Mediere conflict legat de partajul unui bun imobil comun, ieșire din indiviziune prin mediere. Speță

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 11 septembrie , 2015

Medierea unui conflict ce are ca obiect un bun imobil comun – teren intr-o statiune montana – este solicitata biroului meu de mediere in luna iulie 2015 de catre unul din co-proprietari.

Acestia – frate si sora – cumparasera cu putini ani in urma acest teren pentru a ridica impreuna  o casa de vacanta. Intre timp relatiile de familie dintre ei se racisera, din varii motive. Sora plecata in strainatate cu familia ei refuza sa mai ia legatura cu fratele ei. Acesta din urma, detinea conform contractului de vanzare cumparare o cota ideala de 1/2 din teren, cota neidentificata pe teren, deci terenul nu era impartit efectiv in doua, si conform schitei cadrastrale cu greu putea fi valorificat daca se impartea in doua parti egale, avand o forma asimetrica.

Fratele dorea iesirea din indiviziune insa pe cale amiabila si nu pe cale judiciara. Solicita medierea prin semnarea unui Contract de pregatire a medierii, contract in baza caruia ma mandateaza sa port toate discutiile in vederea medierii conflictului cu sora lui. Conflictul avea ca obiectul coproprietatea imobilului, dar avea radacini si in relatiile lor de familie.

In urma contactarii acesteia, la inceput s-a aratat destul de reticenta in medierea situatiei conflictuale, insa pe parcursul discutiilor din mediere, luand in considerare si relatiile de familie existente intre ea si fratele ei, a devenit cooperanta si colaborativa in ceea ce priveste explorarea solutiilor posibile la situatie.

Acceptand medierea, atat ea cat si fratele ei au propus mai multe solutii pe care le-am discutat impreuna pe parcursul a doua luni de zile. Printre variantele discutate in mediere erau: vinderea cotei de 1/2 de la unul la altul, fie fratele cumparator al cotei surorei lui, fie sora cumparatoare a cotei fratelui ei, fie vanzarea in totalitate a terenului si impartirea banilor, fie partajarea lui in natura si jumatate sa revina fiecaruia conform cotelor(lucru ce parea dificil si facea anevoioasa folosirea fiecarei parcele), fie mentinerea starii de indiviziune inca un timp pana sora va reveni in tara.

In urma negocierii s-a ajuns la o intelegere amiabila si anume accea ca sora va cumpara cota fratelui ei de 1/2 , va plati acestuia aceasta jumatate cash la semnarea Acordului de mediere, acceptand si suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de consfintirea Acordului de Mediere de catre judecator. In vederea aducerii la bun sfarsit a acestei medieri sora va da procura speciala unei persoane din tara care va putea semna documentele de mediere si se va putea prezenta la judecator la data stabilita pentru consfintire. Aceasta a fost si solutia finala la conflict.

O mediere care a durat 2 luni de zile, doua luni de discutii atat despre planurile celor doi la achizitia terenului cat si planurile lor de acum, la cativa ani dupa achizitia terenului. Deasemeni s-au purtat discutii despre situatia lor familiala si despre relatiile lor de familie. Despre modul de partajare si proceduri, despre solutii si avantajele solutionarii acestui conflict. Nu stiu cat s-au mai incalzit aceste relatii, dar pot spune ca s-a reluat dialogul intre cei doi, si s-a stopat adancirea rupturii dintre ei. Depinde de ei cum vor colabora si vor relationa de acum inainte.

Cert este ca medierea a avut un rol decisiv in solutionarea amiabila – rapida si eficienta – a conflictului referitor la partajarea terenului cumparat impreuna, iesirea din indiviziune prin intermediul medierii fiind solutia care i-a multumit pe fiecare in parte.

Prin mediere ambii au economisit bani si timp (raportat la situatia in care apelau la un avocat pentru procedurile judiciare, taxe, onorarii, expertize, timp), iar pe langa aceste beneficii mari, flexibilitatea medierii si discutiilor (ea fiind in strainatate si el cu afaceri prin tara discutiile purtandu-se pe mail si telefon) i-au facut sa creada in viabilitatea  si eficacitatea medierii ca procedura eficienta in astfel de cazuri.

Medierea conflictelor legate de partajul bunurilor comune (fie ca vorbim de bunuri mobile ori imobile), mai cu seama cand exista un conflict legat de cote ori variantele/modurile de impartire, este o solutie avantajoasa la indemana coproprietarilor.

Medierea este solutia!

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București