Medierea in viziunea legislatiei romanesti. Scurt review.

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 16 ianuarie , 2014

Metodele de solutionare alternativa a litigiilor au devenit un subiect important de discutie pentru legiuitorul roman odata cu cresterea acerba a numarului de dosare civile pe rolul instantelor de judecata si cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Astfel apare in 2006 Legea nr 192 privind medierea si organizarea profesiei de mediator, ca un mecanism de captare a anumitor litigii si solutionare a lor inafara instantelor de judecata. Inca din 2006 si pana in prezent acestei legi i-au fost aduse imbunatatiri considerabile.  Mica Reforma – Legea 202/2010 contine referiri la mediere si acordul de mediere, iar in 2012 s-a legiferat obligativitatea preprocesuala a unei sedinte a partilor din litigiu parcursa la un mediator in vederea solutionarii amiabile. In 2013 s-a legiferat si sanctiunea pentru nerespectarea obligatiei preprocesuale de a participa la o sedinta de informare privind medierea, si anume – inadmisibilitatea cereri de chemare in judecata, o sanctiune foarte drastica din punct de vedere juridic.

Oferirea unor stimulente financiare este in continuare un factor forte si determinant pentru apelarea la aceasta procedura. In acest sens OUG 80/2013 privind taxele de timbru fixeaza avantaje financiare majore pentru partile care isi solutioneaza conflictul la mediator. Deasemeni, necesitatea uniformizarii procedurii unei prime sedinte la mediator este pe agenda actuala a comisiei tripartite cu reprezentanti ai Consiliului de Mediere, Ministerului de Justitie si Consiliului Superior al Magistraturii.
Medierea apare astfel ca metoda de interventie in conflict  inaintea procedurilor judiciare, mediatorii si avocatii avand rolul de a educa partile din cele mai diverse conflicte in a-si asuma dialogul unei solutii amiabile.

Beneficiile pentru stat si pentru sistemul judiciar sunt foarte mari, incluzand calitatea actului de justitie odata cu scaderea numarului de dosare pe cap de judecator, celeritatea actului de justitie, crearea unui climat social inclinat spre dialog si amiabilitate.

 

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

One Response to Medierea in viziunea legislatiei romanesti. Scurt review.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București