Neînsuşirea acordului de mediere în faţa instanţei penale

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 25 ianuarie , 2017

Este legal ca o parte semnatară a unui acord de mediere să nu îşi însuşească acel acord de mediere în faţa instanţei? Intrebarea ridică anumite probleme în practica medierii penale, acolo unde părţile deşi s-au inţeles, după ce s-au înteles, ridică noi pretenţii în perioada în care acordul de mediere este trimis de mediator la instanţa penală şi instanţa fixează termen pentru a lua act de acordul de mediere.

În toată perioada negocierilor într-o mediere penală, discuţiile vizează de obicei repararea prejudiciului raportat la înlăturarea răspunderii penale. Dacă se ajunge la o înţelegere părţile vor susţine şi vor respecta această întelegere, atât în faţa instanţei penale cât şi după. Pentru părţi Acordul de Mediere reprezintă un veritabil contract, iar contractul pentru  părţi este lege conform Codului Civil, şi, de la data semnării lui, nici o parte nu se mai poate răzgândi, ci trebuie să îşi asume Contractul şi consecinţele/efectele lui. Prin urmare fiecare parte este obligată să execute obligaţiile contractuale stipulate în acordul de mediere. Aşadar înţelegerea din mediere este definitivă, aţa cum este şi împăcarea ca instituţie procesual penală, părţile neputând să se întoarcă, să se răzgândească, să dorească o nouă mediere (sau o nouă împăcare) deoarece aceasta ar fi fără obiect şi ar aduce atingere intereselor unei părţi ori bunului mers al justiţiei.

Cât priveşte efectele Acordului de Mediere in procesul penal acestea se produc ope legis, şi deci nu este la latitudinea părţilor dacă acele efecte să se mai producă sau nu, părţile neputând să condiţioneze executarea contractului dintre ele de continuarea sau nu a procesului penal, de condamnarea sau nu a inculpatului. Efectele Acordului de mediere trebuie să fie aduse la cunoştinţa părţilor şi părţile să cunoacă foarte bine ce se va întampla cu acel acord de mediere odată ajuns la dosarul penal, şi ce beneficii le va aduce fiecăruia.

Pe de alta parte, efectele Acordului de Mediere se produc de la data semnării acestui document, document ce intră in circuitul civil prin înregistrarea în arhiva biroului de mediator. Odată ce intră in circuitul civil şi mai cu seamă în circuitul procesual penal sau civil, acordul de mediere produce efectele date de lege, şi va fi luat în considerare de organele judiciare şi de instanţă aşa cum a fost agreat în faţa mediatorului, semnat în faţa mediatorului, expediat organelor de către mediator. A fi altfel ar însemna o instabilitate a raporturilor juridice, ar insemna o destabilizare a ordinii juridice, şi ar conduce la concluzia că părţile sau una din părţi si-a exercitat dreptul la un mediator cu rea-credinţă, şi deci a săvârşit un abuz de drept. De exemplu, faptul că o persoană care a semnat un acord de mediere, l-a dorit, l-a negociat, si-a incasat parte importantă din prejudiciu, şi a oferit inculpatului o perioadă de graţie pentru restul de prejudiciu, şi ulterior, după ce s-a văzut cu parte bună din prejudiciu în cont, ridică alte şi alte pretenţii şi nu îşi mai insuşeşte acordul de mediere, nu poate fi decât un act ilegal, imoral, şi neconform regulilor şi principiilor juridice.

Consider că înţelegerea din acordul de mediere este definitivă şi deci nici o parte nu mai poate să iniţieze o nouă mediere sau o nouă negociere, nu mai poate ridica nici o pretenţie nouă, părţile tranşând definitiv conflictul penal prin semnarea acordului de mediere.

 

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București