Modificari la Legea Medierii? Mediatorul public si Mediere Publica

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 14 mai , 2013

Deputatul  PNL de Suceava, Stefan-Alexandru Baisanu, propune modificarea legii medierii prin insertia unor pasaje care sa confere mediatorului titlul de – mediator public, si largirea domeniului de mediere in sfera conflictelor dintre institutiile si autoritatile publice.

Art. 4 alin 1 din Legea medierii dispune ca medierea este o activitate de interes public. Dar acest lucru nu poate conferi titulatura profesionala a mediatorului de – mediator public. Deasemeni nici faptul ca un mediator mediaza conflicte administrative – conflicte ivite intre cetateni si autoritatile si institutiile publice (acolo unde ambele parti pot dispune de drepturile lor, isi pot negocia intelegerea) – nu poate fi numit mediator public ori mediator administrativ prin lege, chiar daca de facto conflictul mediat este un conflict de drept public-administrativ.

Legea Medierii dispune ca medierea este o metoda de solutionare amiabila a conflictelor in care partile isi pot negocia o solutie amiabila, adica legea permite acestora o libertare de alegere si de actiune.

In conflictele administrative, de cele mai multe ori partile au la indemana recursul administrativ – plangerea catre directorul institutiei ori autoritatii publice, si doar dupa solutionarea plangerii se pot adresa instantei. Conflictele din domeniul public-administrativ sunt de cele mai multe ori ivite in baza unor legi imperative, unde o solutie amiabila intre autoritatea ori institutia publica si cetatean momentan este prohibita de legi. In majoritatea statelor europene, exista prevederi de mediere a acestor tipuri de conflicte – recursul administrativ este practic transformat intro mediere interna a conflictuliui.

Medierea conflictelor de munca, comerciale, de prestari servicii intre institutiile si autoritatile publice locale ori centrale, si beneficiari ori prestatori privati este posibila fara ingradiri si in acest moment, raporturile dintre partile amintite fiind nascute in baza unui contract inchieiat intre parti prin negociere directa, fiind in totalitate drepturi de care partile pot dispune – conditie esentiala pentru demararea medierii. In fapt aceste tipuri de conflicte chiar au facut si fac obiectul unor medieri de succes.

Redam mai jos textul preluat de pe e-juridic.manager.ro cu link direct la sfarsitul articolului.

Modificarea si completarea Legii nr. 192/2006 are ca scop sprijinul mediatorilor publici si clarificarea anumitor aspecte lasate ambigue in formatul actual al Legii nr.192/2006.

In actul normativ de baza nu se vorbeste despre diferite sisteme institutionale in care ar trebui introdusa meseria de mediator public, precum si gestionarea prin mediere a conflictelor de contencios administrativ sau litigii de munca intre angajator public/privat si angajat/functionar.

Propunerile de modificare au rolul de a simplifica procedura medierii, avand la baza urmatoarele argumente :

– de a facilita accesul la mediere publica a diferitelor categorii de functionari publici ce desfasoara activitati sa spunem de mediere a conflictelor in sectorul de activitate respectiv;
– de a stabili noi competente de mediere publica si de a stabili un cadru juridic si institutional prin care medierea sa OA un caracter prealabil proceselor judecatoresti;

Introducerea conceptului de mediere in cazul conflictelor din administratia publica centrala si locala, in cazul in care una dintre parti – angajator public versus angajat sau autoritate publica versus prestator de servicii private invoca existenta unui prejudiciu ca urmare a conflictelor existente privind contractele individuale de munca, nerespectarii drepturilor sau obligatiilor uneia dintre parti §i alte elemente din domeniul Codului Muncii, a achizitionarii unor produse sau servicii defectuoase, a nerespectarii clauzelor contractuale on a garantiilor acordate.

Argumentele de mai sus au fost luate in condiderare  la initierea propunerii legislative pentru modificarea si completarea Legii nr.192/2006 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, pe care o propunem spre dezbatere si aprobare celor doua Camere ale Parlamentului.

Deputat PNL de Suceava
Stefan-Alexandru Baisanu

Sursa aici

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București