Încetarea procesului penal în baza Acordului de Mediere instanţa fiind sesizată pentru infracţiunea de tâlhărie

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 15 iunie , 2016

O colega mediator a preluat spre mediere un conflict penal ce viza si un dosar penal de furt. Dupa ce a intocmit acordul de mediere, procurorul de caz, pentru a nu da efecte acordului de mediere si anume de a stinge actiunea penala pornita impotriva inculpatului, din motive de el stiute, a schimbat incadrarea juridica a faptei din furt in talharie.

Cum un acord de mediere la o talharie nu duce la stingerea actiunii penale pornite, ci poate doar duce la un regim sanctionator mai bland, inculpatul a ramas in continuare cu fapta de talharie. A fost emis rechizitoriu si a fost trimis in judecata pentru talharie. Avocata inculpatului a mers inainte cu dosarul si a demontat actiunea probatorie a procurorului, proband si demonstrand judecatorului ca fapta penala a clientului ei intruneste doar elementele tipice ale infractiunii de furt si nu de talharie. Instanta a schimbat incadrarea juridica inapoi in furt, asa cum fusese la inceputul urmaririi penale pana la ajungerea acordului de mediere la dosar, dand totodata efect acordului de mediere intocmit pentru furt si a dispus incetarea porcesului penal.

Existenta acordului de mediere la dosar pe toata etapa de urmarire penala si la instanta, deci pe o perioada de 1 an, nu a dus la invaliditatea lui in speta data, acordul de mediere fiind valabil si viabil din momentul intocmirii si incheierii lui in parametri legali.

Astfel un acord de  mediere depus la dosarul penal poate produce efecte si in cazurile in care instantele schimba incadrarea juridica dintr-o infractiune nemediabila intr-o infractiune mediabila, si astfel acordul de mediere stinge actiunea penala respectiva.

Din acest motiv noi mediatori suntem autorizati sa mediem conflictele (nu infractiunile) dintre inculpati si persoanele vatamate indiferent de incadrarea juridica a faptei, solutionarea conflictului dintre aceste persoane producand efecte in functie de deciziile autoritatilor judiciare in fiecare caz.

Link cu speta

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București