Pot fi mediatori consilierii juridici?

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 16 aprilie , 2013

 

Art.1 din Legea nr. 514/2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic prevede ca atributii generale ale acestuia apararea drepturilor si intereselor legitime ale statului, ale autoritatilor publice centrale si locale, ale institutiilor publice si de interes public, ale celorlalte persoane juridice de drept public, precum si ale persoanelor juridice de drept privat, in slujba carora se afla si in conformitate cu Constitutia si legile tarii.

La Art. 4 se stipuleaza : Consilierul juridic in activitatea sa asigura consultanta si reprezentarea autoritatii sau institutiei publice in serviciul careia se afla ori a persoanei juridice cu care are raporturi de munca, apara drepturile si interesele legitime ale acestora in raporturile lor cu autoritatile publice, institutiile de orice natura, precum si cu orice persoana juridica sau fizica, romana sau straina; in conditiile legii si ale regulamentelor specifice unitatii, avizeaza si contrasemneaza actele cu caracter juridic.

Inca de la aparitia legii si pana in prezent, multi consilieri juridici s-au autorizat ca mediatori, dorind sa profeseze medierea conflictelor/litigiilor.

Medierea presupune solutionarea amiabila a conflictelor dintre parti cu ajutorul  (constand in asistarea partilor si facilitarea dialogului si sondarii sferelor de solutii) unui mediator in calitate de tert neutru si impartial fata de situatie, si de interesele individuale ale partilor implicate in conflict. Medierea obliga mediatorul la incadrarea tuturor procedurilor de mediere in principiile de neutralitate, impartialitate, confidentialitate si respectului vointei si deciziei partilor in derularea procesului.

Consilierul juridic, asa cum dispune articolul 4 din legea amintita, „apara drepturile si interesele legitime ale persoanei juridice” al carei salariat este.

In aceste conditii poate fi consilierul juridic mediator?

Art.  11 din Legea  nr. 514/2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic dispune ca: exercitarea profesiei de consilier juridic este compatibila cu:
b) functia de arbitru, mediator sau expert, in conditiile legii si cu respectarea prevederilor legale privind conflictul de interese;

Asadar  consilierul juridic poate fi mediator in anumite conditii.

Principala conditie- de ordin general-  ceruta de lege este autorizarea conform Legii medierii si organizarii profesiei de mediator nr . 192/2006.

Secundara conditie – de ordin special- presupune ca un consilier juridic devenit mediator autorizat sa profeseze medierea si serviciile de consilier juridic cu respectarea prevederilor legale privitoare la coflictul de interese intr-o anume cauza.

Cu alte cuvinte un consilier juridic poate fi mediator autorizat si un mediator autorizat poate fi consilier juridic, insa compatibilitatea acestor profesii  exclude simultaneitatea exercitarii lor, tocmai pentru a se evita un conflict de interese.

Aceeasi persoana nu poate fi si consilier juridic si mediator in aceeasi cauza.

Consilierul juridic apara drepturile si interesele legitime ale persoanei juridice in raporturile acesteia cu tertii. In cazul in care respectiva persoana juridica se afla intr-un conflict sau litigiu in care medierea este permisa de lege (un conflict ori litigiu unde partile pot dispune liber de drepturile lor) consilierul juridic o poate reprezenta in cadrul unei medieri, insa nu poate media respectiva cauza. Acesta nu poate fi mediator in conflictele/litigiile persoanei juridice pe care o reprezinta  prin contractul individual de munca nici in cazul in care respectiva persoana juridica ar mandata un alt reprezentant in cadrul procedurii medierii. Acest lucru deoarece contractul persoanei juridice cu persoana fizica care este numita ori angajata consilier juridic este viabil si produce efecte nelimitat in timp pana la desfacerea contractului de munca ori revocarea deciziei de numire. Atat timp cat persoana ramane numita ori angajata consilier juridic aceasta este obligata sa apere drepturile si interesele legitime ale persoanei juridice in toate raporturile acesteia cu tertii.

In cazul unui conflict/litigiu consilierul juridic va reprezenta si apara drepturile si interesele respectivei persoane juridice in orice procedura judiciara, arbitrala ori de mediere.

Consilierul juridic poate profesa medierea in orice conflict in care nu este implicata persoana juridica unde este numit ori angajat.

Pentru un proces de mediere principiile medierii sunt capitale continuarii si mentinerii procedurii dar si ajungerii la un acord. Neutralitatea si impartialitatea mediatorului sunt unele din cheile de baza ale procesului. Un mediator partinitor ori cu interese (pentru sine ori pentru altul ) in cauza ar deturna medierea de la finalitatea acesteia, iar partile din procedura medierii ar denunta imediat medierea punand capat oricarei proceduri. Mai mult decat atat mediatorul risca sanctiuni grave pentru incalcarea acestor principii.

In orice conflict pe care il mediaza, consilierul juridic va trebui sa respecte atributiile si deontologia profesiei de mediator, intrand in „rolul”de mediator si iesind din „pielea” de consilier juridic.

Articolul este publicat si pe portalul juridic online Juridice.ro (link direct catre articol)

 

 

 

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București