Impacarea la mediator – aspecte conceptuale

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 06 noiembrie , 2013

Incep articolul putin mai diferit, cu un temei scripturistic privind impacarea : „Şi când mergi cu pârâşul tău la judecător, dă-ţi silinţa ca pe drum să te scuturi de el, ca nu cumva să te târască la judecător şi judecătorul să te dea pe mâna temnicerului şi temnicerul să te-arunce’n temniţă. Îţi spun Eu ţie: Nu vei ieşi de-acolo până ce nu vei plăti şi cel din urmă ban“(Ev. LUCA XII: 48-59, Sfânta Scriptură: Versiunea Bartolomeu Anania).

Pe drum ar insemna, din punctul nostru de vedere, pe parcursul procedurilor pre-judiciare, pana a ajunge la judecator ar fi indicat sa faci tot posibilul sa te impaci. Impacarea ar surveni astfel in urma unor discutii cu cel care te invinovateste de ceva. Dialogul cu acesta este intotdeauna o cale de a te dis-culpa, o cale de a ii arata conditiile in care a survenit conflictul, problema dintre voi, elementele conflictogene de facto.

Medierea ofera cadrul acestor discutii, mediatorul fiind factorul concretizator al dialogului tau cu partea care te invinovateste, in vederea aplanarii conflictului si gasirii unei solutii care sa finalizeze disputa.

Impacarea nu trebuie privita neaparat ca un gest de imbratisare a partilor. Im-pacarea inseamna o etapa a conflictului in care partile implicate gasesc o solutie care le multumeste si le satisface interesele. Im-pacarea in mediere, sau prin mediere, nu trebuie privita ca un concept din zona iubirii. Ma impac cu sotia, ma impac cu prietena, ne re-iubim. Nicidecum. Impacarea in mediere si prin mediere este strict cu referire la disputa si solutia disputei, si priveste exclusiv satisfacerea unor interese, nevoi ori dorinte. Este o im-pacare in sens uman. Doi oameni se impaca dupa ce se cearta.In mediere este vorba de o cearta, un conflict, o disputa, o neintelegere care are in raport doua persoane:vecini, doua firme, angajat-angajator, victima – faptuitor, frati – la succesiuni, parinti – la custodia copilului, etc. Aceste certuri/conflicte/dispute  sunt apte de impacare. Pot fi solutionare printr-o impacare. Persoanele implicate au, juridic vorbind, dreptul de a se impaca, optiunea de a incerca sa se impace, de a isi gasi ele insele o solutie la conflictul lor.

Conceptul de impacare are mai multe nunate. In Dictionarul explicativ, notiunea se distinge cu urmatoarele nuante: ÎMPĂCÁ, împác, vb. I. 1. Tranz. și refl. recipr. (De obicei urmat de determinări introduse prin prep. „cu”) A restabili raporturi de prietenie, de înțelegere cu cineva; a (se) reconcilia, a (se) împăciui. ♦ Refl. recipr. A se înțelege cu cineva (într-o chestiune bănească), a se învoi, a conveni. ♦ Refl. A se obișnui, a se deprinde cu ceva (de obicei o idee, un gând). 2. Tranz. A liniști, a potoli, a calma pe cineva mulțumindu-l, dându-i satisfacție. 3. Refl. recipr. A trăi în bună înțelegere cu cineva; a se învoi, a se îngădui cu cineva. – Lat.*impacare. (Dexonline)

Putem deci spune ca impacarea ar insemna re-concilierea cu cineva, a te invoi cu cineva, a conveni ceva cu cineva, ca solutie dupa o disputa, dupa o cearta, dupa o neintelegere, dupa un conflict.

In materie penala de exemplu, la o infractiune de loviri si alte violente, impacarea ar putea surveni ca urmare a publicarii de catre faptuitor a unor scuze publice la o televiziune locala. Impacarea ar mai putea surveni daca faptuitorului i se propune(de catre victima) si accepta sa ii ofere o vacanta all inclusive in Grecia sau oriunde, ca si despagubiri morale si sau/materiale. Impacarea ar putea surveni ca urmare a propunerii catre faptuitor(de catre victima, se intelege) si acceptarii de catre acesta a punerii la dispozitia victimei 2 zile de cazare la hotelul pe care faptuitorul il detine in Sinaia, timp de 6 luni. Solutiile sunt ne-numarate, fiecare caz fiind distinct, in mediere neavand un cod de legi, in indrumar cu „ce sa facem” .Solutiile sunt ale partilor, si in functie de ce au si ce ofera partile, ce isi pun la dispozitie una alteia, ce propun, ce pun pe masa negocierii, in functie de aceste elemente mediatorul faciliteaza si asista acest dialog, aceste discutii in vederea impacarii.

Impacarea inseamna intelegerea privind o solutie la conflictul dat. Partile se impaca in sensul ca convin(contracteaza prin consensualism) o solutie la problema lor, si astfel problema inceteaza. Disputa se termina prin noua conventie, noul „contract”.

Dupa mediere, impacarea are efecte juridice deoarece sistemul nostru statal este guvernat de ordinea si principiile de drept. Efecetele juridice pot fi civile daca disputa era in domeniul civil, efectele juridice pot fi penale, daca disputa era din domeniul penal. Dupa impacarea la mediator, juristii vor prelua cazul si vor intocmi – doar acolo une este necesar si partile doresc – documentele juridice cerute de lege. Astfel in disputele privind transferul de proprietate si succesiuni, impacarea prin mediere trebuie urmata de prezentarea acordului de mediere la un notar ori o instanta de judecata. Asemenea si acordul de mediere ce priveste custodia copilului. In toate celelalte conflicte impacarea are efecte juridice depline inca de la agrearea solutiei finale –  Acordul de mediere stipuleaza solutia impacarii asa cum partile o au discutat si o au acceptat.

 

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București