Parlamentul European: trebuie luate măsuri suplimentare pentru a asigura caracterul executoriu al acordurilor de mediere

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 19 septembrie , 2017

Rezolutia CE

Parlamentul European a adoptat in data de 12 septembrie 2017 o Rezolutie ce cuprinde o radiografie a medierii la nivel european si anumite recomandari statelor membre. Rezolutia priveste implementarea Directivei 2008/52/CE si starea medierii in Europa de la adoptarea Directivei pana in prezent.

In document se mentioneaza ca ar trebui sa se acorde o prioritate schimbarii mentalitatii juridice prin dezvoltarea unei culturi a medierii intemeiata pe solutionarea litigiilor pe cale amiabila. Se mentioneaza ca medierea contribuie la un mai bun acces la justitie si la cresterea economica. In pofida avantajelor sale, aceasta procedura nu este utilizata nici macar in 1% din dosarele judiciare, prin urmare statele ar trebui sa realizeze un echilibru intre mediere si procedurile judiciare.

Se constanta de asemenea ca multe state membre ofera stimulente financiare pentru ca partile sa recurga la mediere, sub forma reducerii costurilor, oferirii de asistenta juridica sau impunerii unor sanctiuni pentru refuzul nejustificat de a lua in considerare medierea.

In document se exprima regretul ca nu se pot obtine date statistice privind medierile realizate, numarul, durata si costul acestora, prin acest lucru fiind dificila cresterea increderii publicului in aceasta procedura; revine Retelei Judiciare Europene rolul de a imbunatati colectarea de astfel de date.

Se subliniaza ca in pofida caracterului facultativ al medierii, trebuie luate masuri suplimentare pentru a asigura caracterul executoriu al acordurilor mediate intr-un mod rapid si abordabil, respectand intru-totul drepturile fundamentale, dreptul Uniunii si legislatiile nationale; se reaminteste in acest sens ca forta executorie interna a unui acord incheiat de parti intr-un stat membru este, ca regula generala, supusa confirmarii de catre o autoritate publica, ceea ce creeaza costuri suplimentare, necesita mult timp pentru partile din cadrul acordului si prin urmare ar putea afecta negativ  circulatia acordurilor in urma medierii in strainatate, in special in cazul litigiilor minore.

Parlamentul European invita statele membre sa isi intesifice eforturile de a incuraja folosirea medierii in litigiile civile si comerciale, precum si de a asigura o mai buna cooperare intre membrii profesiilor juridice in acest scop. Totodata se solicita Comisiei sa evalueze necesitatea stabilirii unor standarde de calitate la nivelul UE pentru serviciile de mediere, in special sub forma unor standarde minime.

 

 

 

Poza este proprietatea Moldova24.info

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București