Astazi incep alegerile pentru un nou Consiliu de Mediere. Alegeri monitorizate atent de factorii politici din Romania, dar si de alte entitati interesate de bunul mers al medierii.
Asteptarile mediatorilor de la noul Consiliu de Mediere sunt raportate la munca efectiva a acestui for in folosul mediatorilor, for care ar trebui sa nu mai faca erorile vechiului Consiliul. Vechiul Consiliu a avut o greseala generala si anume prea putina munca si prea putinul interes pentru corpul profesional al mediatorilor.
Rezultatele implementarii medierii de catre Consiliu in societatea romaneasca au fost pe masura muncii lor, adica slabe, desi rezultate au fost si acestea nu pot fi trecute cu vederea. Putem spune ca medierea este vizibila in Romania anului 2015, cunoscuta partial, desi lipsesc proiectele de implementare a actului de mediere ca instrument efectiv utilizat in gestionarea si solutionarea conflictelor de orice tip.
Voi schita mai jos profilul noului membru in Consiliu de Mediere, si un atribut multidirectional al noului Consiliu de Mediere.
Profilul noului membru in Consiliu de Mediere , din punctul meu de vedere, este urmatorul:
Persoana aleasa in functia de membru al Consiliului de Mediere trebuie sa fie:
– consensuala si cooperanta; aceste calitati trebuie avute de fiecare membru ales, pentru ca sedintele Consilului sa se desfasoare in bune conditii de dialog, si proiectele fiecarui membru sa fie puse pe masa de discutii ale Consilului pentru ca toti cei 9 membri sa ia decizii ca urmare a unui dialog constructiv, si nu prin impuneri ori jocuri de putere (prin interpunere de interese) mai mici sau mai mari. Aceste cerinte pe care le vad strict necesare viitorilor alesi, ii descalifica pe candidatii care in timpul campaniei s-au batut cu pumnul in piept ca ei vor face, ei vor drege, ei si numai ei, si toti ceilalti candidati sunt rai, urati si nu au facut si nu vor face nimic. Orice candidat care a depasit granitele unei campanii civilizate si de bun simt, demonstrand lipsa de cooperare cu eventualii lui colegi, este clar ca va fi un buldozer in Noul Consiliu de Mediere, ori noi nu avem nevoie de demolatori, ci de constructori si proiectanti, de oameni capabili de dialog, ca ulterior sa poate fi atins un consens. Trebuie votat omul consensual, cooperativ si colaborant, dialogal. Ori aceste calitati nu le are cineva peste noapte, sunt deja deprinse si impropriate de fiecare candidat, mai mult, mai putin, sau deloc.
– obiectiva; calitatea unui om de a fi biectiv este aceea de a analiza si sintetiza subiectul in discutie si de a nu divaga si deforma tema discutiei. Acest lucru ii este necesar oricarui lider, dar mai cu seama celor care pun in discutie si reglementare aspecte ale unui for national de orientare a unei profesii liberale. A fi obiectiv inseamna a sta pe obiectul discutiei si a-l diseca in firele lui, ca mai apoi sa le refaci pe acestea intr-o sinteza clara. La acesta calitate sunt descalificati candidatii care au fost subiectivi in campanie si au atacat persoana altor candidati, si nu temele lor de campanie. Au fost dese atacuri la persoana, directe si nedemne de emblema unui mediator. Acest lucru nu denota decat o lipsa clara de directie si obiectivitate, si mai mult denota o personalitate furibunda si necalculata. Trebuie votat omul echilibrat, cu directie clara, care stie ce are de facut pentru mediere, si nu care vrea sa se lupte cu colegii lui din Consiliu, misiunea lui e sa aiba proiecte la obiect pentru mediatori, si nu sa se lupte cu x sau y. Multi candidati nu au inteles acest lucru.
– cu capacitate de munca si efort pentru mediere; orice loc si orice functie necesita efort si munca. Cu cat se munceste mai mult si se depune mai mult efort, cu atat rezultatele cresc si se vad in corpul profesional al mediatorilor. Munca in Consiliul de Mediere este de la sine inteleasa. Nu esti ales ca sa te duci o data pe luna acolo si atunci 2-3 ore, ori sa lipsesti (apropo de acest aspect nu stiu cine a inventat moda prezentei lunare la Consiliu, dar oricum persoane care credeau ca nu este nimic de facut). Este evident ca nu vei avea rezultate. Nimeni nu spune sa vii zi de zi l-v, insa macar o data pe saptamana sa vii sa supervizezi proiectele pe care le au colegii, care se deruleaza, sa fii la curent cu problemele mediatorilor, sa iei decizii la momentul potrivit, sa fii la zi cu parcursul legislativ in domeniul medierii si cu toate jocurile de culise privind medierea. Cred ca daca se muncea mai mult in Consiliu si daca fostii membri erau mai ageri si mai atenti la proiectele legislative, medierea avea mai putin de suferit. Trebuie ales candidatul care are capacitatea de munca pentru mediere, are resurse si deci poate depune efort, omul implicat in mediere si ce se intampla cu medierea in societate, atat intraprofesional dar mai ales interprofesional. Consiliul trebuie sa depuna eforturi in consolidarea profesiei printre celelelate profesii liberale si mai ales in consolidarea pozitiei in societate. Trebuie votat candidatul care nu doar verbal si in campanie a raspuns acestor solicitari (adica a muncit doar in campanie, in rest nu era nici macar cunoscut mediatorilor) ci care de-a lungul timpului a dovedit ca munceste pentru mediere si este implicat in mod concret.
– sa aiba proiecte fezabile si negociabile pentru mediere si mediatori. Un proiect fezabil este cel care a survenit urmare a unui studiu cat de mic, urmare a unor statistici, urmare a unor calcule, urmare a unor discutii cu practicienii, pentru a vedea ce beneficii si riscuri aduce in ceea ce priveste resursele umane si materiale alocate.Un proiect negociabil este cel care poate fi supus unor modificari ca urmare a discutiilor cu colegii mediatori din Consiliul de Mediere. Ca exemplu, daca se voteaza 9 membri cu 9 proiecte privind organizarea teritoriala a mediatorilor, 9 proiecte nefezabile si nenegociabile, este de la sine inteles haosul provocat. Va trebui ca proiectul cel mai fezabil, negociat si discutat in Consiliu, sa primeze. Acest proiect sa fie agreat si de mediatori si sa aduca o revigorare in randul mediatorilor de rand din fiecare zona a tarii.
Ar mai fi si alte calitati, insa pe acestea de mai sus le consider elementare.
Cat despre NOUL CONSILIU DE MEDIERE acesta va trebui sa fie:
ACTIV in randurile mediatorilor, in anii trecuti fiind de o pasivitate agasanta uneori.
ACTIV in discutiile si intalnirile interprofesionale, in anii trecuti avand vagi prezente in intrunirile profesiilor liberale.
ACTIV in proiectele autoritatilor si institutiilor ce au un rol important si decisiv in gestionarea conflictelor/litigiilor pretabile medierii.
ACTIV in ceea ce priveste toate propunerile legislative explicite sau implicite, in orice moment al procesului legislativ. Am avut cazuri in care fostul Consiliu nici nu a stiut de anumite modificari, ci a luat doar act de ele cand erau deja Lege. Consider ca aceasta este o eroare grava, si unul din scopurile si atributiile stabilite expres in lege ale Consiliului este acela de a veghea si imbunatati propunerile legislative privind medierea si implementarea ei in domeniul conflictelor/litigiilor.
Urez succes candidatilor care au calitatile necesare muncii in echipa, si celor care au capabilitatile teoretice dar mai ales practice necesare proiectarii si implementarii medierii in Romania!
Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.