Solicitarile avocatilor de a dobandi competentele profesionale de Mediatori

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 20 martie , 2013

Printr-o adresa a Baroului Ilfov catre UNBR, avocatii cer desfasurarea unei activitati profesionale de lobby pentru modificarea unor prevederi legislative care din punctul lor de vedere dezechilibreaza sansele si tratamentul dintre avocati si celelalte profesii juridice si nejuridice.

In ceea ce priveste medierea solicitarile avocatilor  se refera la:

Militarea UNBR pentru eliminarea prevederii din Legea Medierii referitoare la inadmisibilitatea cererii de judecata pentru neparcurgerea sedintei de informare privind medierea, prevedere din Legea Medierii 192/2006 aplicabila incepand cu 01.08.2013.

Deasemeni se doreste obținerea de către INPPA a calității de formator de mediatori pentru membrii barourilor în cadrul orelor de pregatire profesională continuă – sau în cadrul unor cursuri speciale – și contra unor sume modice, avocatii devenind mediatori autorizati in urma acestor cursuri speciale.

Solicitarea Baroului Ilfov consta si in obținerea acelorași scutiri de taxe de timbru pentru tranzacțiile judiciare realizate de avocați ca și pentru acordul de mediere prevăzut de art. 59din Legea [1] nr. 192 având în vedere că ambele documente (tranzacția judiciară și acordul de mediere) au aceeași valoare juridică, același rol (scăderea costurilor cu înfăptuirea actului de justiție și degrevarea instanțelor) și sunt realizate de persoane (avocați) având cel puțin pregătirea juridică a unui mediator

Din punctul nostru de vedere, egalitatea de tratament intre tranzactiile judiciare efectuate de avocati si acordurile de mediere survenite in urma unui proces de mediere este un lucru normal si ar veni sa uniformizeze prevederile legale ale acestor contracte juridice.

Calitatea de Formator de mediatori pe care sa o dobandeasca INPPA-ul va trebui discutata si agreata de CONSILIUL DE MEDIERE – singura autoritate de reglementare in domeniul medierii, serviciilor de formare in mediere si serviciilor de mediere.

Consiliul de Mediere din Romania, singura autoritate in domeniul medierii va trebui sa ia atitudine vizavi de solicitarile avocatilor de a dobandi competente profesionale de mediatori.

Solicitarea Baroului Ilfov se poate gasi pe siteul oficial al acestui barou.

 

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București