Rezultatul negativ al sedintei de informare privind medierea

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 16 mai , 2014

Institutul roman pentru evaluare si strategie (IRES) a dat publicitatii in luna mai 2014, un raport privind perceptia medierii in randul justitiabililor.

Conform raportului doar 57% dintre cetatenii romani au auzit de mediere ca metoda amiabila alternativa instantei de judecata, pentru solutionarea litigiului. Cei mai multi ar apela la mediere pentru conflictele legate de divort, familie,  partaj si conflicte de munca.

Aspectul negativ relevat de acest sondaj arata ca medierea, in perceptia cetateanului roman, poate fi facuta de catre judecator, procuror, avocat, mediator si politist. La intrebarea „Cine poate realiza activitatea de mediere, în opinia dumneavoastră?” raspunsurile au fost: Avocatul  Da 68%,  Procurorul DA 30%, Politistul DA 37%, Mediatorul DA 87%, Judecatorul DA 54%.

Cititi sondajul integral aici

Din sondaj reiese slaba cunoastere a medierii si procedurii de mediere de catre cetateni, avand in vedere principiile fundamentale medierii – neutralitate, impartialitate, echidistanta, confidentialitate.

Mai mult, aspectul negativ privitor la profesionistii care pot desfasura activitatea de mediere, este rezultatul indrituirii celor enumerati mai sus- avocat, procuror, judecator si politisti, de a putea informa partile privind medierea, confuzie legislativa introdusa in vara lui 2013 cu buna stiinta de parlamentarii avocati.

Este cel mai negativ efect al sedintei de informare, din acest motiv, clarificarea lucrurilor urmare a deciiziei CCR si legiferarea clara a atributiilor celorlalte profesii in care medierea are incidenta, sa fie facuta in mod corect si onest.

 

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București