Medierea Planului Parental

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 24 martie , 2013

In conflictele ce privesc divortul ori separarea parintilor, medierea se axeaza pe partajul bunurilor comune dobandite in timpul casatoriei si pe stabilirea in concret a planului parental – exercitarea in fapt a indatoririlor si autoritatii parintesti, in cazurile in care sunt implicati copii minori.

Medierea unui conflict de divort in care sunt implicati copii minori presupune stabilirea planului parental in conditiile si rigorile legii.

Medierea conflictelor de divort dar mai ales stabilirea planului parental la masa de mediere, ofera sotilor care se despart un dialog care nu li se ofera nici in instanta nici in alta procedura ar alege. In unele tari din Uniunea Europeana medierea conflictelor familiale, in special cele legate de divorturi in care sunt implicati si copii minori, este obligatorie. Stabilirea in concreto a planului parental ofera o mai mare stabilitate acestuia si mai multa garantie ca va fi respectat de catre cei doi parinti, deoarece este discutat, analizat si agreat de ei insisi. Un plan parental stabilit de catre o instanta, in baza unor calcule si expertize, a unor declaratii judiciare, a unor anchete sociale , risca deseori sa nu fie respectat, conflictul dintre cei doi parinti accentuandu-se, escaladand mereu, perdantul cel mai mare din aceasta situatie fiind copilul minor, cel care in fond nu are nici o vina in situatia respectiva.

Mediatorul conflictelor de divort va fi obligat ca pe intreg procesul de mediere ce priveste conflictele celor doi soti privitoare la desfacerea casatoriei sa respecte si sa nu impieteze asupra drepturilor si intereselor minorului, prin stabilirea unui plan parental echitabil si favorabil acestuia. Desi sotii se pot invoi intre ei asa cum considera ca e mai potrivit si avantajos pentru ei, in ceea ce priveste avantajele minorului, interesele acestuia, drepturile si necesitatile lui,  toate acestea trebuie sa ghideze procesul de mediere al unui divort, mediatorul avand intreaga responsabilitate in acest sens. Parinti vor fi instiintati de mediator de obligatia respectarii in timpul sedintelor de mediere a drepturilor si intereselor minorului.

Orice Acord de Mediere, fie si partial, care va nesocoti sau va aduce atingere drepturilor si intereselor minorului va fi lovit de nulitate.

„Planul parental sau planul de îngrijire părintească (Parenting plan în limba engleză) reprezintă modalitatea prin care se implementează în general custodia comună în țările care au implementată această noțiune. În general instanța se așteaptă ca cei doi părinți să negocieze prevederile acestui plan parental datorită faptului că ambii părinți au drepturi egale cu privire la creșterea și educarea minorilor. În general un plan parental de calitate poate fi redactat dacă se apelează la un mediator profesionist.

Planurile parentale au apărut pentru prima dată odată cu legea medierii care prevedea în articolele 2 și 64 posibilitatea ca părinții să se medieze cu privire la modul de creștere al copiilor după divorț. Astfel, deși în România anilor 2006-2011 era aplicabilă, din punct de vedere legal, doar noțiunea de custodie unică în fapt prin acordurile de mediere realizate, mediatorii au implementat de facto aranjamente de tip custodie comună legală. Datorită introducerii (începând cu octombrie 2011) a instituției de autoritate părintească comună noțiunea de plan parental are un suport legal prin articolul 506 din noul Cod Civil. Există o propunere a unor asociații neguvernamentalede implementare a planului parental în legislația terțiară (ghid de implementare sub egida instituțiilor autorizate) dar și de introducere a acestui plan în legislația primară (este vorba de modificările la legea 272/2004 inițiate de către DGPC)

Planul părintesc pre-negociat de către părinți ÎNAINTE de a se ajunge la judecător este cheia unei redefiniri corecte a relațiilor părintești de după divorț. Deși părinții nu mai formează un cuplu, ei trebuie să găsească resursele emoționale și intelectuale pentru a continua să facă o echipă ca și părinți – relația lor de părinți nu încetează la apariția divorțului.
—Geanin Șerban, Președinte Camera de Mediere Argeș
Judecătorii vor avea un rol foarte important în a convinge părțile că trebuie urmărit tot timpul interesul copilului și să le propună, dacă este cazul, inclusiv apelând la mediator, să stabilească un plan parental. Aceasta reprezintă o înțelegere cu privire la părintele rezident la care minorul va avea locuința, cheltuielile și programul de relații personale ale părintelui nerezident, modul de acces la informații despre minor, dar și modul în care părinții vor stabili cum angajează bona copilului, cum aleg grădinița, cine duce și suportă costurile pentru orele de sport sau de meditație ale copilului, ori cum și unde își va petrece copilul vacanța
—Cristi Danileț – judecător
Atunci când sunt soluționate litigii în materie de relații personale, autoritățile judiciare iau toate măsurile adecvate: (a) pentru a se asigura că cei 2 părinți sunt informați despre importanța pe care o au pentru copil și pentru fiecare dintre ei stabilirea și întreținerea de relații personale regulate cu copilul lor; (b) pentru a-i încuraja pe părinți și pe celelalte persoane care au legături de familie cu copilul să ajungă la învoieli pe cale amiabilă în ceea ce privește relațiile personale cu acesta, în special prin recurgerea la medierea familială și la alte metode de soluționare a conflictelor
—Convenție din 17/07/2006 asupra relațiilor personale care privesc copiii

Structura generală a unui plan parental

În cazul unei separări a părinților este nevoie ca aceștia să negocieze un plan parental care să permită implementarea autorității parentale comune. Astfel ei vor trebui să decidă cu privire la:

  1. Domiciliul minorului
  2. Programul de legături personale
    1. În timpul săptămânii
    2. În week-end
    3. Nopțile în care minorul va dormi la fiecare dintre cei doi părinți
  3. Îngrijiri medicale (e.g. cine este medicul pediatru curant al copiilor, ce se întâmpla în cazul în care copiii suferă de boli cronice)
  4. Regulile cu privire la educarea copiilor (regulile să fie aceleași în ambele case, privind creșterea și educarea copiilor în domeniile importante din viața lor)
  5. Vacanțele
    1. Concedii: Petrecerea concediilor cu ambii copii împreună
    2. Programul copiilor în perioada vacanțelor când ambii părinți lucrează
    3. Celebrarea unor evenimente importante
  6. Educația copiilor
  7. Luarea deciziilor
    1. Problemele importante în legătură cu copiii asupra cărora decid împreună sunt:
      1. Activitățile și performanțele școlare
      2. Activități extrașcolare (excursii, tabere, cursuri, competiții)
      3. Starea lor de sănătate
      4. Grupul de prieteni
    2. Deciziile în legătură cu problemele curente vor fi luate separat :
      1. Rutina zilnică
      2. Efectuarea temelor
      3. Alimentație
      4. Cumpărături (îmbrăcăminte, încălțăminte, rechizite, etc)
      5. Plimbări și activități cu copiii în timpul liber
      6. Vizite la prieteni, cunoștințe, rude
  8. Rezolvarea disputelor atunci când părinții trebuie să ia decizii împreună
  9. Suportarea cheltuielilor privind pensia alimentară (obligația de întreținere)
  10. Schimbul de informații cu privire la copii
  11. Îngrijirea copiilor în lipsa părinților
  12. Ocazii și evenimente speciale
  13. Activități extrașcolare
  14. Transportarea copiilor între cele două case
  15. Menținerea contactului când copiii sunt cu celălalt părinte
  16. Menținerea legăturilor cu membrii familiei extinse
  17. Aspecte privind eventuale probleme de comportament sau psihiatrice
  18. Deciziile cu privire la religia minorului și frecvența participărilor la serviciul religios „(Sursa aici)

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București