Rolul mediatorului in procesul de solutionare a conflictelor

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 16 martie , 2016

Partile dintr-un conflict discuta solutii la problema lor doar daca ele doresc rezolvarea problemei. Rezolvarea problemei pe cale amiabila intre persoanele intre care a intervenit tine de initiativa lor de a pune capat acelei dispute.

Cand insa disputa este de o intensitate mare, cand disputa este intre persoane cu interese mari, cand disputa are o conotatie sociala/juridica deosebita (un conflict ce ia si forma unui dosar penal, un conflict ce ia si forma unui dosar civil, etc), cand disputa este greu de gestionat datorita complexitatii sale (multe drepuri ori bunuri ce fac obiectul conflictului, multe persoane implicate in conflict), interventia unui mediator nu numai ca este oportuna ci este necesara. In toate aceste cazuri gestionarea conflictului nu mai poate fi facuta de partile din conflict, iar mediatorul este chemat sa modereze toate discutiile si sa preia controlul situatiei conflictuale.

Din momentul in care persoanele dintr-o disputa realizeaza ca ele însele nu mai pot gestiona conflictul şi că intervenţia unui terţ este absolut necesară alegând să îşi soluţioneze conflictul prin mediere, mediatorul preia conflictul spre soluţionare.

Rolul mediatorului din momentul în care părţile decid sa medieze situaţia conflictuală şi îşî aleg persoana care să le faciliteze discuţiile este unul foarte important. De îndeplinirea acestui rol depinde in bună masură finalizarea cu succes a medierii. Vom vedea in cele ce urmeaza ca în spatele principiilor de neutralitate, confidentialitate si imparţialitate mediatorul nu este un asistent pasiv al discuţiilor si nici un terţ pus la masa discuţiilor doar ca sa dirijeze mecanic un proces de negociere. Rolul mediatorului trebuie sa fie pe cat se poate de activ si mediatorul trebuie sa fie foarte implicat in discuţii petru a şti sa canalizeze discuţiile si sa faciliteze discutarea zonelor de interes.

Rolul mediatorului este unul cat se poate de activ, desi in aparenţă acest lucru uneori nu prea se observă. A fi activ ca mediator nu înseamna a da din mâini ori a discuta nu ştiu ce teorie cu incidenţa în cazul respectiv. A fi activ înseamna în mediere a urmări în detaliu orice discuţie şi orice idee pusă în discuţii de către fiecare din părţile din mediere. A fi activ în mediere înseamnă a asculta activ orice spune o parte pentru ca din aceste discuţii ale fiecăreia ies la iveală problemele si punctul de vedere al fiecăreia. În subsolul acestor probleme şi în spatele acestor puncte de vedere mediatorul trebuie sa contureze nevoile si interesele fiecăruia din mediere.

Despre nevoi şi interese s-a scris si se scrie mult. De la nevoi si interese la modul general, la nevoi si interese la nivel particular, mediatorul trebuie sa identifice si sa reliefeze in mediere nevoile personale ale fiecăruia si sa le devoaleze, adică să le pună în vedere fiecărei părţi. Sa le explice, să le identifice, sa le fixeze, să le definească, să le analizeze. Este un moment foarte important in mediere identificarea acestor nevoi. Acest lucru deoarece noi oamenii credem ca stim ce vrem, insa in mod concret, la o situatie data, deseori omitem esentialul si ne fixam pe general, mai concret nu stim exact ce vrem in mod explicit. Deseori cand intreb oamenii in mediere ce vor, cu greu imi raspund la obiect. Aceasta analiza a nevoilor din spatele unui conflict face partile sa constientizeze esenta conflictului si modul in care ele vor trebui sa se repoziţioneze in solutionarea disputei in functie de aceste nevoi concrete.

Rolul mediatorului este sa exploreze aceste zone obscure din spatele declaratiilor partilor. Sa faciliteze dialogul pe problemele de fond si nu pe chestiunile de aparenta sau pe care partile le pun in discutie, asta deoarece uneori partile muta centrul de greutate de pe central pe marginal, ori mediatorul are rolul de a echilibra zona de discutii. Rolul mediatorului este de a stabili centrul de greutate pe miezul problemei, pe fondul conflictului, astfel partile vor fi la obiect.  A fi la obiect inseamna a discuta chestiuni pertienente si concludente.

Rolul mediatorului este de a face partile sa detalieze anumite chestiuni ori intamplari, ori de a rezuma anumite fapte care nu interfereaza mult cu obiectul conflicului lor. Identificarea zonelor prolifice sau a zonelor neprolifice este de datoria mediatorului, ca in functie de aceste zone unele discutii se vor amplifica sau simplifica.

Rolul mediatorului este de a fi impartial, sau mai bine zis la fel de partial cu fiecare din partile din disputa. A fi impartial inseamna a fi obiectiv cu fiecare din partile din conflict. Mediatorul trebuie sa fie neutru fata de interesele fiecarei parti din disputa. Atunci cand un mediator nu mai poate fi obiectiv, acesta tinde sa fie de partea uneia sau alteia din parti si astfel iese din rolul de mediator si intra in rol de avocat, de aparator al intereselor unei parti din mediere, ori acest lucru conduce inevitabil la esuarea medierii.

Rolul mediatorului este de a fi pe linia de mijloc a disputei, analizand cu persoanele din conflict tocmai aceasta zona unde se poate gasi numitorul comun la situatie. Mediatorul trebuie sa fie activ in identificarea punctelor de interes comune, pentru a largi sau restrage sfera de negociere a solutiilor la conflict, in functie de caz.

Printre obligatiile mediatorului este aceea de a mentine treaz interesul pentru mediere (in faza de pregatire a medierii mediatorul are rolul de a determina partile din conflict spre mediere, deci de a trezi interesul de a media conflictul). Mediatorul mentine interesul pentru mediere pe parcursul discutiilor daca aceste discutii sunt vii si antreneaza persoanele de mediere. Medierea nu este cum cred unii un dialog sec pe ce ai, ce faci, ce-mi dai. Nicidecum. Medierea este un dialog viu si o analiza ampla ce are ca obiect conflictul si solutiile la acel conflict.

Aceasta analiza se face de catre profesionistul in dialog si negociere – mediatorul. Mediatorul este un analist de relatii si situatii si acest rol al sau de analist este un rol destul de dificil necesitand aptitudini solide de comunicare si negociere.

In timpul discutiilor mediatorul are si un rol de generator de idei si tematici corelative la conflict si la solutiile la conflict. Daca mediatorul nu poate si nu are dreptul sa impuna solutii, acesta are insa posibilitatea sa propuna solutii daca acestea se intrezaresc si partile nu sunt apte sa le numeasca sau sa le identifice cu usurinta. Mediatorul, in mod discret, propune o solutie si propune ca anumite chestiuni sa fie discutate si puse in analiza, doar partile sunt cele care vor decide daca ceea ce a propus mediatorul este sau nu potrivit pentru ele si le multumeste sau nu. Mediatorul doar pune in fata o anumita varianta de lucru, dar nu decide daca este varianta convenabila partilor. Dar acestea accepta sau resping propunerea lui.

Mediatorul mai are un rol principal in procedura si anume acela de conducator al discutiilor. Mediatorul conduce medierea si discutiile insa nu intr-un mod totalitar sau autoritar ci in consens si de comun acord cu partile. Este liderul medierii si nu sef peste procesul de mediere.  Mediatorul discuta si se pune de acord cu partile in ce priveste ziua si ora in care se va desfasura procedura de mediere, ordinea discutiilor, prioritati in discutii, necesitatea unor experti externi, asistenti ai partilor, chestiuni mai importante, etc.

Rezumand cele de mai sus as putea spune ca mediatorul are un rol activ in mediere, un rol de analist al situatiei conflictuale in ansamblul ei, un rol de conducator al procedurii prin consens si nu prin impuneri, un rol de facilitator al negocierii solutiilor. Facilitarea unei negocieri incepe cu explorarea obiectului negocierii si largirea plajei de posibile solutii. Asta trebuie sa faca si mediatorul, insa nu de unul singur, pentru ca nu este judecator ori arbitru in speta, ci doar impreuna cu partile si doar daca acestea consimt aceasta analiza si explorare. Se prezuma ca daca au acceptat medierea vor consimti aceasta explorare a conflictului lor, si tocmai aceasta incursiune in conflict face ca medierea sa capete viata si determina partile din conflict sa fie active si implicate in discutii.

 

 

 

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București