Ministerul Public a dat publicității statistica privind acordurile de mediere penală întocmite și depuse la Parchete în semestrul I al anului 2017

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 05 august , 2017

Ministerul Public prin procuror general dl Augustin Lazăr a dat  publicității statistica privind acordurile de mediere penală întocmite și depuse la Parchete în semestrul I al anului 2017.

Din comunicat se evidențiaza faptul ca la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bucuresti au fost depuse cele mai multe acorduri de mediere si anume 40, 23 dintre acestea avand ca efect clasarea dosarelor in care s-au depus. In ceea ce priveste Parchetele de pe langa Curtile de Apel, cele din Iasi si Targu Mures au receptionat un numar de 6 respectiv 5 acorduri de mediere, restul avand un numar de 1-2 acorduri de mediere, sau chiar nici un acord de mediere (Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bacau). In statistica de mai sus sunt incluse si acordurile depuse la Tribunalele din raza Curtilor respective de Apel.

La Parchetele Militare din tara s-au depus un numar de 2 acorduri de mediere ambele conducand la clasarea cauzelor repective.

La DIICOT s-au depus 2 acorduri de mediere dintre care doar unul a condus la clasare.

In ceea ce priveste statistica privind Judecatoriile, avand in vedere ca majoritatea infractiunilor mediabile sunt de competenta acestor instante, cifrele arata ca cele mai multe acorduri de mediere penala s-au depus la Parchetele de pe langa Judecatoriile din Bucuresti. Astfel, cele mai multe acorduri au fost depuse la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 5, si anume 17 acorduri de mediere, dar doar 4 dintre acestea au dus la clasarea cauzei (la acest Parchet si pe statistica din anul 2016 au fost depuse foarte multe acorduri de mediere si anume 31, dar doar 7 au condus la clasarea cauzelor link).  La Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 1 au fost depuse 7 acorduri de mediere dintre care 6 au condus la clasarea cauzelor respective. La Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 4 au fost depuse 5 acorduri de mediere, toate 5 conducand la clasarea cauzelor aferente. In tara, Parchetul de pe langa Judecatoria Targu Mures inregistreaza 6 acorduri de mediere, 4 dintre ele conducand la clasarea cauzei, urmat de Parchetul de pe langa Judecatoria Iasi, unde au fost depuse doar 5 acorduri de mediere, 3 dintre ele conducand la clasarea cauzei. Alte Parchete au inregistrat un numar de 1-2 acorduri de mediere, sau chiar nici un acord de mediere – cazul Parchetului de pe langa Judecatoria Bacau.

O mentiune privind veridicitatea statisticii privind Parchetele de pe langa Curtea de Apel Bacau si Judecatoria Bacau: la aceste instante se mentioneaza in comunicatul Ministerului Public ca nu a fost depus nici un acord de mediere, dar la rubrica cauze clasate in baza acordului de mediere, apare o cauza clasata la Parchetul de pe langa Judecatoria Bacau in baza acordului de mediere, si o cauza clasata la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Bacau in baza acordului de mediere.

Mentionez ca diferenta dintre numarul acordurilor depuse la Parchete si numarul cauzelor care s-au clasat in baza lor, este data de continutul acordurilor de mediere raportate la complexitatea cauzelor respective (in dosarele respective exista si infractiuni unde un acord de mediere poate stinge actiunea penala si infractiuni unde un acord de mediere poate stinge doar actiunea civila). De exemplu, poate fi depus un acord de mediere intr-o cauza in care inculpatul este urmarit pentru inselaciune si fals intelectual, acordul de mediere depus nu va conduce la clasarea cauzei, ci va duce la stingerea actiunii penale privind inselaciunea iar inculpatul va fi trimis in judecata pentru infractiunea de fals intelectual.

De asemeni trebuie mentionat ca statistica este doar cu privire la medierile penale desfasurate in faza de urmarire penala. In practica biroului nostru de mediere se constanta insa ca peste 70% din solicitarile de mediere penala intervin dupa emiterea Rechizitoriului si medierea penala se desfasoara de cele mai multe ori in paralel cu camera preliminara. Ar fi importanta si o statistica a instantelor privind medierea penala pentru a vedea numarul medierilor penale desfasurate pe parcursul procesului penal in faza de fond sau apel.

statistica mediere penala

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București