Motivarea neconstituționalității sedintei de informare privind medierea

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 25 iunie , 2014

Curtea Constitutionala a publicat in MO din data de 25.06.2014 decizia in care declara ca fiind neconstitutionale art 2 alin 1 și alin 1 indice 2 din Legea Medierii, referitoare la sedinta de informare privind medierea.

In motivarea Curtii se arata ca principiul nemo consetur legem ignorare (expr. lat. „nimeni nu poate fi considerat că nu cunoaşte legea”) este aplicabil si fata de cunoasterea legii medierii devreme ce legea este publica si toti au acces la continutul acesteia.

Curtea reitereaza faptul ca medierea trebuie sa fie o procedura voluntara si ca partile din libera initiativa pot apela la o astfel de procedura atunci cand o considera oportuna.

Conform motivarii, Curtea constata ca “obligativitatea participarii la sedinta de informare despre avantajele medierii, reprezinta o ingradire a accesului liber la justitie, deoarece se constituiue intr-un filtru pentru exercitarea acestui drept constitutional,  iar prin sanctiunea inadmisibilitatii cererii de chemare in judecata acest drept nu este ingradit, ci chiar interzis (…) Limitarea accesului liber la instanta de judecata trebuie sa fie temeinic justificata.”

Curtea arata ca informarea privind medierea este “o piedica pusa justitiabilului cu atat mai mult cu cat sedinta are un caracter pur informal, este o sarcina inoportuna de simpla informare si nu o incercare efectiva de solutionare a conflictului. “

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București