Medierea și Renunțarea la Urmărire Penală

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 11 septembrie , 2018

La infracțiunile unde nu este posibilă împăcarea sau retragerea plângerii prealabile medierea poate avea loc pe latură civilă. În astfel de situații un acord de mediere produce alte efecte juridice decât înlăturarea de drept a răspunderii penale.

Astfel este cazul infracțiunilor pentru care legea prevede pedeapsa amenzii sau inchisoarea până la 7 ani (inclusiv), infracțiuni la care procurorul de caz decide că nu există interes public în urmărirea faptei, conform art 318 Cod Procedură Penală. La aceste infracțiuni unde procurorul decide că nu este interes public ca dosarul să meargă în instanță spre judecată și că este oportună Renunțarea la umrărire penală, părțile se pot înțelege amiabil privind repararea pagubei produse de infracțiune. Părțile se pot înțelege amiabil cu privire la repararea prejudiciului produs la orice infracțiune, însă avem in vedere acum doar înfracțiunile unde procurorul decide să înceteze procesul penal printr-o Ordonanță de Renunțare la Urmărirea Penală. Dacă în astfel de situații părțile nu au luat benevol inițiativa de a discuta modul de reparare a prejudiciului și deci de a soluționa latura civila a acelui proces penal, procurorul, atunci cand ia decizia de a emite o Ordonanță de Renunțare la Urmărirea Penală, poate obliga inculpatul să soluționeze latura civilă, deci să repare prejudiciul sau să stabilească cu partea civilă o modalitate de reparare, conform art 318 alin 6 Cod Procedură Penală.

Astfel procurorul poate dispune, dupa audierea inculpatului, ca acesta:

  • să înlăture consecințele faptei penale sau să repare paguba produsă ori sa convină cu partea civilă o modalitate de reparare a acesteia
  • sa ceară scuze persoanei vătămate

 

În cazul în care s-a dispus una din aceste măsuri, inculpatul are la dispoziție un termen de maxim 9 luni de zile pentru a-și îndeplini obligațiile civile asumate față de partea civilă, dacă aceste obligații au fost asumate și negociate printr-un acord de mediere, ori un termen de 6 luni de zile daca aceste obligații civile au fost asumate în mod direct de catre inculpat față de partea civilă, fără intervenția unui mediator autorizat.

Un acord de mediere încheiat în aceste situații trebuie să fie autentificat de notar sau consfințit la instanță doar dacă înțelegerea pe care o conține se referă la drepturi reale imobiliare. În toate celelalte cazuri, acordul de mediere își produce efecte de drept din ziua semnării, inculpatul fiind de drept obligat sa respecte acea întelegere și să îndeplinească obligațiile discutate si asumate prin mediere. În caz contrar, nerespectarea unui astfel de acord de mediere poate avea o dublă sancțiune:

  1. Partea civilă poate cere instanței să constate neindeplinirea obligațiilor de către inculpat și să dispună executarea acestora așa cum ele au fost agreate de comun acord in mediere, cu dobânzi și alte penalități (va fi deci vorba de un proces civil privind obligația de a face)
  2. Procurorul dispune revocarea Ordonanței de Renunțare la Urmărirea Penală și continuă urmărirea penală, inculpatul fiind trimis în judecată dacă sunt îndeplinite cerințele legale pentru acest pas procedural.

 

În cazul în care procurorul se decide să emită o Ordonanță de Renunțare la Urmărirea Penală pentru o infracțiune unde este posibilă împăcarea sau retragerea plângerii prealabile, și pe parcursul emiterii acesteia ori după emiterea ei până la procedura de confirmare de către judecător a unei astfel de Ordonanțe, partea vătămată își retrage plângerea prealabilă, părțile se împacă ori semnează un acord de mediere, judecătorul în fața căruia are loc procedura de confirmare a Ordonanței de Renunțare la Urmărirea Penală va desființa soluția de renunțare la urmărire penală și va dispune clasarea, în acord cu prevederile alin. 15 lit. b art 318 Cod Procedură Penală.

 

 

poza este proprietatea thewala.org

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București