Mediere înșelăciune imobiliară – speță. Atitudinea avocatului inculpatei

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 13 februarie , 2015

Medierea inceputului de februarie 2015 care mi-a atras atentia in mod deosebit a fost medierea unei inselaciuni imobiliare privind contracte de inchiriere.

Inculpata o doamna in varsta de aprox 40 de ani.

Persoanele vatamate 4 la numar, toate in jurul varstei de 30 de ani.

Conflictul a fost generat de fapta de inselaciune prin care inculpata a pretins ca este proprietara unui imobil, drept pentru care a incheiat contract de inchiriere cu cei 4 pagubiti, luandu-le un avans de aprox 1000 euro de la fiecare, dupa care s-a facut nevazuta.

Fapta s-a petrecut  inainte de 2010. Conflictul a subzistat inca de atunci, persoanele vatamate avand interesul de a-si repara prejudiciul.

Avocatul inculpatei nici pana in februarie 2015 nu i-a adus la cunostinta dreptul ori posibilitatea de mediere a situatiei. Fiul inculpatei, student la drept, a intrebat un profesor de al sau ce ar fi de facut in cazul mamei sale. Profesorul i-a spus ca situatia nu mai este de competenta unui avocat, ci singura si cea mai buna varianta este sa apeleze la un mediator, sa dea banii pagubitilor si totul se incheie cu bine prin incheierea de Acorduri de mediere cu fiecare din persoanele vatamate. Inculpata a sunat la avocat spunandu-i ce i s-a spus de catre profesorul copilului ei, avocatul facand in toate felurile acel profesor…. Despre Acordul de mediere care inlatura raspunderea penala avocatul i-a spus inculpatei ca judecatorul se va sterge cu el la…… Inculpata si-a facut curaj si a cautat singura un mediator.

La inceputul lui februarie primesc telefon de la inculpata si disperata imi spune problema ei si ma intreaba ce ar fi de facut, cat mai urgent. I-am spus ca medierea ar fi si in avantajul ei dar si in avantajul persoanelor vatamate deoarece isi recupereaza instant banii, prin mediere. Zis si facut. Am demarat medierea, am invitat la mediere persoanele vatamate. Toate 4 au agreat o intelegere cuprinzand plata prejudiciului efectiv si ceva daune morale, s-au semnat documentele, si in 10 zile, totul a fost gata in ceea ce priveste procedura de mediere. Termenul judiciar urmator este la sfarsitul lui februarie, cand judecatorul – in baza art 16 lit g din NCPP va dispune incetarea procesului penal in baza celor 4 acorduri de mediere, inculpata nefiind judecata in acel dosar decat pentru fapta de inselaciune.

In 10 zile s-a solutionat un conflict penal ce dura de aproximativ 6 ani. In timpul medierii toate persoanele vatamate mi-au spus ca nu credeau vreodata sa isi vada banii lor inapoi, dar mite daune morale platite de buna voie, si nu prin instanta ori executare silita.

Toata lumea a fost multumita, inculpata, persoanele vatamate, dar si eu ca mediator. Am avut satisfactia pe care o am din ce in ce mai des, cand vad ca persoanele care apeleaza la mine pentru mediere, tocmai depasesc un conflict, si nutresc o stare de multumire. Eu sunt multumit cand lumea din jur e multumita. Ma multumesc din multumirea altora, mai ales daca lucrez pentru ei in baza unui contract de mediere, si multumirea lor e  si roada muncii mele.

Probabil avem si un nemultumit, avocatul. Avocat care nu s-a sinchisit nici cu un telefon catre mine, dar a avut doar cuvinte urate la adresa medierii si a mea, ca mediator in caz. Poate ca a fost nemultumit deoarece mai urmau vreo cateva termene pe fond, poate cateva termene in alte cai de atac, si astfel mai incasa si el cateva mii bune de euro. Poate procesul penal mai dura 1 an, doi, trei . Cine stie. Cert e ca respectivul avocat e suparat inca pe mediere si pe mine. Eu cred ca inainte sa se supere pe mediere ori pe mine ar trebui sa isi trateze clientii sai cu profesionalism si respectand o etica si o deontologie profesionala(care il obliga sa vorbeasca frumos despre ceilalti participanti la actul de justitie si despre procedurile amiabile), si ce face in calitatea sa de avocat, sa faca in interesul clientului sau, nu in dauna si dezinteresul clientului sau, cum s-a intamplat in acest caz.

Este trist sa aud ca avocatii detesta medierea si mediatorii, cand mediatorii ar trebui sa fie cei mai buni parteneri ai lor in urmarirea si atingerea interesului clientilor lor. Mediatorul sprijina munca avocatului daca aceasta este in favoarea si interesul clientului avocatului. Daca interesele in cauza pentru care lupta avocatul nu se mai focuseaza pe client, ci pe interesele pecuniare ale avocatului, evident ca stingerea unui conflict de catre mediator poate aduce pagube insemnate neprofesionistului numit avocat pe nedrept.

Medierea s-a finalizat cu: WIN-mediator, WIN-inculpata, 4 WIN – persoane vatamate, WIN – stat, LOST  – avocat (desi trebuie sa fie WIN si avocatul sa se bucure).

ILIE DORIN,

Mediator autorizat.

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București