Speță mediere înșelăciune metoda „accidentul”

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 18 decembrie , 2014

Ultima speta mediata pe care o voi descrie anul acesta este medierea unei inselaciuni facuta prin telefon cu metoda „accidentul”.

Medierea s-a demarat la jumatatea lunii noiembrie 2014. Suspectul mi-a solicitat serviciile de mediere a unei inselaciuni prin metoda accidentul. Mi-a spus ca este in arest preventiv si daca pot sa fac medierea cat pot de repede. I-am spus ca timpii medierii nu sunt mai repezi sau mai usori, medierea trebuind sa se desfasoare fara presiune de timp, ci atat procedura cat si medierea insasi trebuie sa fie degajata si relaxata, cu timp indestul.

Am trimis invitatia la mediere si mi s-a raspuns afirmativ de catre persoanele vatamate in dosarul penal. Erau doi soti de varsta a treia. Au venit la sedinta programata si au spus ca ei isi vor banii inapoi si daune morale in mod necesar. Vor daune morale prin prisma suferintei lor de atunci, prin prisma stresului cauzat de proces si de ce a urmat dupa ce s-a produs fapta. Adica telefoane de la rudele suspectului, de la avocati, etc. M-as opri in a spune din povestea lor ca in luna septembrie o avocata, timp de doua saptamani, a sunat de cate 3-4 ori pe zi , seara, la familie acasa, cerand impacarea in mod agresiv si insistent. Sotii, care acum erau parte in mediere, avand si calitatea de persoane vatamate in dosar, nu au acceptat impacarea prin avocat datorita suspiciunii de partialitate a acestuia si datorita modul de adresare si de agasare al acestuia. Pentru agresivitatea ei, ei au devenit la randul lor mai agresivi si acum cereau daune morale cat prejudiciul….

In urma discutiilor din mediere s-a agreat plata integrala a prejudiciului fara daune morale, prejudiciu ce s-a si platit la semnarea acordului de mediere, medierea facandu-se doar cu suspectul solicitant al medierii, sotii fiind hotarati si urmand ca in procesul de pe rolul instantei sa ceara daune morale de la celalalt suspect, complice la fapta. Prejudiciul platit prin mediere a fost de 7.000 euro cash, la semnarea acordului de mediere. Iata o veritabila intelegere prin mediere intrun conflict penal, asa cum ne cere Legea Medierii la art 67-70 noua mediatorilor.

Greu de spus daca suspectul, solicitant al medierii si ulterior parte in mediere alaturi de sotii pe care i-a inselat, ar fi dat banii inapoi daca nu exista medierea penala. Eu cred ca nu. Nici direct, si nici prin executare dupa ce se termina lungul proces penal. Ce sa executi financiar la un tanar de 25 de ani care are mai multi ani de majorat la „facultate” decat in libertate.

M-am bucurat ca Craciunul vine cu o bucurie la aceasta familie. O bucurie la care am participat si eu, facandu-o posibila. Mediind o fapta penala.

O mediere ce a durat aproape o luna de zile, cumulat undeva la 6 ore, prin sedinte la biroul meu si discutii purtate la telefon cu sotii si la penitenciar cu suspectul.

O mediere foarte reusita!

 

Cum zilele se scurg in favoarea Craciunului si sfarsitului de an, imi pun intrebarea daca rolul meu de mediator si misiunea mea a dat roade anul acesta. Dincolo de roadele care nu se vad, adica de multumirile sufletesti ale persoanelor care mi-au trecut pragul biroului, roadele pe care eu insumi le-am vazut au fost cele mai multe in penal. Bani restitutiti in urma furtului ori inselaciunii au facut marea majoritate a cazurilor mediate. Sume de bani foarte mari, marea majoritate batrani furati ori inselati. Marea majoritate fara nici o speranta in recuperarea prejudiciilor. Marea majoritate vazand medierea penala ca pe o stea ce le-a stralucit in marea neagra a gandurilor lor ca urmare a faptei. Nu e usor sa te simti inselat, furat. Traiesti angoase si ganduri din ce in ce mai macinatoare, si nu iti gasesti linistea. Am gasit familii care in urma unor astfel de fapte au ajuns la discutii de divort. Am gasit familii care la luni bune dupa incident inca se certau acut. Am gasit oameni care doreau ca faptuitorul „sa putrezeasca la puscarie”. Am gasit oameni care nu iertau, si oameni care iertau. Am gasit oameni inchisi, dar am gasit si oameni liberi…..

Craciunul si Noul An sa ne gaseasca pe toti in pace, in liniste, in buna intelegere, alaturi de familie.

Sarbatori fericite!

ILIE DORIN,

Mediator.

 

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București