Publicare carte: Procesul de Mediere, Conflict – Comunicare – Acord, Editura Universitară, București 2018

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 18 octombrie , 2018

Pe 15 octombrie 2018 a văzut lumina tiparului o carte la care lucrez de aproximativ 7 ani de zile. Cartea este o analiză în detaliu a procesului de mediere, a structurii conflictului și a modului în care se pot găsi soluții amiabile la diverse situații. Cartea are 8 capitole evidențiind în special trăsăturile specifice medierii precum și o analiză detaliată a domeniilor de mediere familială, civilă și penală. Cartea cuprinde de asemeni și câteva ciorne de documente specifice procesului de mediere iar la final se află 100 de grile privind medierea și legislația în domeniu. Cartea are 421 de pagini și reprezintă o analiză completă a medierii raportată la practica și legislația actuală.

Momentan cartea se poate cumpăra doar prin comandă directă de la autori, urmând a fi distribuită online și la librării în perioada următoare.

Enumăr mai jos câteva subcapitole din cuprins: Conflict, emoţie şi mediereAnaliza şi soluţionarea cauzelor conflictului, Despre împăcare, Nevoile şi interesele persoanelor în conflict. Convergenţa şi Divergenţa, Altfelitatea mediatorului în raport cu alţi profesionişti ai dreptului, Comunicare şi Mediere, Retorica în Mediere – discursul argumentativ, Neutralizarea judecăţilor de valoare în Mediere, Medierea – o incursiune în conflict, Pastile în comunicare. Echilibrul medierii – ascultarea şi relatarea activă, De câte cunoştinţe juridice ai nevoie în mediere? Ce înseamnă o soluţie amiabilă?, Resursele şi sensul comunicării, Medierea – ultima şansă pentru o soluţie amiabilă, Principiile procesului de mediere, Principii speciale în medierea penală, Caracterul voluntar şi caracterul obligatoriu al medierii, Încrederea în mediator şi în procesul de mediere, Rolul mediatorului în procesul de soluţionare a conflictelor, Rolul părţilor în procesul de mediere, Pregătirea personală a părţilor din conflict pentru mediere,  Pregătirea medierii. Poziţiile persoanelor invitate la mediere, Plan rezumativ de Mediere, Procesul de Mediere. Fazele procesului de mediere, Negocierea în mediere, Cele mai întâlnite tehnici de negociere în mediere,  Cât câştigă statul din medierea conflictelor penale, Soluția din Mediere: WIN-WIN.

Cuvântul introductiv:

Analiza procesului de mediere din paginile ce urmează a fost făcută printr-un studiu continuu cu o durată de peste 7 ani. Experiența în cazurile de mediere de zi cu zi precum și noutățile legislative în domeniul medierii au contribuit în mod esențial la apariția acestui volum. Partea juridică reprezintă interpretări venite în acord cu practica judiciară și sunt datorate bună parte autoarei, iar partea de mediere reprezintă interpretări ale actului de mediere propriu-zis datorate exclusiv autorului. Teoria și practica medierii se împletesc de-a lungul cărții in mod profesional facând ca lectura să fie usoară și foarte interesantă pentru oricine. Cartea conține detalii și amănunte despre modul tehnic în care se face analiza conflictului și negocierea în procesul de mediere. Parte din subcapitole au fost publicate anterior pe blogul profesional al autorului, parte sunt noi. Cele deja publicate pe blog au fost reanalizate și actualizate pentru a oferi o perspectivă nouă asupra medierii în acord cu modificările legislative la zi. Cartea se adresează in primul rând mediatorilor, avocaților și magistraților, iar în al doilea rând managerilor, liderilor diverselor grupuri sociale și tuturor celor puși în situația de a rezolva diverse situații conflictuale, incluzând aici și organele de politie care se confruntă în mod direct cu persoane aflate în conflict. Ne dorim ca prezentul volum sa fie unul de referință în domeniul medierii conflictelor și să contribuie în mod decisiv la consolidarea medierii în societate. Nevoia de mediere survine din nevoia de pace și de relații sănătoase în comunitate. Conflictele fărâmițează societatea, pe când pacea o unifică și o consolidează. Medierea conduce deci spre prosperitate și unitate în cadrul oricărui grup. Ne dorim ca pe viitor medierea să fie stimulată (nu financiar ci legislativ) în mod substanțial de stat și înțeleasă de cât mai mulți cetățeni și practicieni ai dreptului. Acestea sunt motivele pentru care am analizat și am conturat toate aspectele procesului de mediere așa cum s-a consolidat până în acest moment în România. Suntem convinși că această carte va deveni o bornă a medierii pe drumul soluționării amiabile a conflictelor din societate.

Autori:

mediator ilie dorin

ILIE DORIN este avocat și mediator specializat în medierea conflictelor civile, familiale și penale, având o vastă experiență în negocierea soluțiilor/înțelegerilor amiabile în diverse situații conflictuale. Participant în calitate de speaker în cadrul unor conferințe pe tema negocierii, analizei de conflict și medierii. Autor a numeroase articole juridice de specialitate și opinii privind medierea civilă și medierea infracțiunilor.

 

PARASCHEVA DORIN este judecător în cadrul Judecătoriei Constanța, având o vastă experiență în litigiile civile și familiale.  A participat la numeroase conferințe privind medierea conflictelor civile și penale, exprimându-și opiniile juridice privind medierea în cadrul a numeroase articole de specialitate. Este o susținătoare a medierii ca metodă de soluționare a disputelor aptă să diminueze încărcătura sistemului judiciar, contribuind astfel la un act de justiție mai eficient.

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București