Studiu australian – aranjamentele de tip custodie comună fizică se corelează cu un nivel de conflict mai redus în familiile divorţate

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 12 decembrie , 2013

Studiu australian – aranjamentele de tip custodie comună fizică se corelează cu un nivel de conflict mai redus în familiile divorţate

 

Sursa aici

Custodia comună fizică a copiilor aproape ca s-a dublat în ultima decadă. Părinţii separaţi care împart fizic custodia copiilor par a gestiona totul mult mai mult pe cale amiabilă, cu o rată sensibil mai scăzută a conflictelor cu foştii parteneri şi relaţii mult mai prieteneşti si cooperante cu toţi cei din jurul lor.

Cercetările specialiştilor de la Universitatea Naţională Australiană (UNA) au demonstrat că în rândul părinţilor care s-au separat în ultima parte a anului 2009 numai 15 % dintre ei au rămas în conflict sau se tem de foştii parteneri. Aceasta comparativ cu aproape 1/3 din partenerii care s-au separat în ultima parte a anului 2006. Cifrele, bazate pe numărul de persoane care s-au înregistrat la Agenţia de Protecţie a Copilului, au arătat de asemenea existenţa unui număr crescut de părinţi separaţi rămaşi în relaţii prieteneşti şi de cooperare. Cifrele au crescut de la aproape 50% dintre părinţii despărţiţi în anul 2006 la 61% trei ani mai târziu.

Custodia comună fizică a copiilor a devenit mai obişnuită, dublându-se numărul de cazuri în ultima decadă, deşi acest lucru se întâmplă în prezent în doar 1 caz din 9 familii separate.

Custodia comună fizică este definită ca fiind acel aranjament legal prin care copilul petrece minimum 30 % din timp cu fiecare dintre cei doi părinţi.

Bruce Smyth, Profesor Asociat UNA, un coautor al raportului, a spus că datele sunt încurajatoare. Aceste informaţii vin după ce anterior s-au exprimat îngrijorări legate de schimbările legislative din 2006, care au cerut o mare doză de disponibilitate din partea instanţelor pentru a lua în considerare custodia comună fizică. Criticii ideii de a se favoriza custodia comună fizică afirmau că aceasta fa favoriza suferinţele copiilor deoarece aceştia ar putea fi folosiţi ca şi monedă de schimb în relaţia dintre părinţii din familiile cu grad înalt de conflict.

Dr.Smyth spune că această cercetare a mai produs şi alte mari surprize, incluzând şi faptul că s-a produs o creştere semnificativă a numărului de aranjamente de tip custodie comună fizică înainte de intrarea în vigoare a modificărilor legislative. O altă modificare a fost aceea că partenerii separaţi s-au dovedit a fi mult mai cooperanţi.

Dr.Smyth susţine că un factor important poate fi determinat de investiţiile suplimentare de bani în serviciile publice de suport, cum ar fi Centrele pentru bune relaţii în familie. „A renunţa la judecata în instanţă în favoarea unui acord mediat privitor la copii, schimba modul in care funcţionează treburile”, afirmă dr. Smyth.

Pare de asemenea să se fi produs o schimbare culturală continuă în privinţa rolului tatălui care
pare a avea un rol crescut în vieţile copiilor săi. Studiul a demonstrat că familiile care au adoptat custodia comună fizică, tind să fie formate din părinţi cu nivel superior de educaţie şi cu venituri stabile. Este mai probabil că ei îşi vor stabili reşedinţa aproape unul de celălalt şi îşi vor stabili de asemenea un program de lucru flexibil. Aceasta va genera beneficii clare pentru copii.

Dr.Smyth subliniază că nu toate aranjamentele de tip custodie comună fizică sunt în beneficiul copiilor. Pentru unii dintre părinţii prinşi în conflicte dure şi care au aranjamente custodiale rigide, impuse forţat de către instanţe, rezultatele ar putea fi de slabe calitate iar copii s-ar putea să se simtă „prinşi şi folosiţi” în aceste conflicte.

Dr.Smyth spune că cele mai bune aranjamente sunt cele flexibile şi care reflectă nevoile copiilor.

Ben Schneiders

Traducător Mihaela Vascu

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București