Ministrul Justitiei din Italia despre eficacitatea medierii

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 20 iunie , 2013

In sedinta din 15 iunie 2013 Guvernul Italian a reintrodus medierea obligatorie in anumite cauze civile si comerciale. Totodata s-a dat putere mai multa judecatorului de dosar spre a indruma partile spre medierea litigiului lor atunci cand acesta – judecatorul, considera ca este cazul.

Parerile pro si contra acestei masuri au inceput sa apara inevitabil. Uniunea avocatilor a invocat imediat neconstitutionalitatea declarata deja in octombire 2012 asupra decretului privind medierea obligatorie.

Premierul italian declara ca medierea are ca scop debarasarea instantelor judecatoresti de aproximativ 1 mil dosare in urmatorii 5 ani, avand un rol foarte benefic sistemului judiciar italian sufocat cu fel si fel de cereri si nemaifacand fata  aparatului judiciar actual.

Ministrul Justitiei din Italia, doamna Annamaria Cancellieri,  sustine ca masurile dispuse in decretul din 15 iunie 2013, printre care si medierea obligatorie, vin sa accelereze procesul de modernizare a justitiei si de solutionare a litigiilor.

Tot aceasta sustine ca printre masuri, cultura medierii conflictelor se dezvolta ca un exercitiu personal de impacare/conciliere/solutionare amiabila a litigiilor si nu ca un inutil pas birocratic spre un drum judiciar, fiind o institutie apta sa solutioneze si filtreze o mare parte din litigiile cu relevanta juridica minora.

Guvernul italian sustine astfel medierea ca masura apta sa filtreze anumite litigii inainte ca acestea sa ajunga la instantele de judecata, propunand justitiabililor un proces privat alaturi de mediator.

Sursa Aici

 

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București