In data de 1 august 2013 au intrat in vigoare norme legislative ce obliga justitiabilii care vor sa deschida un proces judiciar sa parcurga o sedinta de informare privind medierea la un mediator autorizat.
Aceasta obligatie trebuie indeplinita, de regula, inaintea deschiderii procesului judiciar, deci inaintea depunerii cererii de chemare in judecata la instanta judecatoreasca. Daca totusi se depune cererea la instanta de judecata aceasta poate da un termen pentru parcurgerea sedintei de informare privind medierea, si doar apoi se continua etapele procesului judiciar civil.
Aceasta sedinta de informare privind medierea priveste procesele judiciare in materia protectiei consumatorului, in materia conflictelor de familie, in materia litigiilor ce privesc posesia, granituirea, raporturile de vecinatate, in domeniul malpraxisului de orice tip, in domeniul litigiilor de munca izvorate din Contractele Individuale de munca, si in litigiile civile a căror valoare este sub 50.000 lei, asa cum sunt acestea prevazute la art 60 indice 1 lit. a-f in Legea medierii si organizarii profesiei de mediator nr 192/2006.
In materie penala obligativitatea parcurgerii sedintei de informare privind medierea NU este in vigoare.
OUG 4/2013 prevedea ca termen de intrare in vigoare a sedintei de informare privind medierea in materie penala, data intrarii in vigoare a Noului Cod de Procedura Penala. Cum Noul Cod de Procedura Penala nu a intrat in vigoare, iar legea care aproba OUG 4/2013 si anume Legea 214/2013 nu contine norme care sa modifice aceasta data ce priveste medierea in materie penala, rezulta ca sedinta de informare privind medierea NU este obligatorie. Mai mult decat atat, se preconizeaza ca Noul Cod de Procedura Penala va inlatura intrutotul aceasta obligativitate a parcurgerii sedintei de informare privind medierea, fiind de ajuns informarea generala privind medierea facuta de organele jurisdictionale conform art 6 din Legea Medierii.
Sedinta de informare privind medierea in cauzele penale nu este obligatorie. Acest lucru nu inseamna ca partile, acolo unde este posibil si exista disponibilitate, nu pot apela la mediator. In orice etapa a procesului penal, pana la sentinta finala a judecatorului, partile pot opta pentru mediere. Faptuitorul poate lua legatura cu mediatorul, iar daca victima este dispusa la un dialog, medierea poate avea loc in conditii optime, ajungandu-se de cele mai multe ori la un Acord de Mediere cu efect extinctiv in procesul penal. Deasemeni, daca pe latura penala partile din proces nu doresc medierea , pe latura civila apelul la un mediator autorizat poate avea sanse de reusita foarte mari, pagubele si despagubirile materiale si morale putand fi discutate si negociate in mod liber.
In materie penala medierea este posibila acolo unde procesul penal se poate inchide prin impacarea partilor si/sau retragerea plangeri prealabile.
Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.