME isi doreste sa sporeasca increderea judecatorilor si justitiabililor in mediere, sa contribuie la dezvoltarea aplicabilitatii medierii si sa ajute magistratii in demersul lor individual in ceea ce priveste recomandarea medierii partilor.
Contributia magistratilor romani si europeni in implementarea, si ulterior in sustinerea si promovarea medierii denota increderea majora pe care o au acestia in efectele medierii si beneficiile majore practice pe care le are medierea in fiecare caz in parte.
In Romania, in luna decembrie 2012 cand s-a propus Ministerului de Justitie de catre CSM, la initiativa domnului judecator Cristi Danilet, completarea Legii Medierii, doamna ministru Mona Pivniceru a avut o foarte mare deschidere pentru completarea legii cu propunerea CSM, propunerea fiind transformata in doar cateva zile in Ordonanta de Urgenta nr 90/12.12.2012. Deschiderea doamnei ministru-judecator spre completarea Legii Medierii vine din increderea acesteia in mediere ca procedura apta sa filtreze anumite tipuri de conflicte ca acestea sa poata fi solutionate la mediator. Aceste conflicte reprezinta un procent mare din dosarele de pe rolul instantelor, in special al Judecatoriilor.
In cadrul si ca membru CSM, judecatorul Cristi Danilet a avut un rol foarte important in sustinerea si promovarea medierii facand propuneri si sustinand puncte de vedere privitoare la aplicabilitatea si procedura medierii. Mai mult decat atat, in 2010 a redactat un GHID DE MEDIERE PENTRU MAGISTRATI, ghid care isi propune sa faca medierea inteleasa magistratilor pentru ca acestia sa trimita in cunostiinta de cauza o speta la mediator. Ghidul facea cunoscuta medierea judecatorilor care conform noilor reglementari din 2009 si 2010 trebuiau sa aduca la cunostiinta partilor beneficiile medierii si sa le indrume sa apeleze la aceasta metoda.
Tot in 2010 Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) a deschis campania de promovare si incurajare a medierii ca mijloc alternativ de solutionare a litigiilor dintre cetateni, campanie denumita “Judecatorii sustin medierea”.
Deschiderea judecatorilor pentru mediere a facut pasi inainte si prin afisarea la sediul fiecarei instante judecatoresti a Tabloului Mediatorilor, pentru facilitarea gasirii unui mediator de catre parti.
Sustinerea si promovarea medierii de catre judecatori poate fi observata si in prezenta activa a acestora in cadrul evenimentelor dedicate medierii. Astfel, la aproape toate conferintele care au ca tematica principala medierea, participarea activa a magistratilor este evidenta, acestia aducand in discutie beneficiile medierii pentru fiecare parte implicata intr-un conflict, pentru avocati, pentru sistemul judiciar si pentru societate in general, indemnand justitiabilii sa apeleze cu incredere la mediere.
Deasemeni magistratii puncteaza rolul foarte important al mediatorului in sistemul juridic si necesitatea formarii continue a acestuia pentru deprinderea cat mai temeinica a strategiilor si tehnicilor de mediere.
Sustinerea si promovarea medierii de catre magistrati se poate observa si din studiile si articolele unora dintre ei referitoare la mediere, studii care vin sa completeze informarea cetatenilor despre aceasta metoda de solutionare a litigiilor lor de catre ei insisi.
In Romania, pana in 15.02.2013 judecatorii puteau invita partile dintr-un litigiu la o sedinta de informare privind medierea, pentru ca astfel sa ia contact cu mediatorul si sa incerce solutionarea prin mediere a litigiului lor. De la aceasta data, judecatorii nu mai sunt nevoiti sa invite partile la aceasta sedinta de informare privind medierea, deoarece acestea sunt obligate de catre lege sa parcurga o astfel de sedinta inaintea declansarii unui proces judiciar ori in timpul unui proces judiciar. Judecatorii pot constata parcurgerea sau neparcurgerea sedintei de informare, in etapele initiale ale procesului, insa chiar si pe parcursul acestuia, cand si daca considera necesar, pot pune in discutia partilor alegerea medierii pentru o solutionare amiabila a litigiului, in baza principiului de rol activ si de incercare de solutionare pe cale amiabila prin mediere a litigiului, principii care guverneaza procesul civil conform Noului Cod de Procedura Civila.
Prin verificarea parcurgerii acestei proceduri (care are ca scop filtrarea litigiilor supuse judecatii), judecatorii isi pot singuri diminua numarul de dosare. Litigiile usor mediabile, mai precis cele care au un obiect de o valoarea scazuta si/sau parti apte pentru o solutie amiabila pot fi solutionate cu usurinta de mediatori, judecatorii ocupandu-se cu toata energia de litigiile in care partile refuza in mod clar o solutie amiabila, de litigiile care necesita o analiza riguroasa a legalitatii drepturilor partilor si de conflictele in care partile nu pot dispune de drepturile lor.
Judecatorii sustin si vor sustine in continuare medierea, fiind “gura de oxigen” de care sistemul judiciar are nevoie.
Participarea activa a judecatorilor la actul de justitie alternativa, prin sustinerea si promovarea metodelor ADR, este de o necesitate stringenta in contextul dinamismului socio-economic de astazi.
Rapoartele privind starea justitiei pe anii anteriori arata ca numarul de litigii inregistrate pe rolul instantelor a crescut ingrijorator, sistemul judiciar fiind din ce in ce mai sufocat. Se inregistreaza cel mai mare numar de dosare pe cap de judecator din isoria postdecembrista.
Preocuparea pentru metode alternative de solutionare a conflictelor – din ce in ce mai numeroase in baza contextului social actual, trebuie sa fie pe agenda atat a judecatorilor, cat si a tuturor celor implicati in solutionarea si managementul conflictelor/litigiilor.
Atat judecatorii, cat si avocatii, juristii, mediatorii, dar si institutiile si asociatiile de resort, au datoria de a construi si sustine un cadru de solutionare rapida si eficienta a conflictelor dintre cetateni, si impreuna sa lupte pentru un scop si interes comun in ceea ce priveste managementul conflictelor/litigiilor.
Scopul si interesul comun este ocrotirea si punerea in valoare a drepturilor si intereselor justitiabililor. Aceste scop si interes este urmarit deopotriva si de mediatori, si de judecatori, si de avocati ori juristi. Toti acestia sunt responsabili cu solutionarea cat mai avantajoasa si cu managementul cel mai potrivit al conflictelor/litigiilor dintre cetateni. Ei vor trebui sa-si unifice resursele pentru cautarea celor mai bune solutii pentru cei pentru care isi exercita profesia, pentru justitiabilul de zi cu zi, prin aplicarea celor mai bune metode.
Cele mai bune solutii pentru justitiabili sunt cele care ofera cele mai multe avantaje concrete fiecarui justitiabil in parte si societatii in general.
Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.