Radacinile conflictului dintre parinti privitor la custodia copilului

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 06 aprilie , 2015

 

Conflictele parentale raportate la programul de legaturi personale ale fiecarui parinte cu copilul sunt conflicte des intalnite in litigiile de familie.

Fiecare parinte incearca sa isi atraga copilul “de partea sa” si doar din aceasta sintagma ne dam seama ca in lupta dintre parinti copilul este doar un instrument ori o arma. Trebuie amintit ca fiecare conflict ce priveste exercitarea drepturilor si obligatiilor parentale asupra copilului survine ca urmare a despartirii parintilor. Fie ca e vorba de divort atunci cand acestia au fost casatoriti, fie ca este o despartire a concubinilor, fie o despartire si rupere a relatiei cu celalalt parinte chiar daca nu au locuit impreuna, problemele legate de custodia copilului sunt un effect al despartirii.

Parintii care se despart trebuie sa imparta lucrurile comune, daca e cazul. Daca nu, in ceea ce priveste copilul, parintii trebuie sa imparta timpul si atributiile parentale si sa si le exercite in continuare in mod egal, echitabil, corect si onest, pentru bunacrestere si dezvoltare a copilului. Copilul trebuie sa simta cat mai putin spre deloc despartirea parintilor.

In unele cazuri parintii gasesc numitorul comun in ceea ce priveste solutiile amiabile la aceasta problema sensibila.

Ce se intampla in fapt in multe conflicte familiale este o oroare familiala. De la impartirea bunurilor parintii trec la impartirea copilului. Ori,desi nici Solomon nu a putut imparti fizic copilul, parintii il vor intreg pentru ei in mod personal, si cat mai putin sau deloc pentru celalalt parinte, care este acuzat totodata de comportament antisocial, de un pericol public ridicat, de comportament agresiv, de om vicios si iresponsabil, de om care nu are capacitatea de a avea grija de propriul sau copil. Bineinteles toate acestea in cele mai neortodoxe cuvinte ori sintagme. Acuzele curg rand dupa rand, propozitie dupa propozitie, conflictul escalandand fara dar si poate intr-un noian de injurii, si deseori violente fizice si emotionale.

Cum legislatia romaneasca in ceea ce priveste raporturile de familie dispune ca exercitarea atributiilor parintesti se face in comun ca regula si de catre un parinte doar ca exceptie (cand celalalt este in imposibilitate ori incapabilitate de a-si exercita drepturile si obligatiile fata de copil), lupta dintre parinti se adanceste fara a avea o limita…

Dar ce se ascunde in spatele acestei lupte si acestor acuze? Copilul are deopotriva o mama, deopotriva un tata, care pana mai ieri , cel putin la modul apparent, au colaborat si au contribuit in mod eficient la cresterea si educarea lui, fiind ajutati si de faptul ca locuiau impreuna. Sa plece neintelegerile de la faptul ca parintii locuiesc acum separat?

Personal nu cred. Locuirea in mod separat face putin mai dificila colaborarea privind timpul efectiv in care unul din parinti sta cu copilul si il duce sau il aduce la gradinita/scoala ori cand copilul este transportat de la si la parintele la care are domiciliul in mod constant si cu precadere. Dar pragul acesta de dificultate poate fi usor trecut daca parintii au un grad mare de cooperare si colaborare in interesul si spre bnele copilului.

Ce cred eu si observ cu tristete din practica medierii familiale, este ca toate aceste conflicte si toata aceasta situatie conflictuala cu referire la custodia copilului  e o prelungire a conflictului personal dintre soti. O prelungire a conflictului dintre ei, care conflict are alte cauze. Este un efect nedorit al conflictului lor, efect ce se individualizeaza ulterior ca un conflict de sine statator la prima vedere, dar cu radacini clare in conflictul dintre ei. Conflictul referitor la custodia copilului are intotdeauna radacini in relatia dintre parinti. Relatia dinainte, relatia din timpul, si relatia de dupa despartire.

Aceste radacini trebuie identificate de catre mediatorul care intervine in aceste tipuri de conflicte, pentru o eficienta si o prolificitate ridicata a actului de mediere a conflictelor ori litigiilor de familie.

Doar prin mediere si doar dupa indentificarea si analizarea problemelor si conflictului dintre parinti, se poate intrezari un rezultat pozitiv pentru o solutie amiabila si prin bunaintelegere in ceea ce priveste custodia comuna a copilului lor. Acest lucru este un mare beneficiu al medierii familiale fiind in interesul deopotriva al parintilor, dar mai ales al copilului.

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București