Sanctiunea pentru neparcurgerea sedintei de informare privind medierea este inadmisibilitatea cererii de chemare in judceata, ori suspendarea judecatii pana la dovada parcurgerii acestei sedinte facut aprintr-un CERTIFICAT DE INFORMARE emis de un mediator autorizat in urma sedintei de mediere avuta ca partile dintr-un conflict.
Ca sanctiuni, inadmisibilitatea cererilor de chemare in judecata (deschiderea unui proces judiciar) precum si suspendarea judecatii pana la dovada parcurgerii sedintei , se vor aplica incepand cu 01.08.2013. Pana la aceasta data partile cu procese pe rol sunt obligata sa parcurga aceasta etapa, pentru a nu suferi o amanare dupa data de 01.08.2013, data dupa care vor trebui sa aiba la dosarul cauzei un Certificat de Informare.
Scopul sedintei de Informare este acela ca partile sa incerce sa solutioneze litigiul prin mediere, amiabil, evitand instanta. Aceasta este finalitatea dorita in sedinta de informare, si nu Certificatul de Informare.
Nu se poate incrucisa sanctiunea ce consta in amenda judiciara data de judecator partii care a acceptat, benevol, printr-un angajament judiciar sa parcurga sedinta de informare privind medierea, si nu si-a respectat acest angajament- sanctiune distincta si independenta prevazuta de NCPC, cu sanctiunea inadmisibilitatii cererii de chemare in judecata sanctiune deasemeni distincta si independenta prevazuta in Legea Medierii. Desi au acelasi obiect – sedinta de informare, cele doua sanctiuni au cadre diferite de aplicare. Legea Medieri obliga general, art. 187 NCPC obliga particular, pe cel care s-a angajat sa parcurga sedinta de informare. Sanctiunea introdusa de art. 2 din Legea Medierii este inadmisibilitatea tuturor cererilor de deschidere a unui proces judiciar, sanctiunea introdusa de art. 187 NCPC este amenda pe care o aplica judecatorul partii de rea-credinta dintr-un anume proces. Cititi articolul integral aici
Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.