Particularitati interesante privind medierea si sedinta de informare gratuita in Franta

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 07 februarie , 2013

Tarile din Uniunea Europeana au o practica mai bogata in ceea ce priveste medierea ca metoda alternativa instantei judiciare clasice, in litigiile in care partile sunt dispuse la un dialog cu scopul solutionarii amiabile a diferendului dintre ele. Reglementari privind medierea si solutionarea disputelor prin dialog si negociere apar in tarile occidentale inca din anii 90. Medierea in Franta are anumite particularitati in raport cu institutia medierii in Romania, aplicandu-se cu prioritate in cauzele familiale referitoare la divort si planul parental in cauzele cu minori. Medierea este voluntara in toate cazurile, insa sedinta de informare privind medierea (care in Romania devine obligatorie din 15.02.2013) poate fi dispusa de catre Judecator, caz in care devine obligatorie parcurgerea acesteia; aceasta sedinta este GRATUITA.

Particularitati interesante in materia medierii:

1. În Franţa nu există o autoritate centrală sau guvernamentală responsabilă de reglementarea profesiei de mediator, mediatorii sunt organizati doar in si de catre asociatii si organizatii profesionale regionale sau nationale.

2. In anumite cauze si in anumite conditii, onorariul mediatorului se plateste din fondul de asistenta judiciara. În toate cazurile, remuneratia este stabilită de către judecătorul responsabil de fixarea taxei după finalizarea misiunii şi prezentarea unui memoriu sau a unei situaţii de cheltuieli.

3. Oricine poate fi mediator, deoarece pentru a deveni mediator nu se cere o calificare speciala sau conditii speciale decat in ceea ce priveste medierea cauzelor familiale unde este necesara o „diploma de mediator familial” – cerinta impusa printr-un decret din 2004. Aceasta diploma urmează să fie acordată de către prefectul regional în urma unui program de formare sau a testelor de certificare prin intermediul unei validări a cunoştinţelor dobândite. Formarea este asigurată de către centrele agreate de către Direcţia Regională pentru Servicii de Sănătate şi Sociale. În aceste centre, cursantii urmează o formare de 560 de ore eşalonate pe perioada a trei ani cu cel puţin 70 de ore de practică. La sfârşitul perioadei de formare, candidatul dă examenele care confirmă parcurgerea acestui program de formare.

4. Exista prevedere similare legislatiei romanesti in ceea ce priveste sedinta de informare obligatorie dispusa la nevoie de catre judecator.  Astel, judecătorul poate să dispună părţilor, în domeniul restrâns al determinării modului în care ar trebui exercitată autoritatea parentală sau măsurile provizorii care ar trebui aplicate în materie de divorţ, să participe la o întâlnire de informare privind medierea, gratuită pentru părţi şi care nu poate face obiectul niciunui tip de sancţiune (articolele 255 şi 373-2-10 din Codul Civil).

5. Medierea este preponderenta in cauzele familiale. Medierea este exercitată în primul rând în cazurile care ţin de domeniul dreptului familiei, dar este folosita şi în litigiile minore în care pretentiile sunt sub 10 000 EUR. In linii generale, medierea este posibila în toate domeniile dreptului în condiţiile în care nu aduce atingere regulilor de ordine publică care reglementează comportamentul social şi economic.

6. Cele mai importante organizatii in domeniul medierii din Franta sunt: Association pour la Médiation Familiale – Asociaţia pentru Mediere Familială, Fédération Nationale des Associations de Médiation Familiales – Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Mediere Familială, Centre de Médiation et d’Arbitrage de Paris – Centrul de Mediere şi de Arbitraj de la Paris, l’Institut d’Expertise, d’Arbitrage et de Médiation – Institutul de Expertiză, Arbitraj şi Mediere, Fédération des Médiateurs et Chargés de Mission libéraux – Federaţia Mediatorilor şi Coordonatorilor de Proiect liberali, Fédération Nationale des Centres de Médiation – Federaţia Naţională a Centrelor de Mediere, Association Nationale des Médiateurs – Asociaţia Naţională a Mediatorilor.

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București