Onorariul mediatorului si costurile medierii

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 30 mai , 2013

Cat costa o ora in biroul mediatorului? Cat costa o sedinta de mediere? Dar un proces de mediere ?

Sunt intrebari normale cand dorim sa apelam la serviciile unui mediator. Sunt intrebari pentru care cautam un raspuns imediat, si dorim sa stim cat mai exact, cat insumeaza apelul la un mediator, adica suma costurilor totale pentru a rezolva conflictul ori litigiul la mediator.

“Medierea este ieftina” – este o sintagma ce  se vehiculeaza de fiecare data cand se face vorbire de preturile la mediator. Cuvantul ieftin este legat deseori de marfa de calitate inferioara. Zicandu-se ca medierea este ieftina, se poate intelege ca medierea este un proces de o calitate joasa, si fiind de o calitate pusa la indoiala, apelul la mediere nu mai este unul increzator. Tot in acest context medierea ar deveni un proces pentru cei saraci, pentru cei care nu au bani de taxa de timbru, lucrurile ieftine fiind oferta fezabila pentru acestia.

Dar medierea nu este ieftina, nu este nici scumpa,  ci este cu mult mai putin costisitoare fata de un proces judiciar.

Evaluarea costurilor medierii se face prin raportare la un proces judiciar, la un proces arbitral, la o conciliere. Deasemeni evaluarea costurilor medierii se face prin raportare la cei care suporta aceste costuri, de catre acestia.

Astfel, medierea este cu mult mai putin costisitoare fata de un proces judiciar. Costurile totale ale unei proceduri de mediere sunt mult mai reduse fata de costurile totale ale unui proces judiciar. Ne referim la costurile financiare, la care se adauga costurile de timp si consum emotional.

Prin raportare la cei care suporta costurile financiare rezolvarii conflictului/litigiului lor, medierea poate fi evaluata de acestia ca fiind un proces scump, ori poate fi evaluata ca fiind un proces cu costuri reduse, uneori modice. Aceasta evaluare o face fiecare parte a litigiului care isi evalueaza costurile solutionarii litigiului prin raportare la statutul sau financiar-economic. Un pensionar cu 800 de lei pensie pe luna, un salariat cu un salariu de 2500 de lei pe luna, ori un manager/patron de firma cu un profit de 10.000 lei pe luna, evalueaza diferit costurile unei medieri, daca aceasta va avea acelasi obiect, sa zicem un conflict de vecinatate. In speta, daca mediatorul ar fixa cu partile un onorariu de mediere in cuantum de 1000 de lei (platibil ½ din suma de catre fiecare parte), pentru pensionar ar fi o suma mare, ar fi un proces scump, pentru salariat ar fi un proces oarecum cu costuri reduse, pentru patron ar fi un proces cu costuri modice.

Dar care sunt criteriile de stabilire a onorariilor si costurilor serviciilor unui mediator?

Legea Medierii la Art. 26 alin. 1 dispune ca : mediatorul are dreptul la plata unui onorariu, stabilit prin negociere cu partile, precum si la restituirea cheltuielilor ocazionate de mediere, iar la alin. 2 : onorariul trebuie sa fie rezonabil, sa tina cont de natura si de obiectul conflictului.

Legea Medierii nu stabileste costuri minimale si nici costuri maximale. Fiecare mediator isi stabileste costurile pe care le practica in biroul sau, pe linia indicilor din articolul mentionat mai sus, si anume tinand cont de natura si obiectul conflictului/litigiului, printr-o negociere cu partile.

Asadar mediatorul nu poate impune partilor un onorariu, ci il poate propune.

Asa fiind onorariile mediatorului nu sunt si nu pot fi fixe. Nu pot fi fixe deoarece fiecare caz ce vine la mediator este unic prin prisma partilor, prin prisma disponibilitatii partilor spre o solutie amiabila, prin prisma obiectului conflictului, prin prisma etapei de solutionare (prejudiciara, judiciara ori postjudiciara), prim prisma naturii conflictului (de familie, comercial, penal, etc), etc.

In functie de aceste considerente munca mediatorului va fi mai grea sau dimpotriva. Daca un mediator este solicitat de doua parti si ambele doresc sa ajunga la o solutie amiabila, si de principiu sunt dispuse sa inceapa medierea, munca mediatorului pare a fi mai usoara. Deasemeni daca cele doua parti sunt deschise discutiilor si propunerilor, daca stiu sa negocieze bine, daca stiu sa isi apere si sa isi sustina interesele, medierea va fi una mai usoara; partile inchise, care ezita propunerile ori ofertele, care ezita in analiza solutiilor, sunt parti cu care mediatorul va adopta diverse strategii de implicare si deschidere in mediere – munca acestuia va fi diferi. Daca  in conflict sunt 3-4 parti, daca in conflict este vorba de mize mai mari pentru fiecare parte, daca este vorba de un conflict penal, daca este vorba de un conflict comercial, munca mediatorului difera de la caz la caz, de la conflict la conflict, fiecare conflict fiind unic.

Ca in orice profesie liberala, onorariile se fixeaza si in functie de calitatea serviciilor, iar calitatea serviciilor difera de la mediator la mediator. Calitatea nu poate fi aceeasi. Serviciile de mediere oferite de un mediator unor parti difera de serviciile de mediere oferite de un alt mediator altor parti.

In orice profesie liberala preturile serviciilor difera. E o normalitate a liberalismului profesional in domeniul serviciilor. Serviciile nu sunt produse. Produsele se fabrica la norma, au aceleasi specificatii si li se pune acelasi pret de raft. Serviciile difera de la ofertant la ofertant. Serviciile de mediere difera de la mediator la mediator, iar aceasta diferenta se poate observa in costurile percepute.

Desi legea medierii nu interzice fixarea unor onorarii fixe, avand in vedere cele de mai sus, suntem de parere ca este nefiresc fixarea unor onorarii standard, ca preturi de mediere. O suma fixa este un pret. Preturile sunt fixe la produse ori la servicii identice .

In mediere insa nu putem vorbi de preturi deoarece cazurile difera, in mediere vorbim de onorarii, perceptibile in functie de fiecare caz. Din acest motiv, contactarea unui mediator atunci cand o persoana se afla in conflict (ori de avocatul acesteia) este necesara pentru a discuta despre caz cu mediatorul, ca apoi acesta sa puna in discutie costurile pe care le utilizeaza in cadrul biroului sau avand in vedere strict cazul respectiv.

Pe langa Onorariu, in functie de caz si costurile ocazionate de acea mediere difera. Numarul invitatiilor la mediere, numarul sedintelor de mediere, locul unde va avea loc medierea, nevoia de deplasari, de interpreti, de experti, de consultanta de specialitate, de traduceri de documente, eventualitatea unei comedieri, etc, sunt costuri pe care mediatorul le invedereaza partilor dintr-un caz, in functie de necesitatea si oportunitatea acestora pentru medierea respectiva.

 

 

 

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București