Persoanele juridice sunt entități care de cele mai multe ori au un scop comercial, urmărind obținerea unui profit cât mai mare. Orice societate comercială ori agricolă este înființată în baza scopului de a aduce cât mai mult profit, de a fi cât mai rentabilă. Fie că vorbim de comerțul cu bunurile și serviciile, fie că vorbim de producția agricolă ori societățile de cercetare în domeniul agricol, toate entitățile juridice care se ocupă cu astfel de activități urmăresc obținerea unor profituri cât mai mari.
Ce incidențe poate avea medierea în profitul unei persoane juridice?
Medierea este procedură amiabilă de soluționare a unui diferend în care este implicată respectiva persoana juridică. Diferendul/conflictul poate fi unul comercial – ce ține de activitatea sa comercială, poate fi unul civil – ce ține de drepturile sale asupra bunurilor ori activelor sale, fie de raporturi de muncă – ce ține de un conflict cu un angajat ori cu mai mulți salariați, sau poate fi penal – ce ține de o faptă penală săvârșită de acea persoană juridică (persoana juridică este suspect) ori în detrimentul acelei persoane juridice (persoana juridică este persoană vătămată).
Deci fie că acel conflict în care este parte o persoana juridică este un conflict comercial, civil ori penal, medierea este posibilă în toate cazurile, fiind un panaceu la situațiile conflictuale în care se află.
Fiind posibilă în majoritatea conflictelor în care se află societatea juridică, medierea poate trezi interesul unei persoane juridice doar daca ii ofera avantaje concrete acelei persoane. Motivele trebuie să fie solide astfel încât să determine conducerea societătii la abordarea soluționării prin mediere a conflictelor. Unul dintre motivele solide pentru acceptarea medierii de către o persoana juridică este profitul pe care il poate aduce medierea conflictului în care este parte.
Cum poate medierea aduce profit unei persoane juridice devreme ce această procedură implică anumite costuri cu onorariul mediatorului?
Daca gândim strict prin prisma profitului, medierea ar apărea ca o investiție, și asta pentru că in capitalism orice profit vine în urma unei investiții. Așadar medierea ar fi o investiție in soluționarea amiabilă a diferendului, pentru a ieși pe profit din situația conflictuală, sau pentru a pierde cât mai puțin, daca panta conflictului nu are cum sa ducă decât la pierderi.
Pentru o persoană juridică orice conflict/litigiu implică anumite costuri de soluționare. Cele mai mari costuri cu soluționarea litigiilor persoanelor juridice sunt însumate de taxe de timbru judiciar si expertize judiciare sau extrajudiciare. Evitarea acestor costuri ar insemna evitarea procedurilor judiciare. Astfel, persoanele juridice au posibilitatea evitării unui proces judiciar dacă se afla în conflicte civile, comerciale, de munca ori penale, doar dacă au alternative efective si eficiente, profitabile.
Medierea este o alternativă profitabilă instanței de judecată din mai multe puncte de vedere. Informalitatea procedurii, confidențialitatea procesului, celeritatea discutării soluțiilor posibile la conflict împreună cu mediatorul și cu partea adversă din conflict sunt doar câteva din avantajele mari pe care le oferă medierea persoanelor juridice.
Deși la nivel teoretic medierea pentru persoanele juridice sună binișor ar spune unii, cum ar sta lucrurile în practică? In mod efectiv cât câștiga o persoană juridică din medierea unui conflict? Pentru a răspunde cât câștigă, sau mai bine zis cât ar putea câștiga o persoană juridică dacă ar apela la mediere ne trebuie datele conflictului, elementele conflictului, date despre persoanele implicate in conflict, evoluția conflictului și disponibilitatea persoanelor din conflict pentru soluționarea lui.
Voi relata pe scurt doua cazuri soluționate în biroul nostru de mediere, pentru a ne face o imagine a profitului adus de mediere persoanelor juridice care au parcurs procedura medierii cu succes.
- Medierea unei situații conflictuale dintre două companii care aveau în desfășurare un contract de asociere pentru implementarea unui proiect de modernizare urbană. Una dintre companii, la un moment dat al proiectului, nu și-a mai respectat angajamentele contractuale, drept pentru care cealaltă companie nu putea desfășura partea ei din proiect. Mai mult, partea care nu și-a mai respectat angajamentele contractuale a fost și cea care primea încasările de la beneficiarul proiectului, dar nu a transmis mai departe partea din încasări cuvenită societății din asociere care achiziționase déjà materialele si incepuse lucrările pana la un anumit punct. Practic una din societăți a luat banii și nu a mai mișcat nimic pe șantierul de lucru. Trecusera 6 luni de când departamentul juridic al societății care nu iși primise banii cuveniți în urma cotelor stabilite in contractul de asociere și care nu putea sa își desfășoare partea sa din proiect, trimisese somații si notificări societății in culpă. Toate fară nici un raspuns, ori cu raspunsuri evazive – vedem , vorbim, va sun, discutăm. Nimic in concreto. In acest moment al conflictului departamentul juridic a apelat la mine ca mediator, s-a expus situația și s-au demarat procedurile de mediere. S-a trimis invitația la mediere, s-au purtat câteva discuții privind medierea și cum ar putea fi soluționtă situația. Societatea invitata a acceptat medierea. La întâlnirea pentru medierea de fond fiecare parte a avut câteva propuneri, s-au indentificat cauzele care au dus la imposibilitatea continuării proiectului de către firma in culpă. S-a ajuns la un accord de mediere în sensul plății in 30 de zile a sumelor datorate conform contractului, și persoanele s-au înțeles în sensul preluării intregului proiect de către societatea care dorea sa ducă la sfarșit lucrarea si avea si capabilitate pentru acest lucru. Medierea s-a desfășurat pe parcursul a unei singure ședinte de 3 ore. A fost medierea acesta profitabilă? Eu spun că a fost, devreme ce pentru sumele datorate s-a facut un contract de plata în maxim 30 de zile, dar mai ales pentru faptul ca proiectul nu a mai stagnat, si mai mult a fost preluat în integralitate de persoana juridică care dorea acest lucru, în mod contrar beneficiarul lucrarilor putând penaliza ambele societăți și rezilia contractul cu pierderi foarte mari pentru ambele societăți. Sumele in joc erau importante. Juristul societății care a solicitat și demarat medierea a fost foarte mulțumit de procesul mediere, de rezultatul medierii (care deși a depins și de diligențele mele ca mediator, în mare parte a fost și datorat părții adverse din conflict și viziunii sale asupra imposibilității de continuare a proiectului). Putem face fiecare un exercițiu de imaginație pentru a evalua cum ar fi fost acest conflict în instanța, cât timp, câte resurse financiare, câte pierderi pentru ambele societăți.
- Medierea unei situatii conflictuale penale. In speta este vorba despre un furt comis de un tanar putin dupa 20 de ani, cu antecedente. Cazul este in curs de judecata, deci mai e putin pana la o sentinta penala definitiva. Tanarul apeleaza la mediator, imi expune situatia, si propune demararea medierii penale pentru a vedea daca este loc de o intelegere amiabila cu persoana juridica de la care a furat. Obiectul furtului – un bun a carui valoare este de 100 de lei, obiect ce a si fost inapoiat ulterior sustragerii, tanarul fiind prins de organele de paza ale magazinului. Se trimite invitatia la mediere, si odata primita are loc intalnirea informativa cu avocatul persoanei juridice. La intalnire avocatul itereaza ca politicile persoanei juridice sunt rezervate in privinta intelegerii cu cei care comit astfel de fapte, dar nu exclude o mediere, deci se poate demara procesul de mediere, in vederea identificarii unei solutii amiabile in anumite conditii. Are loc prima sedinta de mediere. Dupa doar 2 h de discutii, discutii ce au privit conflictul penal si consecintele lui in viata tanarului, dar si consecintele unor astfel de fapte pentru persoana juridica s-a propus de catre persoana juridica o intelegere amiabila contra sumei de 4000 de lei, avocatul ajungand la concluzia ca “fiecare trebuie sa platim pentru faptele noastre, iar o plata de o cateva sute de lei nu este o pedeapsa suficienta ca tu sa nu mai furi”. Cu alte cuvinte persoana juridica prin avocat, a ajuns la concluzia ca decat sa stea in detentie si ulterior sa nu mai poata intra in campul muncii ci tot in campul infractional – asa cum fac majoritatea celor care se elibereaza din detentie, mai bine ii aplica persoana juridica o pedeapsa usturatoare, avand in vedere ca suma de 4000 de lei pentru el era o suma imensa. Persoana juridica a incasat in urma medierii conflictului suma de 4000 de lei, suma ce este un castig, nu o pierdere.
In prima speta medierea a fost foarte profitabilă în primul rând prin soluția economica a plății restante în 30 de zile – angajament luat prin acordul de mediere, în al doilea rând prin re-negocierea contractului de asociere și preluarea contractului în integralitate de societatea care vroia și putea să ducă proiectul la bun sfârșit, iar în al treilea rând și poate cel mai important dacă conflictul/situația este privit(ă) per ansamblu – evitarea penalităților care puteau fi impuse de beneficiar, ori rezilierea contractului de către beneficiar pentru neexecutarea planului de lucrări la termen, ceea ce ar fi dus la pierderi mari pentru ambele societăți.
In a doua speta medierea a adus un profit de 3500 de lei persoanei juridice care a considerat sa aplice ea o pedeapsa faptuitorului si sa se apere prin acea pedeapsa de faptuitor. Solutia persoanei juridice si intelegerea din acordul de mediere a fost data si in baza principiului reintegrarii sociale a faptuitorului, dar si in baza asumarii faptei sale si consecintelor faptei. Consecinte ce s-au transformat in profit pentru firma.
Așadar, este medierea pentru persoanele juridice o pierdere sau un câștig?
Din punctul nostru de vedere medierea este singura procedură de soluționare amiabilă ce poate fi considerată un veritabil câștig pentru orice persoana juridică. Este singura procedură de soluționare a litigiilor persoanelor juridice care aduce considerabile economii la bugetele acelor persoane față de procesul judiciar foarte costisitor și consumator de resurse. Speța mediată în biroul nostru, rezumată și relatată mai sus, este un exemplu elocvent în ceea ce privește nu doar avantajele medierii pentru persoanele juridice, ci mai ales în ceea ce priveșste câștigul efectiv avut de societățile în dispută.
In conflict, decidenții persoanei juridice, administrator/consiliul de administrație/consiliul director/board-ul companiei împreună cu avocatul ori departamentul juridic, vor decide ce metodă de soluționare a situațiilor conflictuale ori litigioase adoptă pentru a valorifica pe cât posibil oportunitățile oferite de raportul conflictual. Ei sunt cei care vor concluziona în definitiv dacă medierea pentru o persoană juridică este o pierdere sau un câștig.
Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.