Regulamentul de desfăsurare a ședinței de informare privind medierea adoptat de Consiliul de Mediere

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 17 aprilie , 2014

Consiliul de Mediere a adoptat in sedinta din 29.03.2014 un Regulament ce prevede expres conditiile si pasii desfasurarii sedintei de informare privind avantajele medierii de catre mediatorii autorizati.

Regulamentul exista pana acum sub forma unui Ghid. Sub forma de Ghid mediatorii se puteau orienta dupa prevederile sale, aplicand procedurile pe care le considerau oportune. In noua formula, Regulamentul este obligatoriu pentru fiecare mediator autorizat si activ.

Asadar respectarea conditiilor  impuse prin Regulament pentru desfasurarea sedintei de informare si eliberarea Certificatului de informare privind medierea ori a Procesului Verbal de Neparcurgere a sedintei de informare, in urma parcurgerii procedurilor preliminare procesului de mediere pe fond, este obligatorie si pasibila de sanctiuni pentru mediatori.

Conform Art. 39 (1) din Legea Medierii, sanctiunile disciplinare se aplica in raport cu gravitatea abaterii si consta in: a) observatie scrisa
b) amenda de la 50 lei (RON) la 500 lei (RON);
c) suspendarea din calitatea de mediator, pe o durata de la o luna la 6 luni;
d) incetarea calitatii de mediator.
(2) Limitele amenzii prevazute la alin. (1) lit. b) se actualizeaza periodic de catre Consiliul de mediere, in functie de rata inflatiei. 

Regulamentul vine ca o completare la Legea Medierii, mai concret la art 2 din Legea 192/2006.  In acest articol se face vorbire de obligativitatea unei sedinte la mediator in cazurile prevazute la art 60 indice 1 din lege, obligatia mediatorului de a invita toate partile din conflict la sedinta de mediere conform art 43 din aceeasi lege, si actele care se vor emite de catre mediatorul care realizeaza informarea.

Practic Regulamentul adoptat recent de Consiliul de Mediere completeaza cadrul procedural pentru mediatori, fiind emis pe baza diferentelor de interpretare, aplicare si desfasurare a sedintelor de informare privind medierea.

Adoptarea Regulamentului vine pe fondul discutiilor dintre Consiliul de Mediere, Ministerul Justitiei si CSM, discutii ce vizeaza uniformizarea pe cat posibil a procedurilor, formei si continutului actelor emise de mediatori in cazul sedintei de informare.

 

Cititi integral Regulament desfasurare sedinta de informare privind avantajele medierii adoptat de Consiliul de Mediere – Hotararea Consiliului de Mediere nr 09/29.03.2014

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București