Solutia pe care o propune Medierea: WIN-WIN

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 27 mai , 2013

Solutia pe care o propune Medierea: WIN-WIN

Desi cuvantul “WIN” in lb. romana este deseori inteles in sfera castigului material, de tip loterie (de exemplu),  si desi majoritatea cand au de a face cu acest cuvant il inteleg ca pe o reusita financiara, in mediere – cuvantul WIN a fost si este folosit in conotatiile lui originare avand un sens mai amplu, mai general, de castig atat spiritual cat si material, de beneficiu important castigat de fiecare parte.

In mediere partile analizeaza propunerile reciproce, si atunci cand in urma discutiilor cu mediatorul se cerne Solutia finala pentru conflict, ambele parti ies castigatoare, ambele sunt beneficiarii solutiei castigatoare. “Castigul”  este Solutia care avantajeaza intr-o masura satisfacatoare ambele parti.

Castigul partilor intrun proces de mediere nu este numai un castig pecuniar.

Desi foarte importanta economia de bani, de timp, de stres, de tot ceea ce tine de rezolvarea unui conflict pe cale judiciara, in mediere unul din castigurile foarte importante pentru parti este sastisfactia ajungerii si alegerii proprii solutii pentru cazul lor. Aceasta multumire de sine nu este de ordin financiar, insa este resimtita de partile care au trecut printr-o mediere de succes a conflictului lor, si aduce acea satisfactie de implinire, de castig nematerial, de victorie interioara.

In astfel de cazuri, castigul emotional al fiecarei parti, este enorm si este inestimabil. Este un castig propriu medierii. Nici o alta cale de rezolvare a conflictului partilor, nu poate aduce acest castig. Castigul emotional vine din reevaluarea si analiza raporturilor si relatiei dintre parti prin discutiile din mediere.

In mod practic, rediscutarea pozitiilor partilor cu asistenta unui tert neutru si impartial, repozitioneaza partile pe un loc mai satisfacator in raporturile dintre ele, si in locul incertitudinilor aduse de lipsa comunicarii, apar certitudinile pozitionarii si intereselor fiecarei parti. Uneori desi certitudinile nu sunt in favoarea sau defavoarea unei parti, sau a ambelor, sunt puncte certe si stabile de plecare pe un drum al unei discutii si evaluarea posibilitatii ajungerii la o solutie amiabila. Cunoasterea pozitiei, intereselor si nevoilor unei parti creeaza de cele mai multe ori premisele unei discutii pentru o solutie amiabila.

In fapt, acesta este un pilon al medierii –  cunoasterea propunerilor celeilalte parti si gasirea unui sistem comun de satisfacere a tuturor propunerilor.

Un castig emotional este de o valoare mare acolo unde raporturile dintre parti sunt mai stranse, relatia partilor una cu cealalta a fost una apropiata, si tinde, in virtutea elementelor raporturilor lor, sa continue, intradevar sub alta forma. Ne referim in special la raporturile de fost sot/fosta sotie care in continuare vor trebui sa isi regleze noi conditii pentru a isi exercita custodia comuna a copilului lor, ne referim la raporturile de vecinatate, unde vecinii de imobile vor continua sa se vada zilnic, ne referim deasemeni la relatiile angajat-angajator, acolo unde deasemeni relatia dintre cele doua personae presupune o tangenta aproape zilnica. In aceste cazuri, o discutare in mediere a noilor conditii de raportare reciproca este cel mai benefic mod de a rezolva o situatie conflictuala.

In toate aceste cazuri partile raportului – de familie, de vecinitate, de munca, au un castig emotional, un castig subiectiv si nu doar obiectiv, un castig enorm prin faptul ajungerii la o solutie amiabila, de comun accord analizata si agreata in mediere. Ambele parti castiga, din acest motiv spunem ca Solutia in mediere este de tip WIN-WIN.

Castigul emotional este de o valoare si mai mare in raporturile de custodie comuna. O mediere de succes in cazul unei custodii comune, aduce o multumire interioara ambilor parinti, care in urma medierii devin noi parteneri in ceea ce priveste cresterea si educarea copilului lor. O multumire adusa de un proces de mediere incheiat printr-un Acord de Mediere, in cazurile de familie in care sotii isi disputa custodia copilului lor, este un punct de plecare spre noua relatie a celor doi, spre noul lor parteneriat.

Copilul este cel care a redefinit relatia celor doi, si prin el cei doi trebuie sa constientizeze legaturile si raportarile lor, in noi conditii. Aceste noi conditii se analizeaza in mediere, si partile le discuta asa cum considera ele ca ar fi cat mai satisfacatoare pentru fiecare in parte. Noile conditii nu li se impun in mediere, deci partile au libertatea alegerii si discutarii lor, spre deosebire de procesul judiciar unde Solutia se impune in baza unor criterii de ordin obiectiv privind conditiile de salarizare, de locatiune, de raportare a fiecarui parinte la copil asa cum reiese din Ancheta Sociala, etc.

Asadar in medierea custodiei copilului, dincolo de avantajele majore de economie de bani, timp, stres, dincolo de avantajul confidentialitatii procesului de mediere, castigul emotional al fiecarui parinte este enorm. Pe langa aceste castiguri se mai adauga si castigul emotional al copilului minor. Intelegerea parintilor privind persoana copilului si modul in care acestia isi impart  atributiile de parinte aduce pentru acesta beneficii de ordin spiritual foarte mari.

Pe drept cuvant, in medierea cu succes a custodiei comune, Solutia va fi una de tip WIN-WIN-WIN, pentru cei doi parinti si pentru copil.

 

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București