Note privind candidaturile la Consiliul de Mediere – alegeri martie 2015

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 11 februarie , 2015

Candidatii la Consiliul de Mediere au adoptat diferite strategii de a se promova pentru acea demnitate (zic ei).

Va reamintesc ca nu voi candida la aceste alegeri, avand alte planuri pe termen scurt si mediu, dar voi veghea la alegeri si la programele promovate de candidati.

Doresc sa subliniez prin acest scurt mesaj unele carente ale campaniei unora cat si derapajele candidaturilor lor.

1. Unii vorbesc despre medierea obligatorie fără a lua in considerare experientele din trecut. Fara a lua in considerare haosul produs de medierea obligatorie in Italia ( proces si procedura pe care o consider o mediere hybrida periculoasa si departe de natura medierii ca metoda ADR nonjuridica si nonjudiciara).
Unii vorbesc si promit cozi la birourile de mediatori. Penibil.
2. Unii vorbesc si promit pace in Consiliu. Pacea si buna înțelegere in 9 persoane nu depinde doar de o persoană, nu este usor sa o gasesti, si deci va trebui urmarit consensul, care vine in urma unui dialog pe un proiect comun asumat, cel putin in linii mari ori de principiu, ulterior alegerii celor 9 (deci din programul electoral personal alesii vor trebui sa rediscute si sa reformeze  un nou program comun al Noului Consiliu.
3. Unii vorbesc de planuri privind promovarea. Orice plan trebuie insusit de viitoarea echipa si nu de un om, pentru ca in Consiliu deciziile apartin echipei nou formate. Planurile de promovare nationala, regionala si locala trebuie insusite si cu respectarea amendamentelor asociatiilor de mediatori. Asociatiile trebuie sa ramana entitati cu putere mare in teritoriu.
4. Unii vorbesc de promisiuni din depărtări, nesustenabile pentru pozitia medierii in 2015. Mă refer in treacat doar la stagiatură (care este necesara, dar acum nu este posibila) si la împărțirea pe jurisdictii a organizării medierii. O descentralizare superfluă devreme ce la nivel local deja există asociatii numeroase cu foarte multe atributii. O revigorare a lor ar scuti organizarea medierii in camere județene ori pe lângă curtile de apel – cu un consum foarte mare de resurse umane si materiale.
5. Toti vorbesc de perfectionarea legii. Stimati candidati, as dori ca acest lucru sa facă obiectul unei adunări generale a mediatorilor ca la acea adunare sa se trieze toate propunerile si ulterior sa fie prezentată unui organ legislativ o forma finala a unei Propuneri Legislative asumata de intreg corpul mediatorilor. Sunt împotriva oricărei dorinte personale sau de grup in ceea ce priveste modificarea legii. Nu confundați stimati candidati Legea Medierii cu un statut de ordine interioara a birourilor ori Asociatiilor domniilor voastre. Modificarea Legii Medierii a fost facuta prost datorita acestui demers de grup si nu de consens, si s-a ajuns la mutilari ale legii noastre. Haideti sa invatam din greselile deja facute de dumneavoastra.
6. Toti candidatii au promisiuni in majoritate pentru mediatorii inactivi/nepracticanti. Va rog sa gasiti promisiuni solide si convingătoare si  pentru noi cei care practicam zi de zi. Poate vrem mai multa garantie ca nu ne veti mari taxa anuala, poate ca vrem garantii ca medierea nu va fi gratuita – cum e in Italia acum, poate vrem garantii ca vom avea o pozitie solida printre alte profesii liberale. V-am dat deja 3 idei de campanie pentru noi, mediatorii practicanti.
7. Candidatura in echipa este un mar rosu otrăvit. Sub emblema noi suntem uniti, facem totul in echipa, deci facem bine, se ascunde cel mai mare rau posibil medierii pana acum. Asta deoarece echipa duce la monopol, echipa nu e echipa cu principii consensuale ci e o echipa cu principii dictatoriale. Acest lucru nu duce decât spre impuneri, spre lipsa de dialog, spre inchistarea noului Consiliu, spre rigiditate in decizii. Stim cu totii ca unde lipseste dialogul nu poate fi decât o tiranie in diverse grade. Indemn colegii mediatori la votul persoanei si cred ca diversitatea poate aduce un dialog constructiv, daca programele candidatilor extrasi din echipa sunt asemănătoare la nivel de principii. Din cate echipe am vazut pana acum, am observat ca in fiecare echipa este minim un candidat eligibil  (cu exceptii) cu mari sanse, dar si mare capacitate si capabilitate pentru o functie in Consiliul De Mediere.
8. Din ideile si promisiunile unora îmi dau seama ca unii se lauda cu vechimea, altii cu noimea, desi nici unii nici altii nu cred sa aibă peste 10 conflicte reale mediate. Indemn colegii mediatori sa voteze omul mediator, doar acela poate dirija medierea bine stiind ce trebuie adoptat si amendat si ce trebuie anulat in ceea ce priveste drumul medierii, in functie de problemele pe care le-a intampinat el in biroul lui de mediere, in medierile desfasurate. Restul sunt teoreticieni care nu pot regla actul de mediere din Romania niciodata, neavand practica necesara.
9. Promisiunile unora sunt totalmente paralele cu trecutul si prezentul medierii. Ori nu poti clădi ceva fără sa stii cum si cat a suferit aceasta profesie si sa tratezi si cauza ca abia apoi sa vezi ce e de facut. Unele programe nu au nici o radacina in trecutul 2006-2015 al medierii.
10 . In ultimul punct as nota lipsa de viziune reala privind medierea a unora desi au experiență in Consiliu. O viziune reala s-ar baza pe un studiu real al medierii si problemelor ei. Un studiu de fezabilitate. Nu am văzut asa ceva până acum la nimeni, si astfel toate propunerile lor îmi par mai mult sau mai putin povesti demne de alegerile din 1990 cand sloganul era „nu ne vindem tara”, si iat-o…..

Indemn candidatii la franchețe, pragmatism, realism si echilibru.

Pentru alegatori am doar un sfat. Studiați fiecare candidat pe cate îl veti stampila.

ILIE DORIN,

Mediator autorizat.

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București