Mediere furt de portofel – Speță.

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 19 martie , 2015

Medierea unei fapte de furt este posibila atunci cand faptuitorul doreste solutionarea amiabila a situatiei penale, solicita unui mediator acest lucru, si persoana vatamata, in urma demersurilor mediatorului accepta medierea si negociaza solutii amiabile la conflictul penal.

Aceasta este paradigma clasica a medierii unei infractiuni. Si bine ar fi ca suspectul/inculpatul sa apeleze la un mediator cat mai la inceputul procesului penal, asta pentru a fi timp pentru mediere, dar si pentru a invedera persoanei vatamate ca intradevar se doreste repararea raului produs in principal si in secundar scaparea de pedeapsa penala.

In toate cazurile medierea sub aspectul inlaturarii raspunderii penale este posibila nelimitat in timp pe tot parcursul procesului penal.

Medierea unui furt de portofel a fost solicitata la inceput de martie biroului meu. Din datele culese de la solicitantul medierii aflasem ca acesta sustrase un portofel cu o suma putin peste 100 de lei, si ca era in termenul de incerare, drept pentru care pedeapsa pentru acest furt era cu executare fara dar si poate.

In timpii de dupa prinderea lui si ulterior dupa deschiderea dosarului penal, persoana vatamata a fost contactat de acesta, de familia lui, si de cei doi avocati, succesiv, avocati care au solicitat partii vatamate sa se impace cu inculpatul. Acesta a refuzat categoric. Drept pentru care inculpatul a apelat ulterior la un mediator, crezand ca asa poate are rezultate. Din nefericire nici la mediatorul ales nu a avut rezultatele scontate de el, mediatorul primind un raspuns categoric ca partea vatamata nu se impaca.Desi mai preluasem cazuri in care avocatii au fost la persoana vatamata ca aceasta sa se impace si nu au reusit, inculpatii apeland ulterior la mine, este primul caz in care inaintea mea se mai apelase la un mediator, fara rezultat.

In aceste conditii inculpatul a mai incercat odata. M-a contactat, i-am spus onorariile mele, i-am cerut detalii despre conflict si daca s-a mai cerut impacarea. Mi-a spus ca a fost si familia lui, si avocatii si un mediator si nu au reusit, dar ca are incredere in mine ca fiind ultima lui solutie. Auzise de la niste  „colegi de facultate” (colegi de camera din Penitenciar)  ca eu as fi un mediator cu rezultate bune.

Am acceptat cu greu medierea, pentru ca deja se incercare aceasta procedura, am semnat contractul de pregatire a medierii si am purces la treaba. Am trimis invitatia la mediere prin posta si mail. Mi se raspunde de catre persoana vatamata ca nu doreste medierea, nu se constitie parte civila, si ca lasa legea sa isi faca efectele sale. Plecand de la acest NU, in 5 zile de discutii cu persoana vatamata, aceasta s-a convins ca totusi 1-2 ani de inchisoare nu isi au rostul pentru un portofel, si ca mai bine ar fi sa se impace. Ca atare, in urma discutiilor a spus ca se impaca neavand nici o pretentie, iertandu-l deplin, si oferindu-i sansa reintegrarii in societate si familie. Aceste lucruri s-au trecut in Acordul de Mediere, fiind intelegerea lor neconditionata.

Rezultatul medierii a fost multumitor pentru persoana vatamata, care a simtit o usurare prin acest gest al sau de clementa as zice eu, iar pentru inculpat a fost ceva absolut surprinzator, procesul penal incetand in baza Acordului de Mediere.

Pentru mine ca mediator, desi am deschis optimist medierea, a fost un rezultat excelent, luand in considerare pozitia -3 de la care plecam in mediere si nu pozitia 0 de unde plec de obicei in alte cazuri, -3 reprezentand cele 3 tentative de solutionare amiabila.

Discutiile mele cu ei, in special cu persoana vatamata, au fost in zona sociala, morala, juridica, judiciara, crestina, familiala.

In mediere, tactul, calmul, rabdarea, si alte calitati necesare, impletite cu tehnici argumentative bine puse la punct si bine folosite, sunt ingredientele necesare succesului. Insa dincolo de toate acestea, in unele medieri este ceva ce nu poti controla. Este ceva ce vine de la sine, si sudeaza ce faci tu, da forma si rezultat medierii. O fi voia sortii unora?!

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București