Sesizare privind uniformizarea legislației relative la acordul de mediere penală

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 25 septembrie , 2018

În data de 04.07.2018 Camera Deputaților a adoptat o lege care modifică substanțial Codul Penal, lege care încă este în stadiul de proiect, fiind supusă controlului de constituționalitate la CCR.

La punctul 28 al Legii în discuție se menționează: După articolul 159 se introduce un nou articol, art. 159 indice 1, cu următorul cuprins: „Acordul de mediere Art. 159 indice 1 . – Acordul de mediere produce efecte numai cu privire la persoanele între care a intervenit şi dacă are loc până la pronunţarea unei hotărâri definitive.”

Observăm că legiuitorul a optat pentru alinierea standardelor în medierea penală conform normelor europene în domeniu, mai cu seama a Directivei 2012/29/UE, unde se stipulează că formele alternative de soluționare a conflictelor penale, inclusiv medierea penală, trebuie să fie puse la dispoziția persoanelor vătămate și inculpaților pe tot parcursul procesului penal, și să producă tot astfel efecte juridice în toate etapele judiciare până la rămânerea definitivă a unei hotărâri judecătorești.

Doresc să sesizez prin aceasta notă Consiliul de Mediere și pe cei în drept, că modificarea de mai sus trebuie să fie urmată/corelată cu modificarea art 67 alin 2 indice 2 din Legea Medierii 192/2006. Acest articol sună acum astfel:” Încheierea unui acord de mediere în latura penală a unei infracțiuni, conform alin. (1), constituie o cauza sui-generis care înlătura răspunderea penală. Încheierea unui acord de mediere în latura penală, în condițiile prezentei legi, poate interveni până la citirea actului de sesizare a instanței.”

Așadar dacă ar intra în vigoare modificarea Codului Penal așa cum a fost adoptată de Camera Deputaților și amintită mai sus, cele două articole, art 159 indice 1 din Codul Penal și art 67 alin 2 indice 2 din Legea Medierii 192/2006, s-ar contrazice reciproc și s-ar isca un conflict normativ care ar conduce la situații juridice confuze.

Pentru evitarea acestei contradicții se impune abrogarea art 67 alin 2 indice 2 din Legea Medierii 192/2006 ori modificarea lui în acord cu noul art 159 indice 1 din Codul Penal (care va intra în curând în vigoare). Astfel art 67 alin 2 indice 2 din Legea Medierii ar trebui modificat încât să aibă următorul conținut: ” Încheierea unui acord de mediere în latura penală a unei infracțiuni, conform alin. (1), constituie o cauza sui-generis care înlătura răspunderea penală. Încheierea unui acord de mediere, în condițiile prezentei legi, poate interveni conform termenului indicat de art 159 indice 1 din Codul Penal.”

Consiliul de Mediere ar trebui să înainteze o solicitare în contextul celor de mai sus către organele legislative abilitate să facă corecturile și corelările normative care se impun.

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București