Intrebari frecvente despre medierea penala

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 15 mai , 2014

1.Cand se poate apela la mediator in cazul in care am comis o fapta penala?
In cazul comiterii de fapte penale, medierea este posibila in orice etapa a procesului penal, pentru orice infractiune. Chiar daca suspectul se afla in arest ori in stare de libertate, chiar daca dosarul penal este inca in faza de cercetari penale la politie ori este trimis la Parchet, chiar daca dosarul a ajuns in camera preliminara, chiar daca s-a ajuns la fondul judecatii, medierea este posibila oricand. In functide de infractiune si incadrarile juridice, efectele medierii vor diferi de la caz la caz.

2. Ce efecte poate avea Contractul de pregatire a medierii?
Contractul de pregatire a medierii, semnat intre mediator si solicitantul medierii, poate constitui un element important in cauzele in care se solicita arestarea pe timpul cercetarii penale. Avocatul il poate folosi in apararea faptuitorului, dand dovada ca faptuitorul este de bunacredinta si a inceput deja demersurile pentru reparearea prejudiciilor morale ori materiale produse de fapta sa. Deasemeni Contractul de pregatire a medierii da dreptul de acces mediatorului in locurile de detinere daca una din partile conflictului penal este in aceasta situatie, si dreptul de a solicta de la organele judiciare ori avocatului datele partilor implicate in conflict.

3. Contractul de pregatire a medierii ori Contractul de Mediere are efecte privind recunoasterea vinovatie penale?
Aceste contracte nu au efecte juridice in ceea ce priveste vinovatia penala, vinovatie care este stabilita doar de organele judiciare prin actele lor decizionale in acest sens. Prezumtia de nevinovatie penala este viabila pe tot parcursul medierii, procedura de mediere neavand nici o conexiune cu procesul penal in ceea ce priveste declararea vinovatiei penale si tragerea sau nu la raspundere penala, acte pentru care doar procurorul si judecatorul sunt abilitati. Contractul de pregatire a medierii, contractul de mediere ori la finalul unei medieri reusite Acordul de Mediere, produc efectele legale obligatorii, si procurorul si judecatorul sunt obligati sa ia act de acestea,  dar vinovatia penala nu se stabileste prin aceste acte.

4. Odata demarate procedurile de mediere penala, care este sansa unui Acord de Mediere?
Mediatorul are rol de facilitator al comunicarii si negocierii unei solutii amiabile, de impacare dintre partile conflictului penal. Mediatorul este obligat prin contractul de mediere sa depuna toate eferturile si diligentele necesare ajungerii la un acord. Acest lucru inseamna ca mediatorul are o obligatie de diligenta nu de rezultat, acest lucru si datorita principiilor medierii. In mediere decizia apartine partilor din conflict. Mediatorul in sedintele de mediere discuta si analizeaza cu partile conflictul si solutiile amiabile posibile si oportune, dar decizia finala apartine partilor din conflict. Asadar sansa unui Acord de Mediere este data de ce doreste faptuitorul si ce doreste partea vatamata. In medierea penala, puterea procesuala a partii vatamate este foarte mare, optiunile si propunerile acesteia fiind deseori cheia unui Acord de Mediere.

 

Mai multe despre medierea infractiunilor aici.

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București