Propunere pentru completare articol din Legea Medierii referitor la medierea penala

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 26 august , 2014

In august 2014 Consiliul de Mediere a venit cu o lista de propuneri de modificare si completare a legii medierii, mai ales cu privire la articolele declarate neconstitutionale privitoare la obligativitatea sedintei de informare privind medierea.

Datorita unor probleme intalnite in practica vin cu propunerea unei modifcari prin completare a sectiunii privind medierea penala.

Din punctul meu de vedere,  daca tot suntem in procedura de modificare a Legii Medierii, ar fi bine sa se completeze si art 67 alin 2 din lege, in sensul specificarii IN MOD CLAR SI FARA ECHIVOC ca medierea penala poate avea loc pana la ramanerea definitiva a sentintei penale.

Acest lucru deoarece unii avocati, unii judecatori si unii mediatori sustin ca medierea este posibila doar pana la anumite etape procesuale, desi toate art din legea medierii (67-70) cat si cele din NCPP  ( art 16, 81, 83, 312, 367)  sustin ideea medierii pana la ramanerea definitiva a sentintei penale, insa NICAIERI in aceste texte nu se spune explicit. Poate ca ar fi bine sa o faca Legea medierii, fiind si cea care si stabileste conditiile acordului de mediere penala.

Propun modificarea art 67 alin 2 din Legea Medierii astfel:
Acum – (2)” În latura penală a procesului, dispoziţiile privind medierea se aplică numai în cauzele privind infracţiuni pentru care, potrivit legii, retragerea plângerii prealabile sau împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală. ”

Completat:- (2)” În latura penală a procesului, dispoziţiile privind medierea se aplică atat în cauzele privind infracţiuni pentru care, potrivit legii, retragerea plângerii prealabile sau împăcarea părţilor înlătură răspunderea penală, cat si la infractiunile ce sunt prevazute cu pedepse de pana la 7 ani. La toate aceste infractiuni medierea poate avea loc pana la ramanerea definitiva a sentintei penale. ”

Astfel s-ar inlatura orice interpretare intrun sens sau altul de catre practicienii dreptului si ar da drumul medierii penale asa cum este ea dorita de persoanele vatamate (in special pentru recuperarea prejudiciilor), de faptuitori, dar si de politicile europene in domeniu.

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București