Medierile penale simple sunt cele in care partile sunt deschise spre dialog, coopereaza cu mediatorul si persoana cu care sunt in conflict, exploreaza si analizeaza conflictul si solutiile impreuna cu mediatorul, fac oferte, propuneri, negociaza cu bunacredinta si isi dau interesul in gasirea solutiei care le-ar multumi. Este vorba de persoane care participa activ si se implica in mediere dandu-si interesul pentru analiza celei mai bune solutii amiabile la conflict.
Medierile penale dificile sunt cele in care partile sau doar o parte au/are rezerve fata de mediere, din varii motive. Persoanele care nu au incredere in mediere si in mediator sunt cele care nu sunt deschise dialogului, nu sunt dispuse sa se implice in discutii si analiza situatiei conflictuale, nu se implica activ in proces, dialogheaza destul de vag. Este vorba de persoane care participa pasiv si cer solutii magice de la mediator sau de la partea cealalta, fara a gasi puterea personala de a se implica sau de a genera solutii, propuneri, oferte. Deseori neincrederea in mediere a acestor parti vine de la amprenta negativa pusa medierii de unele persoane cu care au intrat in contact.
Printre altele, cele mai usoare medieri penale sunt cele in care procurorul sau judecatorul de caz indruma atat inculpatul cat si persoana vatamata la mediator spunandu-le ca o solutie amiabila este de dorit la conflictul lor. Pe partea opusa, printre altele, cele mai grele medieri sunt cele in care procurorul sau politistul de caz, la limita profesionalismului, legii si a deontologiei, ii spune persoanei vatamate sa nu se impace si sa nu accepte sub nici o forma medierea penala cu inculpatul; in aceste conditii o mediere penala este extrem de dificila, in cele mai multe cazuri neavand nici un rezultat.
Ma bucur ca primesc cazuri directionate de procurori la mediere (procurorul le spune partilor din dosar sa gaseasca o varianta amiabila uneori trimitandu-le expres la mediere), ma supara ca mai sunt persoane printre organele judiciare care pur si simplu arunca cu noroi in mediere si in mediatori (prin obstructionarea dreptului la mediator, prin negarea lui in fata partilor care il au, ori prin argumentarea in fata persoanelor vatamate ori inculpate ca medierea nu este nicidecum o solutie pentru ele deci sa nu o accepte sub nici o forma).
Tin sa precizez ca dreptul la mediator este un drept fundamental in legislatia penala actuala, ca medierea urmareste protejarea persoanei vatamate, reliefarea intereselor ei, analiza si solutionarea conflictului penal, si nu in ultimul rand recuperarea ori repararea prejudiciului/raului produs de fapta penala.
Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.