Mediere partaj succesoral, partaj voluntar-amiabil

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 07 octombrie , 2013

In materia succesiunilor, medierea este o metoda foarte avantajoasa pentru a solutiona conflictul ivit intre mostenitori cu privire la bunurile mostenirii. Conflictele ce pot fi mediate au ca obiect modul si cota de partajare a bunurilor mobile si imobile ale mostenirii.

Medierea este foarte avantajoasa in aceste cazuri deoarece, in cazul in care mostenitorii aleg sa isi solutioneze neintelegerile la un birou de mediator si ajung aici la un Acord de Mediere, taxa de timbru pentru incuviintarea acordului de mediere este de 50% din valoarea taxei de timbru care ar fi fost platita daca litigiul se solutiona in istanta. Taxa de timbru in aceste cazuri – de partaj bunuri – este de 3% din valoarea masei partajabile. Incuviintarea unui Acord de mediere ar presupune costuri de 1,5% din masa partajabila, ceea ce este un avantaj deosebit pentru justitiabil. Cu titlu de exemplu putem lua o mostenire ce contine bunuri in valoare de 100.000 euro, pentru care taxa de timbru ar fi 3000 de euro daca partajul ar avea loc in instanta. Taxa de 1500 de euro ar fi platita daca partajul are loc in biroul unui mediator, si ulterior este supus incuviintarii de catre instanta.

Scaderea la jumatate a taxei de timbru este un avantaj financiar considerabil pentru justitiabil, si are rolul de a indemna persoanele din conflictele/litigiile succesorale sa apeleze la mediatori pentru a-si solutiona amiabil conflictul.

Pe langa acest avantaj, eficienta unui proces de mediere, timpul redus de solutionare a conflictului, sunt motive intemeiate pentru alegerea medierii.

Dincolo de aceste aspecte, substanta unui conflict succesoral are si o natura deosebita. Persoanele din conflict sunt rude. Substratul emotional al conflictului are o intensitate destul de ridicata fata de un conflict comercial ori fata de un conflict de munca. Avand un grad emotional ridicat, conflictul succesoral este cu atat mai mult mediabil cu cat mostenitorii vor pastra in continuare calitatea de frati, nepoti, unchi etc. Gradul de mediabilitate se refera la readucerea tuturor mostenitorilor la aceeasi masa de discutii. Neincrederile, frustrarile, orgoliile, ura, sunt printre factorii subiectivi care opresc partile in a dialoga, insa pe parcurs lucrurile se schimba, mediatorul fiind un veritabil pod de comunicare.

Uneori, partile din astfel de conflicte imi solicita ca medierile sa aiba loc in mod separat, deoarece „nu vreau sa il mai vad”. Solicitarea partii este imediat luata in calcul si stabilesc primele intalniri separate la distanta de 1 zi.  Spre finalul procesului de mediere, cei care nu vroiau „sa se mai vada in veci”, accepta si chiar doresc sa se intalneasca fata in fata si sa discute pe un ton serios si civilizat despre problema in cauza – atunci are loc sedinta comuna, care la inceputul medierii parea utopie.

„Ala e nebun, sa va spun eu ce i-a facut lu’ tata”. „N-am ce discuta cu ea, nu e in stare de nimic, si nici nu va fi vreodata”. Aceste fraze sunt deseori inceputul unei medieri succesorale. Pe parcursul procedurilor, tehnica mediatorului de neutralizare a limbajului dur ori agresiv da roade pe masura. Prin injurii si amenintari partile sunt deconectate de la problema. Prin mediere, partile se re-conecteaza la problema, iar mediatorul le focuseaza pe obiectivitatea problemei, ca solutiile discutate sa vizeze strict problema in discutie. Cadrarea si recadrarea, sunt alte tehnici pe care noi mediatorii le folosim cu succes in astfel de cazuri.

Multumirea cu care ies partile din procesul de mediere vin din faptul ca mediatorul discuta cu fiecare despre problemele, nevoile, interesele, preocuparile lor. La mediere nu cautam prin coduri civile ori legi speciale, ci cautam prin mintea si sufletul omului, ceea ce isi doreste el. Si deseori gasim multe dorinte si nevoi in stare latenta ori nepuse niciodata in lumina. Medierea pune in lumina persoana care are un conflitct. Persoana isi discuta problema, persoana propune solutii, persoana din conflict este cea care decide daca solutia finala este una care sa o multumeasca. Spre deosebire de instanta, unde judecatorul si avocatii incadreaza juridic conflictul, partile fiind doar asitente la aceasta transare a problemei lor de catre altii, in mediere partile transeaza ele insele problema lor in functie de cum considera  necesar si optim.

Multumirea unui participant la mediere din cadrul unui conflict succesoral, atunci cand s-a ajuns la un Acord de Mediere, este foarte mare. Este o realizare personala a sa. A avut curajul si puterea de a analiza impreuna cu mediatorul situatia sa. A luat el decizia. O decizie analizata, discutata, si neimpusa de nimeni. In aceasta situatie de multumire sunt toate persoanele din conflict care au participat la mediere. Solutia finala le apartine, multumirea de sine se citeste pe fata lor. Sunt momente reale din mediere, momente ce „valideaza” stingerea conflictului.

 

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

One Response to Mediere partaj succesoral, partaj voluntar-amiabil

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București