In data de 10.06.2014 s-a desfasurat la Palatul Parlamentului conferinta cu tema Medierea in Romania – istoric si perspective, eveniment ce a avut ca invitati mediatori, magistrati, reprezentanti ai legislativului si un reprezentant al Avocatului Poporului.
Printre temele discutate in cadrul evenimentului au fost Medierea in Penal – sustinuta de catre domnul judecator Cristi Danilet; Medierea in perspectiva Europeana –sustinuta de catre dl mediator Zeno Sustac; Medierea in Bulgaria –sustinuta de doamna mediator Anna Velcheva; Medierea in business –prezentata de dl Stefan Radeanu.
Domnul mediator Zeno Sustac a adus in discutie un nou program de promovare a medierii care se va demara la nivel national de catre Consiliul de Mediere. Domnul mediator Ion Dedu a reiterat faptul ca judecatorii vor trebui sa trimita conflictul la mediere – prin prezenta tuturor partilor din disputa in fata unui mediator, pentru ca doar astfel anumite cauze pot fi solutionate prin mediere si astfel sistemul judiciar sa devina mai aerisit si actul de justitie mai eficient.
Domnul judecator Cristi Danilet a vorbit despre medierea penala si justitia restaurativa, amintind mediatorilor ca sunt datori sa faca mediere penala ca si practica restaurativa, si nu doar sa intocmeasca acte juridice in care sa constate intelegeri intre partile vatamate. Din acest motiv a sustinut ca mediatorii care se axeaza pe medierea infractiunilor trebuie sa cunoasca bine principiile medierii restaurative si scopul ei, pentru ca medierea penala insasi sa isi atinga scopul sau. Dumnealui a reiterat deasemeni posibilitatea medierii in orice conflict penal unde exista faptuitor si persoana vatamata, mediatorul fiind apt si capabil sa solutioneze amiabil acel conflict nu sa faca incadrarea ori evaluarea juridica a cazului. Deasemeni a reiterat nevoia unui dialog cu reprezentantii avocatilor si a unor intalniri cu INPPA-ul pentru implementarea unui dialog interprofesional.
Doamna mediator Anna Velcheva din Bulgaria spus in cadrul conferintei ca medierea a prins radacini si in Bulgaria, insa medierea este inca la inceput de drum si trebuie stimulata de organele legislative si executive bulgare.
La finalul conferintei s-a lansat revista Medierea in Romania, o revista foarte importanta ce dezbate teoria si practica medierii in Romania.
Medierea este din ce in ce mai prezenta in spatiul public prin diverse conferinte si cercuri profesionale iar acest lucru are o mare relevanta pentru societate , mai cu seama pentru ca serviciile mediatorilor se ofera in mod direct cetatenilor care sunt in varii conflicte/litigii civile, familiale, comerciale, penale.
Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.