Medierea este procesul partilor. Cadrul procedural este dirijat de catre mediator. Acesta stabileste schita medierii – planul de mediere, in discutie si de comun acord cu partile. Rolul mediatorului este acela de asistent si facilitator al discutiilor si negocierilor.
Totodata mediatorul dirijeaza dialogul partilor astfel incat acesta sa se aseze pe structura propusa la inceputul discutiilor si pe cadrul unui proces de mediere:povestirea conflictului, identificarea nevoilor incidente in conflict pentru fiecare parte, identificarea problemelor, punctarea intereselor comune, propunerea de solutii, discutarea si negocierea unor solutii prin prisma nevoilor afisate si discutate in etape anterioare, agrearea(conditionata ori neconditionata) unor solutii, redactarea intelegerii.
Mediatorul cunoaste prea bine procesul de mediere si cum trebuie sa se pregateasca pentru interventia in conflict. Insa, cum trebuie sa se pregateasca partile pentru mediere?
Avem in vedere etapa prin care partile au parcurs sedinta preliminara de mediere – sedinta de informare cum este denumita in lege, au decis sa aleaga medierea conflictului pentru a evita instanta de judecata, si se prezinta la data si ora stabilita pentru medierea conflictului. Cum trebuie sa se pregateasca pentru discutiile din mediere?
Pregatirea partilor pentru mediere pare anevoioasa, cel putin datorita neobisnuintei cu o astfel de abordare. Medierea, spre desosebire de un proces judiciar unde legile si interpretarea lor tin mai putin de efortul persoanelor implicate in conflict – deseori se mandateaza avocati, reprezinta procesul in care discutiile se poarta in mod direct intre parti ori mijlocit de catre mediator. Persoanele din conflict discuta ele insele, intre ele, despre problema lor. Negociaza ele insele. Contracteaza ele insele. In functie de persoane, de temperamentul, caracterul, gradul de implicare, si modul lor de abordare, mediatorul intervine pentru a stimula discutiile si cadrul dialogal. Acolo unde persoanele se implica in discutii, mediatorul are rol de asistent. Acolo unde persoanele cu greu se implica in discutii mediatorul trebuie sa intre in rolul de facilitator.
Partile sunt incurajate de mediator sa discute, sa vorbeasca. Onest, serios, sincer, cu implicare, fara termeni ori sintagme pompoase, ci asa cum considera ele ca se fac intelese de persoana cu care sunt in conflict. Procedura este in-formala, cadrul este la fel; desi este un birou de mediere, discutiile din mediere sunt de o obisnuinta care uneori frapeaza partile, obisnuite cu cadre formale, cu persoane la cravata care discuta in termeni stiintifici uneori, greu de inteles si greu de ajuns la „nivelul” lor.
Pregatirea personala a partilor pentru mediere trebuie sa fie o pregatire si analiza a intereselor lor in cazul dat.
Inainte de a veni la mediere, persoana din conflict trebuie sa se gandeasca si sa analizeze minutios intrebarile de tipul: ce vreau eu? de ce vreau acest lucru? ce motive am sa vreau acest lucru? ce mai vreau pe langa acest lucru? ce pot sa vreau daca acest lucru nu imi este agreat de partea cu care sunt in conflict? care este punctul cel mai important din acest conflict pentru mine? care este prioritatea mea – lucrul pe care il doresc ori relatia cu partea din conflict? ce pot da in schimb pentru acest lucru? daca obtin ce vreau, induc pierderi partii adverse? ce si cat castiga ea? ce solutie ar fi echitabila? ce as castiga daca as merge in instanta? ce as pierde daca nu gasim o solutie in mediere?
Sunt doar cateva din intrebarile esentiale la care partea care vine la mediere trebuie sa mediteze pentru a gasi un raspuns clar in mediere. Sunt intrebari care exploreaza conflictul si pregatesc partea pentru discutiile din mediere.
Unele dintre aceste intrebari vor fi puse de catre mediator fiecarei persoane din mediere, raspunsul fiecareia contribuind la desenarea campului de interese comune, dar mai ales la constientizarea de catre toate persoanele din conflict a intereselor celeilalte. Ce vrea cealalata parte va fi clar pentru fiecare. E un punct important in orice proces de negociere a unei solutii.
Fiecare persoana ajunge la mediator in vederea gasirii unei solutii amiabile, de impacare.
Este clar ca este un pas spre flexibilitate. Spre cooperare si spre colaboare.
Conflictul/problema trebuie vazuta de partea din conflict ca o oportunitate de a gasi multiple variante. Canalizarea persoanei care vine la mediere pe strategia castigului pentru fiecare parte WIN-WIN, este esentiala pentru reusita medierii. Daca o parte vine la mediere pe pozitie rigida – vreau asta si atat, medierea va fi una dificila, mediatorul fiind indatorat sa depuna diligentele pentru a afla motivatiile pozitiei si cerintelor acestei parti, motivele si interesele de fond care stau la baza deciziei de a „vrea asta si atat”.
In toate cazurile medierea isi atinge scopul sau – gasirea unei solutii la un conflict – atat timp cat partile se implica activ, dau dovada de maleabilitate/flexibilitate si isi arata disponibilitatea spre generarea unei cat mai largi palete de optiuni, dintre care isi negociaza cu onestitate pe cea reciproc avantajoasa/multumitoare.
Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.
2 Responses to Pregătirea personală a părților din conflict pentru mediere