Scopul sedintei de informare a partilor din conflict parcursa cu un mediator

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 16 decembrie , 2013

Inca de la Legea 214/2013, institutia – sedintei de informare privind medierea- data prin aceasta lege si in posibilitatea practicienilor dreptului, a produs si inca produce pentru unii neclaritati  conceptuale si procedurale.

In ceea ce priveste conceptul, sedinta de informare este luata din cuprinsul Legii 192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator. Acest concept nu este luat din codul de procedura civila si nici din alte legi de organizare a altor profesii cum ar fi avocati, consilieri juridici, executori, etc. Conceptul de SEDINTA DE INFORMARE PRIVIND MEDIEREA apartine exclusiv medierii si face parte implicit din procedurile „mediatoricesti”. Facand parte din procedurile mediatorului, este de la sine inteles ca acesta este cel mai indreptatit sa explice acest concept, mai cu seama fiind cel care inca din 2008 practica aceasta procedura, si a observat eficacitatea unei astfel de sedinte.

Acest lucru nu inseamna ca doar mediatorul poate face referire la sedinta de informare privind medierea, ci ca, toti cei care discuta/analizeaza/vorbesc si scriu despre sedinta de informare ar trebui sa tina cont de anumite aspecte din legea medierii, aspecte principiale medierii, care dau nota caracteristica acestei institutii privind informarea in mediere a partilor din conflict. Altfel, asa cum se si intampla si zi de zi observ pe cele mai respectabile forumuri si siteuri, institutia sedintei de informare privind medierea, este ca un verset luat din Biblie si pus deoparte si analizat, dincolo din context si fara nici o noima contextuala, lucru ce  – firesc-  duce la interpretari abuzive si „aberative”.

Juristii stiu prea bine ca odata scos un cuvant, un fragment de text, o sintagma din context tot sensul acelei extractii se re-nuanteaza, uneori contrasteaza foarte prost cu ideea de baza a textului din care a fost extras/extrasa.

Sedinta de informare privind medierea are ca scop solutionarea conflictului dintre doua parti. Nu degrevarea instantelor, nu promovarea medierii, nu raspandirea medierii prin Romania. Nu acestea sunt scopurile sedintei de informare privind medierea. Acestea sunt doar efecte adiacente si secundare (desi cu un impact major in societate) solutionarii conflictelor de catre mediatori.

Scopul sedintei de informare privind medierea este medierea conflictului de divort dintre doamna Popescu si domnul Popescu, solutionarea conflictului dintre cei 3 Popescu succesori ai defunctului Popescu, solutionarea conflictului privind datoria lui Popescu la Asociatia de Proprietari din strada Popescu,  etc. Scopul este medierea unui conflict anume, conflict ce vine in biroul mediatorului, se analizeaza de catre mediator impreuna cu partile si se decide un remediu: prin instanta, prin mediere, ori prin intelegere directa,  ori alt mod. Toate modurile sunt lasate la voia partilor din conflict. Ele decid daca merg in instanta, ele decid daca mediaza problema, ele decid daca se vor intelege direct, ele decid alta modalitate. Oricare din aceste moduri isi doreste rezolvarea problemei, rezolvare lasata la latitudinea partilor, care in cunostinta de cauza vor alege metoda oportuna si optima pentru fiecare.

Scopul sedintei rezulta in mod clar din cuprinsul articolului care reglementeaza aceasta sedinta de informare, si anume art 2 din Legea 192/2006 „…in vederea solutionarii pe aceasta cale a conflictelor in materie civila, de familie…” Ce poate fi mai clar? Mai clar este art 43 la care acest articol 2 face referire in mod concret, articol 43 care spune motivul pentru care mediatorul invita cealalta parte din conflict in biroul de mediere, si anume: „…in vederea informarii si acceptarii medierii…”

Scopul stipulat expres in articolul 2 coroborat cu art 43 deasemeni nu poate fi inteles decat pe fondul Legii Medierii, fond care guverneaza activitatea unui tert neutru si impartial in conflict – mediatorul, activitate cu scop concret de solutionare a unui litigiu prin determinarea partilor spre mediere. Scopul sedintei de mediere este asadar medierea conflictului, mediere care nu poate fi inceputa si nici inlesnita fara determinarea partilor spre mediere, in sedinta de informare privind medierea (sedinta de discutii privind conflictul si avantajele medierii conflictului respectiv), sedinta ce face corp comun cu medierea, sedinta ce face corp comun -lato sensu- cu activitatea de mediere a mediatorului. Orice etapa din biroul de mediere, orice discutie, are ca scop medierea unui conflict.

Medierea propriu-zisa a unui conflict nu poate avea nici cea mai mica „radacina” fara a avea pozitia si parerea tuturor partilor implicate in conflict,  dupa discutii cu acestea. Fara cunoasterea pozitiei fata de conflict si fata de interesele in cauza a tuturor celor implicati, sedinta de mediere nu poate incepe, medierea nu se poate intrezari, deoarece spatiul si sfera medierii este de neutralitate si impartialitate. Ori ascultarea problemei spusa numai de catre o parte, m-ar pozitiona si pe mine pe acea parte, si as deveni fara sa vreau partial si fara nici o doza de neutralitate in cauza. Nu as mai putea fi „la mijlocul problemei” deoarece nu am celalalt capat la problemei. Este de la sine inteles de ce este nevoie de parcurgerea sedintei cu ambele parti din conflict.

Si ca procedura, si ca scop, si ca principiu de mediere, sedinta de informare pentru a fi in legalitatea si principialitatea care o guverneaza trebuie sa ramana in datoria exclusiva a practicianului dialogului si comunicarii eficiente, a mediatorului, persoana apta si autorizata sa solutioneze prin dialog si negocierea unei solutii la o problema, un conflict.

De altfel si Consiliul Superior al Magistraturii a reiterat acest fapt, decizand in sedinta din 10 decembrie 2013 ca  mediatorul este cel care urmeaza a realiza toate etapele de mediere, inclusiv procedura de informare prin certificatul de informare privind medierea.

 

 

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București