Incepand cu 15.02.2013 Legea Medierii muta partile din sala de judecata in biroul mediatorilor

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 02 februarie , 2013

Incepand cu data de 15.02.2013 Legea Medierii muta partile din sala de judecata in biroul mediatorilor. Ce e drept nu la o sedinta de mediere, deoarece medierea este un proces in esenta voluntar, ci la o sedinta de informare a partilor privind medierea, avantajele acesteia, rolul partilor in mediere, rolul mediatorului, structura procesului de mediere, sedinta de informare care se va face partilor strict cu referire la litigiul lor.

Corpul profesional al mediatorilor va ajuta partile unui conflict sa decida in cunostiinta de cauza asupra alegerii sau nu a procedurii propriu-zise de mediere. Daca despre procesul de la instanta de judecata stim cu toti in linii mari, iata ca despre procesul de mediere foarte putini au cunostiinta, aceasta problema fiind actuala nu numai in Romania ci si in alte state Europene.

Sedinta de Premediere (informare asupra medierii) este gratuita, fiind inca un motiv forte pentru parcurgerea ei cu buna credinta de fiecare parte a unui eventual sau actual litigiu.

Sedinta de Premediere vine in intampinarea nevoilor cetateanului si ii ofera acestuia alternativa la instanta de judecata. O alternativa benefica care consta in principal in economia de costuri de timp, financiare si emotionale.

In urma sedintei de informare, justitiabilul va avea de ales: Sala de judecata sau Biroul de Mediator? Dreptatea judecatorului sau echitatea personala? Decizia judecatorului sau decizia personala? Publicitate sau confidentialitate?

Asistarea de catre mediator , dialogul structurat si profesionist dintre parti, in cadrul procesului de mediere isi demonstreaza eficacitatea in peste 80% din cazurile care ajung la mediator (conform studiilor in domeniu). Conflictele care pot fi mediate acopera o arie mare de domenii: civil, penal, comercial, familial, dreptul muncii, protectiei consumatorului, protectiei intelectuale etc. Gasirea unor solutii eficiente si durabile in astfel de conflicte poate fi un proces usor de parcurs in biroul mediatorului, atat timp cat partile implicate arata deschidere spre mediere, spre dialog, spre comunicare.

Alegerea este intotdeauna a partilor, a persoanelor implicate in conflict. Ele decid metoda de gasire a solutiei. Ele aleg – Sala de Judecata sau Biroul de Mediator.

Articolul integral il puteti citi aici

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București