Mediere furt din locuință – speță.

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 20 noiembrie , 2015

In luna noiembrie 2015 am avut pe rol medierea unui furt din locuinta.

Toate persoanele implicate – atat persoanele vatamate cat si inculpatii – aveau varste sub 25 de ani. O mediere intre tineri adolescenti ce va avea implicatii profunde asupra vietii lor de acum inainte relativ la activitatea contraventionala si/sau infractionala. O vorba din popor zice ca cine se frige o data va sufla si in iaurt. Ei sigur vor sufla si in iaurt.

Despre cei implicati – amici si parteneri de distractie in timpul liber. Insa la un moment de nesabuinta as zice eu, din lipsa stringenta de bani in acea zi, unora dintre ei le vine o idee genial de penala. Sa intre in casa unuia dintre ei si sa ia din electronice sa le vanda, pentru a face rost de bani. Zis si facut. Au furat bunuri de valoare considerabila, insa nu si-au dat seama de consecintele si gravitatea faptei lor, considerabile de asemenea. Unul dintre ei, initiatorul medierii, a sustinut despre complicitatea lui ca s-a manifestat doar sub forma unui apel de 1 minut prin care a anuntat un detaliu relevant si determinativ faptei. Doar un minut i-a dat viata peste cap; ce usor se ajunge la puscarie  – imi zice pe un ton de om in suferinta.

A fura dintr-o locuinta este o fapta penala grava. Drept pentru care, avand in vedere si alte considerente ale faptei si persoanei lor, toti inculpatii au fost trimisi in arest preventiv. Dulceata amicitiei dintre ei s-a transformat imediat in pelinul mucegait al unei celule de arest preventiv.

Solutia iesirii din impas a venit prin rezolvarea conflictului penal prin mediere.

S-a initiat medierea, am cules date preliminare despre conflict, despre cei implicati, am clarificat primele pozitii ale fiecarei parti implicate. S-a acceptat medierea, s-a semnat contractul de mediere, s-a inceput negocierea intelegerii amiabile. O negociere in care inculpatii din arest au intotdeauna un punct nevralgic – libertatea lor, iar persoana vatamata are intotdeauna o pozitie solida in negociere. In general negocierile din conflictele penale sunt dure. Dure atat ca proces de negociere, dar dure si din prisma celor care participa la negociere – oameni care stiu pozitia si vulnerabilitatea lor cat si pozitia si vulnerabilitatea partii adverse.

Conflictul s-a solutionat in 2 sedinte de mediere si cateva apeluri si mailuri prin care am stabilit anumite cadre de ducere la indeplinire a obligatiilor asumate de inculpati. Durata medierii incepand de la initierea procedurii prin Contractul de pregatire a medierii si finalizarea medierii prin Procesul verbal de inchidere a medierii si redactarea Acordului de mediere (aceste doua documente se intocmesc in aceeasi zi in biroul meu de mediator) a fost de 16 zile.

Medierea a fost mijlocul prin care s-a ajuns la o solutie amiabila in cel mai scurt timp posibil. S-a reparat prejudiciul si s-au platit daune morale indestulatoare pentru persoanele vatamate… Sau altfel spus destul de usturatoare pentru inculpati…

Nu stiu cat se mai poate lega amicitia dintre ei, dar cert e ca lunile de arest preventiv pentru inculpati sunt o lectie de viata extraordinara. Deasemeni sansa data lor de lege – de a inceta procesul penal prin acord de mediere – este o sansa care sper sa le profite in indreptarea gandurilor lor privitoare la activitati infractionale. Este o sansa data de legiuitor tocmai in vederea reabilitarii si indreptarii comportamentelor lor antisociale. Pe Codul Penal anterior ei intrau toti la puscarie. Poate luau fiecare 1-2-3-4 ani, cine stie cati. Ce faceau ei in puscarie, nu putem sti. Ce faceau cand ieseau din puscarie putem sti: stigmatul lumii si imposibilitatea angajarii la un loc de munca (avand cazierul patat) ii conduceau incet incet spre izolare sociala si comportament infractional agravat, acesta fapt sustinut si de lectiile de infractologie luate in penitenciar de la colegii de celula.

Din aceste motive consider ca medierea penala este cea mai buna metoda de reparare a prejudicilor si cea mai buna metoda privind reabilitarea si indreptarea comportamentelor infractionale.

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București