Medierea unei înșelăciuni, caz soluționat în biroul meu de mediere

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 20 noiembrie , 2014

Este a 3-a speta pe care o public, din ciclul spetelor saptamanale promise. In saptamana a 3-a din luna Noiembrie voi rezuma medierea unei inselaciuni.

Consider ca justitiabilii pot sti de actul de mediere doar daca citesc ce se intampla efectiv intr-o mediere si cum se pot solutiona unele conflicte.

Mediere inselaciune.

Parti – un tanar de 29 de ani – faptuitor (suspect) si o batrana de 72 de ani (persoana vatamata).

Obiectul medierii – conflict penal privitor la fapta de inselaciune, stadiu procesual – fond la Judecatorie.

La inceputul lunii faptuitorul mi se adreseaza si solicita demararea procedurilor de mediere. Imi spune ca doreste intelegerea prin mediere, fiind o procedura autorizata, si transmite batranei scuze si dorinta de reparare a prejudiciului produs prin fapta sa.

Se demareaza procedura de mediere prin semnarea contracului de pregatire a medierii, se expediaza doua invitatii la mediere pentru persoana vatamata in dosar, parte in conflict. La prima invitatie nu a raspuns deoarece nu a ridicat-o de la postas, nestiind ce inseamna aceasta procedura, insa la a doua invitatie a raspuns datorita faptului ca a intrebat intre timp rudele si a inteles ca este o procedura autorizata.

A fost de acord cu medierea situatiei, a inteles punctele de vedere ale faptuitorului, a povestit cum s-a intamplat fapta si nedumeririle ei privind de ce tocmai ea si de ce tocmai atunci?! A povestit gandurile ei fata de astfel de faptuitori si fapte. Deasemeni in mediere s-a discutat de repararea prejudiciului de catre faptuior, batrana agreand propunerea lui ca prejudiciul sa fie impartit in doua, fiecare faptuitor sa plateasca (fiind doi suspecti in caz, doar unul solicitand medierea). S-a impartit suma in doua si s-a platit jumatate din prejudiciul produs prin fapta sa.  In cele din urma batrana l-a iertat pe cel care a solicitat medierea, motivand si argumentand ca il iarta deoarece a aflat ca are o fetita mica si datorita faptului ca suntem in Postul Craciunului. Mi-a spus sa trec expres aceste motive in Acordul de Mediere, ceea ce am si facut. Acordul de mediere a fost redactat asa cum a dorit partea vatamata, stipulandu-se si plata prejudiciului si angajamentul faptuitorului de a nu o mai deranja, si de a depune eforturi de integrare in societate la un loc de munca si in familie, dupa care actul s-a depus la dosarul instantei.

Solutia instantei va fi de incetare a procesului penal in baza art 16 lit g teza finala – a fost incheiat un acord de mediere in conditiile legii.

Speta aceasta m-a mirat prin dorinta batranei de iertare, dorinta care la inceput nu era vizibila, ci a intervenit abia dupa discutiile cu mine. Cred ca am reusit foarte usor sa trec trairile si gandurile ei din registrul negativ in registrul pozitiv. Discutiile cu mine au determinat iertarea. Poate ca iertarea nu conta in fata instantei ori in fata mea, insa batrana s-a simtit foarte satisfacuta ca a putut ierta si ca efectiv a iertat,  incat a dorit sa trec acest lucru in acordul de mediere.

Pana la urma urmei un tanar de 29 de ani mai are o sansa in viata si societatea aceasta, si o batrana de 72 de ani a oferit o iertare care nu venea nicicand daca nu aveau loc discutiile/sedintele de mediere.

Eu sunt convins ca iertand devenim mai buni. Si ar fi cu adevarat extraordinar sa incepem sa iertam de tineri. Iar iertarea unuia care a gresit sau nu, este un act care survine unei analize a faptului/actului celuilalt, analiza pe care o facem in mediere pe cat posibil. Scopul medierii este o solutie la conflict, iar iertarea poate fi un pas sau o directie spre solutii.Prin discutii – analizand situatia –  gasesti si motivele sa ierti. Si motive sa ierti sunt, slava Domnului!

Zile cu spor tuturor!

 

DORIN ILIE,

Mediator autorizat.

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București