Franța pregătește specializarea prin lege a mediatorilor de conflicte dintre consumatori si furnizori

Postat de Mediator Autorizat DORIN ILIE in data de 21 august , 2015

Potrivit unei stiri aparuta in mediul online statul francez pregateste o Ordonanta pentru transpunerea Directivei 2013/11/UE privind solutionarea extrajudiciara a conflictelor dintre consumatori si furnizori.

Proiectul se bazeaza pe trei piloni si anume:

1. Generalizarea mecanismelor de mediere in litigiile dintre consumatori si furnizori

2. Identificarea criteriilor de calitate si independenta pentru mediatorii care vor media astfel de litigii precum si determinarea procedurilor de mediere specifice

3. Controlul si evaluarea acestor mediatori.

In Romania Directiva inca nu a fost transpusa in legislatie, fiind depuse la legislativ si executiv proiecte ale Consilului de Mediere si ANPC, amendate de BNR si ASF.

Observam ca in Franta legiuitorul doreste specializarea mediatorilor pentru solutionarea amiabila a acestor litigii, pe cand in Romania din proiectele depuse (exclusiv cel al Consiliului de Mediere) reiese ca ANPC mai cu seama doreste crearea unei noi institutii cu atributii de solutionare amiabila a acestor litigii.

La fel si in litigiile bancare, unde de curand BNR spunea ca ar trebui infiintat un negociator bancar care sa medieze litigiile dintre banci si clienti, in loc de specializarea si instruirea mediatorilor autorizati deja existenti, avand o structura si o organizare nationala, se pare ca in Romania se doreste inventarea unei alte institutii, neavenita din punctul meu de vedere.

Specializarea mediatorilor in medierea de conflicte/litigii de consum si in medierea de conflicte/litigii bancare ar fi cea mai eficienta solutie la problema in discutie.  Fara bani, fara institutii noi, fara legi si metodologii noi, mediatorii autorizati cf Legii Medierii 192/2006 pot si in acest moment sa medieze astfel de conflicte.

Ar mai ramane doar ca BNR si ANPC dar si alte institutii sa incurajeze activ si sustinut folosirea acestor institutii si sa nu le arunce la cosul de gunoi, increderea oferita fiind suficienta pentru ca medierea in aceste domenii sa prinda contur in timp.

Investirea mediatorilor cu incredere este singurul pas necesar in efectivitatea acestei metode de solutionare extrajudiciara si amiabila a conflictelelor de consum si bancare.

Nu pricep nicidecum de ce se vrea crearea de institutii/autoritati noi, cand se poate mult mai rapid, mai usor si cu costuri mai reduse sa se specializeze si sa se profesionalizeze institutia deja existenta in domeniu, si anume medierea asa cum este legiferata ea in Romania?

Daca in Franta se poate, trebuie sa se poata si la noi.

Ti-a placut acest articol? Cu siguranta o sa le placa si prietenilor tai! Share it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Avocat București