Recomandarea nr (84) 4 cu privire la responsabilitățile parentale privind creșterea și educarea copiilor

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 03 iulie , 2015

Intreg textul Recomandării este tradus de domnul judecător Cristi Danilet și il găsiți la adresa blogului dumnealui –  link

Recomandarea face referire la obligațiile ambilor părinți de a oferi o educație și o creștere normală copilului lor indiferent de statutul de soți ori de părinti care traiesc separat.

Recomandarea defineste in Principiul  1  responsabilitatile parentale ca fiind ansamblul indatoririlor si prerogativelor destinate sa asigure bunastarea morala si materiala a copilului, in special acelea de a avea grija de persoana copilului, de a mentine relatii personale cu el, si de a-i asigura educatia, intretinerea, reprezentarea lui legala si administrarea bunurilor sale. 

Raportat la normele legale în domeniu în vigoare in Romania, custodia comuna sau mai corect spus – exercitarea autorității părintești în comun este regula de aur în creșterea și educarea copilului, regulă pe care ne focusăm și noi mediatorii în medierile unor astfel conflicte ce au ca obiect neînțelegerile părinților privind relațiile cu copilul.

Atunci cand părintii nu se înteleg și nu incheie intre ei un Acord  (Cf Principiului 6 din document) cu privire la împărțirea sarcinilor și responsabilităților parentale, autoritățile vor trebui să intervină și să decidă strict in masura și considerarea intereselor copilului.

Principiul 10 aduce în discuție faptul că părinții trebuie cu precădere să se înteleagă amiabil cu privire la datoriile față de copil, atât pivitor la cele individuale cât și la cele comune (datorii apartinând ambilor părinti). In cazul conflictelor ori neîntelegerilor părintii ar trebui sa urmeze o etapă conciliativă, în care să caute și să negocieze un acord (de mediere n. n. ), autoritățile (instantele de judecată) competente făcând eforturi în scopul concilierii părinților, si doar dacă concilierea (medierea n. n) nu reușește o întelegere amiabilă, să ia o decizie adecvată.

Recomandarea (84) 4 a fost urmată de Recomadarea nr. (98) 1 a Comitetului Ministrilor catre statele membre privind medierea familială completându-se și dând soluții și linii directoare statelor în implementarea dialogului interparental atunci când intervin conflicte de familie legate de creșterea, educarea, domiciliul copilului, relațiile acestuia cu ambii părinți.

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București