Orice proces de mediere incepe printr-o sedinta de informare privind medierea, in care se puncteaza de mediator rolul acestuia in mediere, rolurile si drepturile partilor in mediere, efectele medierii acelui caz.
Este o sedinta preliminar-obligatorie oricarui proces de mediere.
In aceasta sedinta partile pot pune orice intrebari mediatorului referitoare la mediere, pentru ca medierea sa inceapa in cunostiinta de cauza, dar mai ales ca partile sa deprinda incredere in mediator si in procesul de mediere.
In cadrul acestei sedinte de informare prealabila mediatorul va trebui sa aduca la cunostiinta partilor rolul acestora in mediere, drepturile si obligatiile lor, procedurile din mediere, rolul mediatorului in proces, principiile medierii, si avantajele concrete pentru respectivul caz in cazul alegerii medierii si ajungerii la o solutie consemnata intrun ACORD DE MEDIERE.
Din discursul Mediatorului in sedinta de informare:
Definitia Medierii
Medierea este un proces confidential, structurat pe sedinte de mediere in care partile unui conflict, asistate de un tert neutru si impartial – mediatorul, se invoiesc sa colaboreze la stingerea unui conflict, printr-o discutie asupra tuturor aspectelor raporturilor conflictuale dintre ele, discutie in care se cauta solutii reciproc multumitoare si avantajoase corespunzatoarea pe cat posibil nevoilor si intereselor lor.
Scopul Medierii
Medierea are ca obiectiv stingerea conflictului prin ajungerea la o intelegere concreta materializata intr-un ACORD DE MEDIERE, acord care este un contract valabil si viabil inca din momentul semnarii lui. Solutia vizata de mediere este intodeauna o solutie multumitoare si reciproc avantajoasa pentru ambele parti – avand in vedere si liberul consimtamant al fiecarei parti la alegerea solutiei si ulterior la agrearea si contractarea ei prin semnarea ACORDULUI DE MEDIERE. Solutia este discutata si analizata punctual in mediere, si doar in cunostiinta de cauza si cu acordul fiecarei parti se semneaza si ramane ca si intelegere finala. Solutiile analizate si agreate in mediere corespund intrutotul nevoilor si intereselor partilor. Medierea sondeaza sferele de nevoi si interese ale fiecarei parti si ale raporturilor dintre acestea, fiind un proces bazat pe nevoi si interese.
Avantajele medierii
1.Timp substantial redus fata de durata unui proces judiciar.
2. Bani economisiti fata de costurile judiciare: taxa de timbru, taxe pentru expertize, cheltuieli cu materialul probator, cheltuieli la fiecare termen, onorarii, etc.
3.Raporturi sociale (de buisness, de familie, de munca, civile) intretinute si mentinute printr-un nou parteneriat repozitionat in urma procesului de mediere.
4. Scutirea de taxa de timbru atunci cand se cere incuviintarea ACORDULUI DE MEDIERE in instanta – pentru a fi investit cu caracter executoriu.
5. Solutia este negociata, analizata si contractata de parti si nu este impusa de un judecator ori arbitru.
6. Procedura este flexibila, partile de comun acord cu mediatorul aleg data, ora, si locul intalnirilor.
7. Medierea este o alternativa de succes in aproape toate conflictele/litigiile in care partile sunt dispuse la un dialog, la o solutie amiabila prin renuntari si concesii reciproce in ceea ce priveste obiectul conflictului.
8. Solutiile propuse si analizate in mediere sunt deseori cele mai stabile si mai usor implementabile. Solutiile corespund in totalitate nevoilor si intereselor partilor. Deseori sunt mai respectate – fiind vointa liber exprimata a partilor – decat hotararile arbitrale ori judecatoresti, mai ales in raporturile de buisness, de familie si vecinatate.
9. Acordul de mediere, consemneaza intelegerea finala a partilor, in mod detaliat, concret si facand mentiune de orice stipulatie ori clauza dorita si agreata de partile conflictului, atat timp cat nu se aduce atingere legii si ordinii publice.
Principiile Medierii –
NEUTRALITATE, IMPARTIALITATE, CONFIDENTIALITATE, AUTODETERMINAREA PARTILOR PENTRU SI IN PROCES. Mediatorul este un tert neutru si impartial vizavi de interesele fiecarei parti in cauza respectiva, ajutand ambele parti sa ajunga la o solutie multumitoare, avand obligatia legala de a stabili un permanent echilibru intre partile din procesul de mediere.
Procesul de mediere si orice discutie avuta cu mediatorul este confidentiala, si doar cu acordul partilor poate fi adusa la cunostiinta tertelor persoane.
Rolul mediatorului – Mediatorul este un asistent si facilitator al gasirii punctelor comune, a terenului comun, a explorarii nevoilor si intereselor fiecarei parti, a ceea ce vor ele sa obtina in fond, prin discutii comune, ori private in sesiunile separate.
Procedura din proces
Sedintele de mediere dureaza aproximativ 2 h, cu posibilitatea, la disponibilitatea partilor, sa fie prelungite. Au loc discutii cu partile in sesiune comuna, si discutii doar cu o parte in sesiunea privata – la cererea acesteia ori la decizia mediatorului atunci cand considera optim acest lucru. Reguli de dialog in procedura: Se vorbeste pe rand. Se asculta activ. Comportament deschis, serios, adecvat. Fara Violente in limbaj. Dialogul trebuie sa fie unul deschis, sincer si serios. Mediatorul va mobiliza partile la intelegerea regulilor, agrearea si acceptarea fara echivoc a lor, cat si la respectara lor pe intre parcursul medierii.
Drepturile partilor in mediere
Partile au dreptul ca oricand pe parcursul procesului, sa ceara de la mediator explicatii cu privire la respectiva mediere, pentru a continua procesul in cunostiinta de cauza, si pentru a se implica in mod constient in proces.
Partile au dreptul ca oricand in mediere sa denunte procesul de mediere, refuzand continuarea oricarei discutii. In acest sens vointa partilor sau doar unei parti fiind suprema, medierea inceteaza, mediatorul fiind obligat la stoparea oricaror proceduri si la incheierea unui proces verbal de inchidere a medieri. Acesta este si UN PRINCIPIU AL MEDIERII – vointa comuna a partilor pentru derularea medierii. Ori de cate ori o parte denunta medierea, Medierea nu mai poate continua.
Partile sunt obligate sa semneze procesul verbal de inchidere a medierii, in orice mod s-ar incheia aceasta : fie prin ACORD DE MEDIERE- total sau partial, fie prin esuarea medierii- prin renuntarea unei parti sau a ambelor, fie prin constatarea esuarii de catre mediator.
Procedural medierea incepe odata cu semnarea Contractului de Mediere si se termina prin intocmirea unui Proces Verbal de Inchidere a Medierii, si a ACORDULUI DE MEDIERE – atunci cand s-a ajuns la o intelegere, chiar si partiala.
Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.
One Response to Puncte din discursul mediatorului in Sedinta de Informare privind Medierea